Algemeen: een stabiel bolwerk van hogedruk bepaalt met droge lucht het weerbeeld  in grote delen van west Europa en ook de Alpen. Daarbij verblijven de westelijk Alpen in zachtere, in de oostelijke delen in wat koudere lucht. De komende dagen verandert er aan deze situatie nagenoeg niets. In de loop van weekend kouder en (eerste) sneeuwkansen!

In het weekend geleidelijk kouder met sneeuwkansen

Zonaanbidders komen deze dagen volledig aan hun trekken want al dagen lag bepaalt een nagenoeg rotsvast blokkade hoog het weerbeeld in west Europa en de Alpen. Het is dan natuurlijk wel zaak om niet onder de Hochnebel of mist te geraken want dan merk je meteen het opwarmend vermogen van de zon en is het meteen een heel stuk kouder. En die Hochnebel was vooral gisteren weer uitgebreid aanwezig in de lagere delen en dalen van de westelijke Alpennoordkant als ook aan de Alpenzuidkant. Vooral de het noorden van Italië en in het bijzonder de Po Vlakte hebben in de winter bij dit soort situatie van hogedruk last van de vochtige lucht die met oostelijke wind wordt aangevoerd en uiteindelijk niet meer weg kan door de omliggendee bergen. Tot in het Aosta dal was de mist te bemerken en diegenen die gisteren in de skigebieden van Saas-Fee en Zermatt onderweg waren op de ski’ s konden genieten van de Hochnebel die de zuidkant als een dikke witte dons deken bedekte. Boven de Hochnebel was het strakblauw en kon de zon overuren gaan maken.

cy2fzxtxeaa_qxj
Fietsen boven de Hochnebelgrens in Mont Salève /Croisette via cyclingchallenge ‏@cyclingalps
cycl
bijna onrealistisch dit mooie shot
20161204_122456
Op de grens van de Hochnebel gisteren in Zermatt (zuidkant Cervinia)
20161204_115529
Hochnebel boven de Italiaanse kant (Cervinia, Aosta)
20161204_115455


cy1qv3vw8aaqdjd
In de Aletsch Arena Sonne pur

Hogedruk betekent inversie en de koudste lucht kan zich dan juist in de laagste delen “verzamelen” met soms die vervelende mist en Hochnebel die dan de hele dag hardnekkig blijft hangen. Terwijl het hier in de nachten en ochtend licht tot matig vriest en het kwik ook overdag niet of nauwelijks meer boven nul uitkomt is het hogerop een stuk warmer.

512ukmo
UKMO met de hogedruk voor dinsdag 00h00

Ook de afgelopen nacht kon het met weinig stroming weer flink afkoelen en vooral in de oostelijke Alpen werd het koud. Op dit moment zijn er in Oostenrijk bijna geen weerstations die temperaturen boven nul meldden en op uitgebreide schaal vriest het matig en in de hoger gelegen dalen ook streng tot zeer streng (- 15 tot -20 graden). Ook in de overige Alpen start de dag onderkoeld, positieve temperaturen tot 6 a 8 graden vinden we in het zuid Zwitserse Ticino.

512-rad
Ook vanmorgen weer op uitgebreide schaal Hochnebel (grijs) op de radar. Bron WetterOnline.de

Vandaag dan net als gisteren weer volop zon, weinig stroming (wind) en weer de Hochnebel en mist die opnieuw hardnekkig kan zijn. De temperaturen liggen algemeen tussen de 3 en 6 graden, lokaal in middelbare hoogtes en in het westen en zuiden ook wat hoger. Ook in de bergen is het voor de tijd van het jaar zacht met op 2000 meter temperaturen tussen rond het vriespunt in het westen en tot – 4 in het oosten en rond de – 5 graden op 3000 meter.

0950_lm
-3.4 graden op de Mölltaler gletsjer en natuurlijk ook hier Sonne pur!

Ook de rest van de week verandert er in hoofdlijnen niet veel aan het droge en rustige hogedrukweer. Omdat het zwaartepunt van de hogedruk wat naar het zuidoosten van Europa verplaatst draait de hoogtestroming in de loop van de tweede helft van de week naar het zuiden tot zuidwesten en gaat er vooral hogerop zachtere lucht binnenstromen.  Tevens zien we een warme hoogterug vanaf de Azoren tot over Frankrijk en de westelijke Alpen doorschuiven. Dit betekent dat vooral daar in de bergen de temperaturen nog extra in de lift zullen gaan met een vorstgrens die ergens rond de 3000 meter zal komen te liggen.

vrijd912
In de tweede helft van de week volgt de “warme” hoogterug EC voor vrijdag

In eerste instantie verandert er ook in het weekend nog niet veel aan dit hogedruk verhaaltje, vanaf zondag wordt het dan weer wat interessanter. We zien dat een Atlantische filiaal van hogedruk wat naar het noorden gaat uit punten maandag tot over de Britse Eilanden doorschuift. Aan de noordoostflank van dit hoog kan dan kouder lucht uit het noorden (zuiden van Scandinavië) worden aangetapt en tot over de Alpen gaan uitstromen.

ec12decma
Vanaf zondag volt een eerste uitbraak van koudere lucht , in het noorden dan ook kans op sneeuw!

Deze lucht is ook wat vochtiger en dat zou vooral voor de noordkant van de Alpen met inzettende Stau sneeuw kunnen gaan opleveren tot in de lagere delen. In het verdere verloop zien we dat het hoog verder naar het oosten trekt en een portie zee koude arctische lucht via oost Europa naar de Balkan uitstroomt. Een deel van deze zeer koude lucht kan tot over de oostelijke Alpen uitstromen, de westelijke Alpen blijven buiten schot van deze veel koudere lucht. Met het hoog wordt het dan echter ook weer droger maar zoals gezegd ook weer kouder en dat is natuurlijk weer gunstig voor de productie van kunstsneeuw.

ecsnuw

Voorlopig is het echter nog niet zo ver en moeten we eerst nog afrekenen met hoog Uwe dat langzaam maar zeker naar zuidoost Europa wegtrekt. Wat er vanaf het weekend in detail en ook qua timing allemaal gaat gebeuren is nog enigszins onzeker omdat de modellen onderling nog met wat verschillende oplossingen komen. Algemene trend is echter dat het gaat afkoelen en de sneeuwkans (tijdelijk) gaan toenemen. In de aanloop naar de feestdagen natuurlijk alleen maar gunstig!

Overigens moeten we bij dit alles onze blik ook richting het hoge noorden gericht houden. In het weekend zien we daar troposferisch (in de hogere atmosfeer) onder aanvoering van een pool depressie een enorme bel zeer koude lucht verschijnen. Wordt deze lucht aangetapt of deels aangetapt door een ietwat andere positie van de sturende drukgebieden of verloop van de polaire jetstream dan maak de borst maar nat. In dat geval evolueren we namelijk snel naar zeer koud winterweer.

kovo
Wat gaat en kan de “koude vortex” in het noorden voor ons winterweer gaan betekenen?!

In de discussies op het platform van onze partner Onweer-Online heb ik ook al eerder aangegeven dat de ontwikkelingen zoals we die nu hebben sneller dan je uit de modellen mag opmaken kunnen evolueren naar een winterse setting. Vooral de overeenkomsten deze eerste week van december met bijvoorbeeld de december van 1962 vertoont akelig veel overeenkomsten. Hoe dat uieindelijk uitpakte moge bekend zijn!

Of dit winterse scenario dat zeker niet onrealistisch is ook nu in het verdere verloop een definitieve doorbraak naar markant kouder winterweer gaat opleveren gaan we de komende dagen vervolgen. Ik zou zeggen blijf volgen, vertel het verder en volg ons ook op Facebook en Twitter. Fijne dag vanuit een fris en onbewolkt Oberwallis.

hoh512
Belalp

Join Alpenweerman community

Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt!  JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –
image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.163 times, 1 visits today)

één reactie op “Alpen – Foute hogedruk ondermijnt vooreerst nog winterse aspiraties.”

  • Annemarie Peters
    5 december 2016 at 20:39

    Ik heb Wikipedia er even op na moeten slaan, want in 1962 bestond ik nog niet. Maar wat zou een herhaling van zo’n winter heerlijk zijn! Nou ja misschien iets minder heftig dan. Een Elfstedentocht moet er wel in zitten dan hoor! De laatste heb ik helaas moeten missen, dus het is al weer 30 jaar geleden voor mij 😁😁.

Comments are closed.

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer