Advertentie 

Turbulente zondag 

Korte update / waarschuwing

Een randstoring – Uwe – (golf in de polaire jet) samenhangend met stormdepressie – Thomas – wordt zondag boven Nederland verwacht en gaat zondag en deels ook nog maandag ook in de Alpen voor turbulent weer zorgen.

In eerste instantie gaat zich prefrontaal (koufront) in de loop van de zondag van west naar oost een krachtige Südföhnfase inzetten waarbij de temperaturen in de noordelijke Föhngebieden tot 12 a 15 graden gaan oplopen.

GFS 850 hPa zondag 12h00

In de bergen en föhndalen moet dan rekening worden gehouden met een harde tot stormachtige Föhnwind en zware windstoten.

In de loop van de middag en avond gaat van west neer oost op nadering en passage van het koufront de föhn snel weer liggen en zet neerslag in. Aanvankelijk valt er sneeuw vanaf 1200 tot 1500, deels aan noordkant tot 1800m,  alvorens de sneeuwvalgrens daalt tot in de lagere delen en dalen. In de bergen Temperatursturz van 10 tot 15 graden. De west tot noordwesten wind is hard tot stormachtig met kans op storm (windstoten)

GFS maandag ochtend, de meest koude polaire lucht stroomt over de Alpen uit, steeds weer valt er sneeuw of sneeuwbuien.

In de periode van zondagmiddag tot dinsdagmiddag gaat er met zwaartepunt in de West en Nordweststau 20 tot 50 cm aan Neuschnee gaan vallen, lokaal bij gunstige Stau en hogerop ook nog meer! Door de harde tot stormachtige wind en sterk wisselende condities zal het lawinegevaar weer stijgen.

ECMWF neerslag / sneeuw cumulatief tot dinsdagmiddag (bron Bergfex – ZAMG)

Met de verwachte weersverslechtering zullen morgen in de loop van de dag de weer en wintersport condities sterk verslechteren en mede door de harde tot stormachtige wind diverse Bergbahnen / Skigebieden hun bedrijfsvoering (deels) moeten stopzetten of aanpassen. Algemeen wat betere condities gelden voor de Alpenzuidkant.

Meer morgen in de regulaire weerberichten op de site. – J-

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

LAWINE gevaar regionaal aanzienlijk (code 3 / oranje) 

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman forum online.

Alpenweerman bestaat alweer meer dan 4 jaar. Iedere dag krijgen wij vragen binnen van onze bezoekers. Via Facebook, Twitter en Instagram. Wij hebben daarom een forum in het leven geroepen om hier te praten en discussies te voeren over het weer in de Alpen en de Benelux, de weerkaarten, achtergrondartikelen, sneeuw, storm en alles wat daarmee samenhangt.

Heb jijzelf een vraag over het weer of wat daarmee gemoeid gaat of gewoon lekker mee kletsen en discussiëren? Ook daarvoor kun je nu op ons forum terecht.

Join us nu en praat mee.
https://www.alpenweerman.nl/community/

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken  (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

(Visited 795 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier