Het hoogtelaag boven de Britse eilanden versterkt zich. Daarmee neemt de zuidwestelijke stroming richting de Alpen toe, die vochtige lucht vanuit het Middellandse Zee gebied naar de Zuid-Alpen aangevoerd en is er sprake van föhn aan de noordkant van de Alpen. Het weekend zal de situatie iets gaan stabiliseren en wordt het wisselvalliger. Later in de week zien we dat de hogedruk situatie van afgelopen tijd weer snel lijkt terug te gaan keren.

Föhn storm met windsnelheden van meer de 130 km/u. Veel neerslag en stijgende sneeuwvalgrens Zuid-Alpen.

De herfst is het seizoen, gevolgd door het voorjaar, met de meeste föhn dagen aan de noordkant van de Alpen. Op dit moment is de eerste echte onstuimige  periode met zo’n zuidföhn situatie. Een zuidföhn treed op wanneer er vochtige lucht vanuit het zuiden richting de Alpen wordt gestuwd. Aan de noordkant aan de Alpen daalt de lucht en kan deze stevige windvlagen met zich meebrengen.

14701020_10154679903997764_4044552513300122631_o

In de hogere delen van de Franse Alpen heeft het flink gesneeuwd en er komt nog meer (FB Val Thorens)

14712877_10153819412930776_8154499896095098067_o

De schapen krijgen ook een mooi wit poederlaagje bij Montarosa, Italie (FB Montarosa)

14712521_10153819280025776_4152462382430031002_o

Dikke vlokken in de Italiaanse Alpen ook hier wordt nog veel neerslag verwacht (FB Montarosa)

14712652_10154699221185962_1964187234141971868_o

Mooie Halo op Hintertuxer Gletscher. (FB Hintertux)

Vandaag zorgt het lage luchtdruk gebied Brigitte voor stormachtig omstandigheden. Op de Alpentoppen zijn windsnelheden van orkaankracht mogelijk met snelheden van meer dan 130 km/u. Ook in de dalen is er sprake van een stormachtig zuidföhn en lopen de temperaturen flink op tot boven de 20 graden. Het weekend zal de storm langzaam gaan afnemen, en verplaatst het regengebied zich langzaam oostwaarts. Vandaag is aan de noordkant van de Alpenhoofdkam is het door de föhn wisselend bewolkt. Aan de zuidkant met name het zuidwestelijke deel van de Alpen en het zuiden van Frankrijk krijgen flink wat regen te verduren. Lokaal wordt ook al gewaarschuwd voor overstromingen.

Stijgende sneeuwgrens
Het Italiaanse Alpengebied en de Zuid-Franse Alpen bevinden zich in een intens neerslaggebied en is het zich slecht. Na een korte droge periode deze ochtend neemt vanuit het zuiden opnieuw de neerslag snel toe. Aanvankelijk kan dit in de vorm van sneeuw zijn, maar als snel zal de sneeuwgrens overdag naar 3000m of hoger stijgen. Het is vooral op grote hoogte dat veel sneeuwval kan worden verwacht met plaatselijk hoeveelheden van 20 tot 40 cm. Aan de noordkant van Franse Alpen en Zwitserland houdt de Föhn de regenval grotendeels weg, het blijft bewolkt en zonnige perioden zijn mogelijk. Met föhn is zijn de temperaturen vrij mild, stijgt de vorstgrens aanzienlijk. Ook aan de noordkant wordt verwacht dat de sneeuwgrens zal uitkomen op 3400m vergeleken 3000 m in het zuiden.

cutjgkzuaaafbi0-jpg-large

Flinke neerslag hoeveelheden vandaag aan de zuidkant van de Alpen. Vooral in Zuid-Frankrijk en Italië wordt veel regen verwacht met onweer en wordt gewaarschuwd voor overstromingen (Kachelmann.de)

model_modsuihd_2016101306_30_462_1
model_modsuihd_2016101306_30_3_1

Op deze kaarten is goed te zien dat door de föhn de temperaturen flink oplopen aan de noordkant van de Alpen. Temperaturen in het zuiden van Duitsland komen zelfs uit boven de 20 graden. (Kachelmann.de)

slide1

Na een lange periode van hogedruk boven Scandinavië lijkt de situatie gaan te veranderen. Na een wisselvallig weekend in de Alpen draait in de loop van de week de aanvoer langzaam naar west tot noordwestelijke richting. Hierdoor worden de Alpen meer beïnvloed door storingen vanaf de Atlantische Oceaan.

Wisselvalliger weekend
Het wweekend met zaterdag verloopt wisselvallig. INnhet zuidoosten van de alpen blijft sprake van een stormatichte zuidelijke waarbij veel neerslag wordt veracht. En de temperaturen gaan nog iets verder omhoog. Het hogedruk gebied boven Scandinavie dat zich daar al een tijdje ophoudt lijkt langs weg gedrukt te worden door een aantal systemen vanaf de Atlatsche Oceaan. Hierdoor neemt de westelijke invloed met storingen weer toe in het weekend. Later zal deze ook draaien richt noord-west waardoor er opnieuw neerslag kan vallen met name in de west-Alpen, maar zullen de hoeveelheden minder intens zijn dan de komende uren.

b365c7ff69ee469a_6a17486b6d4c44f2

Sneeuwval hoeveelheden voor de komende 2 dagen. Vooral in de hoger gelegen delen gaat een flink pak vallen. (Bergfex.com)

slide2

De westelijke invloed lijkt van korte duur. Later in de week ontwikkeld zich opnieuw een sterk hoog boven Europa en verwachten de weermodellen opnieuw een stabiele weersituatie. Volgende week zou deze ook een oostelijke stroming naar de Alpen kunnen brengen met koelere lucht (Wetterzentrale.de)

Snel terugkerende hogedruk
De weersverwachting op de langere termijn is onzeker. Dit komt doordat er een aantal bijzondere dingen plaatsvinden. Zo zijn er boven de Atlatische Oceaan resten van Nicole, nu een extra tropisch weersysteem dat altijd lastig is te voorspellen. Op dit moment geven de modellen aan dat de hogedruk situatie van de afgelopen tijd zich in de loop van de week weer opnieuw lijkt te laten zien.

Mocht opnieuw een situatie met hogedruk zich voordoen dan is dit erg uitzonderlijk. Normaal gesproken wordt deze tijd van het jaar de weersituatie gedomineerd door een westelijke stroming met veel storingen vanaf de Atlantische Oceaan. Met de terugkerend hogedruk in de tweede helft van de week neemt ook de kans op mist en Hochnebel weer toe. Verder liggen de temperaturen rond normaal van de tijd van het jaar. In de tweede helft van de week kan de oostkant van de Alpen ook te maken krijgen met een koelere aanvoer vanuit het oostelijke richting en lagere temperaturen. Erg opmerkelijk wat er met de atmosfeer aan de gang is op dit moment en ik ben benieuw wat dit ons later in het seizoen kan brengen.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 447 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer