Algemeen: de Alpen liggen in zachte een sterke zuidwestelijke hoogtestroming waarmee zeer zachte lucht wordt aangevoerd. Door toedoen van een storm depressie met kern boven Bretagne zal de stroming nog wat in kracht toenemenen en daarmee ook de föhn in de Alpen. In de bergen en dalen staat een föhnstorm (bergen orkaankracht), aan de zuidkant intensiverende Stau neerslag met veel Neuschnee in het hooggebergte

20+ graden noordkant, tot 200cm sneeuw zuidelijke Alpen

Gisteren begonnen door toedoen van een actieve stormdepressie die vanaf zuid Engeland naar de Noordzee trok de zuidwestelijke srtoming  in kracht toe te nemen. Datzelfde gold voor de drukverschillen tussen de zuid en noordkant van de Alpen (tot 10hPa). Dat betekent dus Südföhn! Reeds in de ochtend was de föhnwind door gedrongen tot in de Zwitserse Föhngebebieden aan de noordkant van de Alpen en stegen de tempeaturen in korte tijd van 5 naar 13 graden. Tegelijkertijd daalde de luchtvochtigheid van 75% naar 40% en nam de föhnwind sterk in kracht toe met lokale windsnelheden van 90 toto 110 km/h.

stockalp2011
Brig met föhn 13 graden gisternmiddag Via webcams Meteo-Oberwallis
bildkb2011
Iets zuidelijker in de bergen rondom Saas Fee föhnig maar winters met lichte vorst

Door toe doen van een een markante zich nog verder uitdiepende hoogtetrog en een daarin opgenomen depressie die vandaag bij Bretagne aankomt gaat de föhn nog wat in kracht toenemen. De hoogste drukgradient wordt vandaag verwacht met een zuidoverdruk van 14hPa in Zwitserland en 12 hPa in Oostenrijk.  Vooral in de bergen en de klassieke föhndalen moet men rekening houden met een föhnstorm waarbij windsnelheden (pieken) van 80 tot 130km/h gehaald kunnen worden. Hogerop in de bergen wellicht ook nog meer.

cxw8xlkxaaalebh
Fönstorm in Oberwallis. Webcam Meteo-Oberwallis Rosswald (Kläna) met vanmorgen windsnelheden van meer dan 130km/h Nu maar hogen dat ons weerstation (niet weer) door de föhnstorm vernield zal worden ?!
cxw8xs8wqaahebu
In grafiek de wind en windstoten op de Kläna

Met de afdrogende en opwerkende föhnwerking wordt het zeer zacht met temperaturen die tot 20 a 21 graden kunnen gaan oplopen. Op dit moment is het kwik in de föhngebieden al gestegen tot 18 a 19 graden. Met de föhn is het droog en föhnig opgeklaard, in Oostenrijk ook gewoon onbewolkt.

uk2111

Een heel ander verhaal voor de gebieden aan en rondom de zuidelijke Alpenhoofdam. Als tegenhanger van de Föhn hebben ze hier juist met een in kracht toenemende Südstau te maken. Weliswaar nemen de drukverschillen tussen zuid en noord na vandaag dagelijks af maar dat betekent nog niet dat we van deze situatie verlost zullen zijn. Tot vrijdag gaan er daarom met zwaartepunt langs de westelijke centrale Alpenhoofdkam zeer grote neerslaghoeveelheden vallen.

2111-rad
Actuele radarbeeld Alpen
hohcbiel
Vanuit het zuiden slaat de neerslag over. Sneeuwval op de Belalp Hohbiel | 2645 m in Oberwallis

Het GFS berekent in de Südstau lokaal 300 tot 400mm, het ECMWF 200 tot 280mm, weliswaar wat minder dan gisteren maar nog steeds heel veel neerslag waarbij de meeste neerslag tussen Aosta en de Tessiner Alpen (Ticno) wordt verwacht. Zorgenkindje bij al deze neerslag is nog de sneeuwvalgrens. Vandaag sneeuwt het nog vanaf 1300 a 1500 meter maar geleidelijk stijgt de sneeuwvalgrens naar 1800 tot 2000 meter alwaar deze ook de komende dagen zal blijven liggen.

ecmwf21zo
Neerslag cumulatief tot zaterdag adhv het ECMWF model
21-gfsrrzo
en dat van het GFS model

Het SLF berekent tot vanavond boven de 2400 meter Neuschnee hoeveelheden van 40 tot 60cm in het gebied vanaf de Monte Rosa tot in het Binntal (Oberwallis) en de Maggia. In het Gotthardgebied, de zuidelijk Alpenhoofdkam tot aan de Bernina mag men rekenen op 20 tot 40cm. Ten noorden van de aangrenzende gebieden snel en markant afnemende neerslag! Op 2000 meter varieert het kwik van 0 tot 1 graad in het zuiden en tot 7 graden in het noorden.

ecdinsbfex
foscagno-hd
Evewn wennen die sneeuw op de wegen. Passo Foscagno 2290m
au2
Een beginnetje wordt vandaag al gemaakt. Webcams Airolo
airola

De rest van de week verandert er per saldo maar weinig en pas in de tweede helft van de week zal de föhn er uitgaan om op vrijdag van het toneel te verdwijnen. Dit heeft alles te maken met de markante hoogtetroog die aan de westzijde koude lucht helemaal tot N-Afrika (Marokko) doet uitstromen.

2111torg

Aan de oostkant de zuidelijke stroming die zeer zachte lucht helemaal tot aan de pool transporteert. In de tweede helft van de week snoert vanuit de hoogtetrog een apart (hoogte)laag richting het Iberiche Schiereiland af en dat zorgt er voor dat de stroming geleidelijk de zuidoost tot oosthoek gaat opzoeken en ook de drukverschillen tussen zuid en noord Alpen worden glad gestreken.

bfal21
Tot het einde van de week gaat er veel sneeuw vallen vanaf 2000 tot 2400 meter (Bergfex model)
berfec21
met zwaartepunt in de centrale Südstau, lokaal kan er hier 150 tot 200cm aan sneeuw gaan vallen!

Tevens gaat de Stau er dan uit en omdat de lucht ook droge wordt is het met de neerslag gedaan. Het blijft echter ook dan nog zacht omdat er vanuit de zuidoosthoek geen koudere onze richting kan gaan uitstromen omdat ook daar zeer zachte lucht aanwezig is. Wel zien we een geleidelijk dalende trend maar met de hoge temperaturen en föhn kan dat ook bijna niet anders.

Nee, voorlopig is winterweer met sneeuw en vorst tot in de lagere delen nog ver te zoeken. Mogelijke dat dit tegen het einde van de maand wel gaat lukken. Met een meer slingerende straalstroom kan koudere lucht dan steeds verder naar het zuiden afzakken. Een eerste aanval van koudere polaire lucht gaat na het volgende weekend aan de oostflank van een dynamisch hoog via oost Scandinavie, de Baltische Staten en west Rusland plaatsvinden.

eczon21
Zeker tot in het weekend houden we aan de oostflank van het hoogtelaag die (vrij) zachte condities. Koudere lucht is echter onderweg vanuit het noorden en later in de week vanuit het noordwesten!

Zeer koude lucht vanaf de pool kan dan ver naar het zuiden gaan uitstromen en een deel van deze koudere lucht zal ook tot over de (oostelijke) Alpen gaan uitstromen. Een volgende aanval van maritiem polaire lucht vanuit het noordwesten staat vanaf woensdag op het weermenu! Juist deze laatste zou dan ook neerslag in de Alpen moeten gaan geven waarbij de sneeuwvalgrens tot rond de 1000 meter zal komen te liggen.  Voor details is het natuurliijk nog veel te vroeg daarover de komende dagen meer.

ec1221ens
ECMWF ensembles van gisteravond prikpunt Oostenrijkse Alpenoordkant. Gaat het lukken met de winter in de Alpen eind november begin december?! De nieuwste ensembles volgen later op de dag

Samengevat kunnen we stellen dat deze week in het teken staat van zeer zacht weer met Föhn aan de noordkant en Stau aan de zuidkant. Tot in het weekend blijft het aan de zachte kant  maar meest droog. Volgende van het noorden en noordwesten uit toenemend wisselvallig en geleidelijk dalende trend van de temperaturen.

Vanuit een bewolkt en wat regenachtige Termen in Oberwallis een goede start van de week gewenst en graag weer tot morgenochtend. Ciao

sim2111
Sneeuw en veel wind ook op de Simplon(pas)

Join Alpenweerman community

Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt!  JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –
image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Faceboo

(Visited 981 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer