Advertentie 

Een lagedrukgebied ten westen van de Alpen zorgt voor een föhnachtige zuidelijke stroming. Op de bergtoppen is sprake van een Föhnstorm met windsnelheden van ruim 100 kilometer per uur in de nacht naar zondag. In combinatie met vochtige luchtmassa’s en een koufront zorgt dit voor veel sneeuw in de Zuid-Alpen en een hoog lawinerisico. Na weekend blijft het wisselvallig, maar in de tweede helft van de week neemt de invloed van een hogedrukgebied toe. Dit gaat zorgen voor rustiger weer met minder wind en meer ruimte voor de zon.

Weerbericht in het kort:

  • De Föhnstorm bereikt zijn hoogtepunt in de nacht naar zondag met windvlagen van ruim 100 kilometer per uur.
  • Aan de zuidkant van de Alpen wordt 50 tot 100 cm verse sneeuw verwacht en een toenemend lawinegevaar!
  • Zondag Saharastof in de lucht met name boven Oostenrijk

Op zaterdag was het verschil tussen de Zuid-Alpen (Stau) en de Noord-Alpen (Föhn) goed te zien. Bron: NASA Worldview

Een zuidelijke aanvoer zorgt voor een Föhnstorm in de Alpen in de nacht van zaterdag naar zondag. De hoogste windsnelheden worden bereikt in de West-Alpen.

Hoogtepunt Föhnstorm in de nacht naar zondag

Het hoogtepunt van de Föhnstorm is van zaterdagmiddag tot en met zondagochtend. Windsnelheden van 100 tot 130 kilometer per uur worden verwacht waarbij de hoogte snelheden in de West-Alpen worden gehaald. Deze hoge windsnelheden kunnen ook nog voor beperkingen zorgen van de liften in de skigebieden dit weekend.

Op zaterdag werd deze video gemaakt waarop de Föhnmuur goed te zien aan de zuidzijde. Bron: @srfmeteo via X

Veel verse sneeuw en regen aan de zuidkant van de Alpen

Dit weekend valt er opnieuw veel sneeuw in de zuid en zuidwestelijk Alpen. Hier valt zo’n 50 tot 100 cm aan verse sneeuw vanaf ongeveer 1100 a 1300 meter. Lokaal kan de sneeuwvalgrens dalen tot onder de 1000 meter. In de lagere regio’s moet rekening gehouden worden met veel regen en wateroverlast. In combinatie met een sterke Föhnwind gaat ook het lawinegevaar flink toenemen dit weekend!

Op zondag zit er ook wat Saharastof in de atmosfeer waar vooral de oostelijke Alpen mee te maken gaan krijg. Bron: GeoSphere Austria, via FB

In de loop van zondag gaat de Föhnwind geleidelijk in kracht afnemen. Met een sterke zuidelijke stroming wordt ook een portie Saharastof aangevoerd. Vooral in Oostenrijk zal de concentratie hoog zijn op zondag. Verder blijft het aan de noordkant van de Alpen overwegend droog, maar zal door het stof de hoeveelheid zonlicht beperkt zijn.

Maandag wisselvallig in de West-Alpen, meer zon in de Oost-Alpen

In het westen van de Alpen is er met name in de ochtend veel bewolking. In de Oost-Alpen daarentegen is er meer ruimte voor de zon en blijft het droog. De temperatuur loopt verder op met temperaturen van ruim boven de 10 graden in het dal. De vorst grens ligt rond de 2000 meter. Ook de wind zal weer wat gaan liggen na het turbulent weekend en ook de neerslag neemt af.

Vooruitzicht: wisselvallig en toenemende invloed hoge druk

Dinsdag verloopt wisselvallig met veel bewolking aan de noordkant van van de Alpen waarbij ook nog weer wat sneeuw kan gaan vallen. De sneeuwvalgrens ligt daarbij behoorlijk laag tot onder de 1000 meter. Verder naar het oosten van de Alpen blijft het vaker droog en zonnig. In dalen is de kans op Hochnebel sterk aanwezig.

Op woensdag centreert een hogedrukgebied zich boven de Alpen. Dit gaat zorgen voor rustiger weer en minder wind in de Alpen.

In de tweede helft van de week is de kans op neerslag duidelijke lager. De luchtdruk stijgt geleidelijk wat betekend dat de wisselvalligheid gaat afnamen. (Bron: ECMWF, metrogram prikpunt: Innsbruck)

Woensdag is het een mix van mist, zon en wolken. Overdag kunnen er overal buien voorkomen en is de wind aanwezig. De temperatuur gaat weer iets verder omhoog en neerslagkansen nemen na woensdag steeds verder af. Met de oplopende temperaturen en een sterke dagelijkse gang lijkt het steeds meer lente te gaan worden in de Alpen.

(Visited 3.818 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier