Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Extra avond update in verband met verwachte Föhnstorm

Uitgaande van een nog wat verder uitdiepende depressie op weg naar de Britse eilanden en tot over Spanje uitzakkende hoogtetrog nemen de drukverschillen in de Alpen tussen de zuid en noordkant weer flink toe.

Zachte lucht en opkomende föhn vrijdag

In de Zwitserse Alpen zien we zaterdag zelfs een zuidelijk drukoverschot van maar liefst 16 hPa, in de Oostenrijkse Alpen tot 12 hPa. Dit is extreem en zal tot een zeer krachtige föhnfase gaan leiden waarbij het in de bergen en de föhndalen aan de Alpennoordkant erg onrustig gaat worden.

GFS T850hPa zaterdag 4-3 08h00
Föhndiagram Zwitserland
en voor Oostenrijk


Tijdens de hoogste windpieken moet in alle hoogtes rekening worden gehouden met windsnelheden van 100 tot 140km/h en wellicht lokaal ook nog meer. Een ware föhn storm dus met windsnelheden die pieken tot orkaankracht. Het moge duidelijk zijn dat dit voor de wintersportgebieden gevaarlijke situaties gaat opleveren en de liften niet meer gebruikt zullen worden.

Overigens wordt het met de föhn en in de zachte lucht aan de Alpenoordkant ook weer bijzonder zacht. In de föhndalen mag men weer rekenen op thermische hoogstandjes met temperaturen die tot 18 a 21 graden gaan oplopen!

GFS T850hPa met de oranje kleuren als teken voor “warmte”
Het gaat onrustig worden in de Alpen met föhnstorm aan de noordkant. Foto föhnsturm Vierwaltstättersee (archieffoto)
Voor de windsurfers op de Urnersee wordt het met Südföhn weer even genieten (en hard werken)

Heel anders ziet het eruit voor de Alpenzuidkant waar als tegenhanger van de Föhn de Südstau aan kracht gaat toenemen. In eerste instantie zal vochtigere lucht tegen de westelijke Alpenzuidkant gaan stuwen met zwaartepunt het Zwitserse Ticino. Hier gaat vanaf vrijdag op uitgebreide schaal neerslag vallen die zich ver zal gaan intensiveren. De sneeuwvalgrens ligt meest tussen de 1300 en 1000 meter en daalt geleidelijk naar 900 meter of tot in de dalen tijdens de meest intensive neerslag. Zaterdag breidt de neerslag zich dan langs de zuidkant naar het oosten toe uit en grijpt vanuit het zuiden en westen aan de noordkant over (koufront).

Al met al moet men aan de zuidkant in de Südstau gebieden tot maandag rekening houden met Neuschnee hoeveelheden van 40 tot 100cm

Sneeuwval cumulatief vrijdag tot maandag volgens het hoogresolutie model Arpege

Kouder en eerst nog onbestendîg
In de loop van het weekend zien we dat een randstoring via het noordwesten van de Alpen naar Duitsland trekt en de stroming in het westen weer zonaal gaat worden. Tegelijkertijd breidt de Südstau neerslag tot over de oostelijke Alpen uit. Met het passeren van het koufront gaat op in de loop van de zondag de föhn en stau er weer uit en evolueren we opnieuw naar een onbestendig en geleidelijke ook weer kouder Westwind weertype. Vanaf dinsdag draait de stroming door noordelijke hogedruk en lage druk (cut-off) boven de Middellandse Zee naar het noordoosten en gaat in de Stau van de noordelijke Alpenhoofdkam weer sneeuw vallen.

Meer Alpenweer en details morgen in het reguliere ochtend Alpenweerbericht. Ik zou zeggen blijf volgen en graag weer tot morgen! Ciao

Lawinegevaar 

Door de sterk wisselende condities en verwachte sneeuwval blijft het lawine gevaar in de Alpen precair. Algemeen geldt een code 3 (oranje) deels echter ook een code rood (4). Helaas worden de gevaren die dit in de bergen en sneeuw met zich meebrengt telkens weer onderschat of genegeerd. De afgelopen weken waren er weer diverse (dodelijke) slachtoffers te betreuren en ook vandaag was het in de Italiaanse Alpen en het Zwitserse Graubünden weer raak. Een groep van zo’n twintig freeriders die off-piste aan het skiën waren werden in Val Veny (Courmayeur) door  2 lawines overvallen, vier kwamen om het leven gekomen en meerdere zijn (zwaar) gewond! In Obersaxen verloor een zoon zijn vader tijdens een “Tiefsneeuw” afdaling!

Helaas was het weer raak. Ditmaal met dodelijk afloop in Aosta. Archieffoto via De Agostini Picture Library/

Ook in alle gevallen betrof het personen die off-piste onderweg waren (lawine’s en gletsjerspleten). Blijf wanneer je niet bekend met de lokale omstandigheden en gebied dus vooral op de gemarkeerde pistes. Juist tijden code Oranje gebeuren de meeste dodelijke ongevallen met lawine’s!!

Verse sneeuw, uitnodigend maar volg ten aller tijden de lokale (ski-gebied) aanwijzingen op! – Rosswald, winter 2016
Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

De  winter is in volle gang. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)

rehall-logo-2015

                                                                                                                                        Winter is coming – be prepared –

image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 899 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

2 Reactie op “Alpen – Föhnsturm en Südstau sneeuw”

  • Johann
    2 maart 2017 at 19:14

    @Gijs De föhnstorm betreft vooral de noordelijke Zwitserse en Oostenrijks Alpen, echter ook in de Franse Alpen wordt het mede door die randstoring (laagje) zeer onrustig. In de Franse Alpen gaat het ook stormen en worden windsnelheden van meer dan 80 en lokaal 100km/h verwacht. Afhankelijk van de topo en orografie al of niet ook föhn! Diverse voorwaarschuwingen /weeralarmen zijn al uitgegeven. Zie bv vlg link voor Frankrijk – http://alerte.vigilance-meteo.fr/index-de.html

  • Karin
    2 maart 2017 at 19:29

    Gaat het nou overal sneeuwen aan de zuidkant behalve in het Val Gardena???

Comments are closed.

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer