Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; de komende dagen staat het weerbeeld in het teken van onbestendig Spätwinterwetter waarbij dan weer wat zachtere en dan weer koudere luchtmassa’s elkaar afwisselen waarbij het winters karakter meest overheerst. In het voorveld van een koufront moet morgen van west naar oost echter eerst nog worden afgerekend met een krachtige Föhnfase en Föhnstorm.

Wintersport weerbericht (kort) 

Föhnig opgeklaard, geleidelijk dikker wordende (hogere) bewolking en minder zon. Overdag in kracht toenemende Südföhn, in de noordelijke Föhn dalen en Alpen Föhn storm, met föhn 15 tot 18 graden,op 2000 meter tot plus 5 graden. Zuidkant en inner alpine algemeen rustigere condities en kouder, geleidelijk opkomende Stau bewolking en later op de dag neerslag, sneeuw vanaf 800 -1200 meter. Noordkant in de middag -avond en zondagnacht (ochtend) Föhn einde van west naar oost passage koufront met neerslag, sneeuw aanvankelijk boven de 1600 a 1400 meter, later in de koudere lucht weer dalend naar 1200 tot 800 meter. 

Diagram prikpunt Königsleiten (1591m)

Gisteren konden de westelijke Alpen onder invloed van een overtrekkend tussenhoog optimaal profiteren van de verse sneeuw, zon en staal blauwe luchten. De oostelijke Alpen hadden nog langere tijd te maken met de naweeën van het wegtrekkende laag. Tot in de middag overheerste hier de bewolking en viel er vooral in de ochtend nog wat (lichtte) sneeuw(buien).

Beelden zeggen meer dan woorden dus hieronder een foto impressie van een hele mooie winterdag en vooral ook veel verse sneeuw die hard nodig was. Opvallend veel foto’s overigens vanuit Zermatt met de Matterhorn, helaas is het niet mogelijk om alle ingezonden foto’s te plaatsen, blijf echter vooral insturen en natuurlijk onze dank daarvoor!

Genieten van het Kaiserwetter en de mooie besneeuwde Alpen in Adelboden. Via AWM FB Alrik Boonstra
Genieten en stralen! Zo hoort het. Via AWM FB Cornelis Rietveld
Ook niets te klagen in de Aletsch Arena. Foto Fam Erik Bakker
Omdat het zo mooi is nog maar eentje vanuit de Aletsch. Via AWM FB Daan Witte
Alpenweerman weerstation en sneeuwmeetveld Terem gisterochen, 15 cm bedroeg de sneeuwhoogte
Vreemde vogels gistermiddag in de tuin van de buren in Termen

En wat is er mooier om in het winterzonnetje door de vers gevallen sneeuw banjeren

Föhn(storm)
Helaas is het met het Kaiserwetter weer snel gedaan en de komende dagen moeten we ons gaan instellen op opnieuw periodiek onbestendig weer. De betere droge en zonnige momenten zullen we tussen de storingen.

Vandaag zaterdag gaat met het wegtrekken van het tussenhoog en een warmtefront op nadering van een koufront de zuidwestelijke wind weer in kracht toenemen en ook de drukgradiënt tussen zuid en noord Alpen loopt weer op (tot 14 hPa).

UKMO isobaren en frontenkaart voor zaterdag 18h00

De zon heeft het in concurrentie met steeds dikker wordende (hogere) bewolking al een heel stuk moeilijker. Vooral aan de noordkant waar zachtere lucht vanuit het zuidwesten vrij spel heeft gaat het kwik flink in de lift en is het nog föhnig opgeklaard. Daarbij gaat ook de zuid tot zuidwestelijk wind aantrekken en datzelfde geldt voor de Südföhn die in kracht toeneemt tot hard of stormachtig met in de föhn dalen en bergen Föhn storm met op de hogere toppen zeer zware windstoten. (130 tot 160 km/h).

Radarbeeld 08h00. Bron WetterOnline.de

Voor de wintersporters zal dit vandaag zeker weer een thema gaan worden, in hoeverre de Bergbahnen de liften moeten sluiten is nog even afwachten en kan per regio ook sterk verschillen.

GFS T850 hPa. Föhn noordkant op nadering koufront. Drukverschil tussen zuid-noordkant oplopend tot 13 hPa. Let ook op de grote temperatuur verschillen tussen de koudere zuidkant en inner-alpin en de zeer zachte föhnige noordkant

In de middag en avond en nacht op zondag volgt van west naar oost het koufront. In de westelijke Alpen gaat neerslag vallen en aan de westelijke zuidkant begint zicht vochtigere lucht te stuwen. De föhn aan de noordkant gaat er  weer uit en vervolgens gaat er ook hier neerslag vallen. Sneeuwvalgrens eerst nog rond de 1600 meter, achter het koufront geleidelijk weer dalend naar 800 meter, in het oosten tot circa 1200 meter. Aan de zuidkant en deels ook inneralpine algemeen lagere sneeuwvalgrens en meest tussen de 1000 a 800 meter, lokaal ook nog lager.

De neerslag activiteit is niet bijzonder groot en grotere neerslaghoeveelheden worden er niet berekend. Tot zaterdagavond wordt er in de westelijke Alpen 5 tot 30 cm, tot en met zondag 15 tot lokaal 45 cm. Zwaartepunt westelijke Alpen en Alpenzuidkant. Minder tot geen neerslag valt er in het oosten en zuidoosten.

Morgen zondag gaat het onbestendig verder waarbij overdag van west naar oost echter ook de zon tussen de storingen door nog wat ruimte krijgt. Verder hebben we te maken met een mix van wolken , opklaringen en neerslag / buien. Sneeuwvalgrens tussen de 1200 en 800 meter, lokaal ook nog lager. Op 2000 meter varieert het kwik tussen de -2 en – 5 graden.

Maandag verandert er aanvankelijk nog niet veel aan dit weerbeeld en met een beetje geluk kunnen we vooral in de eerste helft van de dag nog even profiteren van wat meer zon. In de loop van de dag krijgen we dan weer te maken met de invloed van een volgende depressie die op vrij zuidelijke koers via de Golf van Lion en Golf van Genua verder naar het oosten trekt.

In de middag neemt de bewolking van het westen en zuiden weer snel toe gevolgd door inzetten neerslag die in de zuidelijke Alpen stuwt. De sneeuwvalgrens varieert van 700 tot 1000 meter in de westelijke Alpen en 900 tot 1200 in het oosten en zuidoosten.

Ook dinsdag hebben we nog te maken met de invloed van het wegtrekkend laag en steeds weer valt er sneeuw of sneeuwbuinen, voorkeur dan voor de noordelijke Alpen.

Met een noord tot noordoostelijke stroming wordt er dan met name in de noordelijk Alpen nog wat koudere lucht aangevoerd en sneeuwt het vanaf 400 tot 800 meter. De zuidkant krijgt vooral dinsdag te maken met drogere en nar het zuiden tot ook wat zonnigere condities

Volg het weer in de Alpen / Kleinwalsertal ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Tussenhoog
Ook de woensdag zitten we aan de koude kant van de polaire jet in de koudere polaire lucht. Een inschuivend tussenhoog gaat dan voor droog en zonnig weer zorgen, een beetje een herhaling zoals gisteren met het Kaiserwetter. Dus met een beetje geluk dan weer een heel mooie wintersportdag met verse sneeuw en zon. Meepakken want een volgende depressie is alweer in aantocht en het frontensysteem (warmtefront / koufront) gaat zal in de loop de donderdag en op vrijdag het weerbeeld in de Alpen weer onbestendig gaan bepalen met nieuwe neerslag / sneeuw en ook weer meer wind.

Gisteren werd het systeem nog op een zuidelijkere koers berekend met kern ten zuiden van de Alpen, vandaag meer noordelijk met kern ten noorden van de Alpen. Dit gaat natuurlijk gevolgen hebben voor de neerslag, neerslagverdeling en sneeuwvalgrens. Gezien de nog aanwezige onzekerheid op deze termijn is het niet zinnig om daar nu al dieper op in te gaan. Daarover de komende dagen dan meer.

Tot donderdag gaat er in het gehele Alpengebeid periodiek weer sneeuw vallen en vooral de westelijke als ook de zuidelijke Alpen mogen zich gaan verheugen op neerslag en sneeuw van betekenis. In de bergen kan 30 tot 80 cm sneeuw gaan vallen en met gunstige (Süd)Stau ook nog (veel) meer.

Bergfex (ECMWF) met de neerslag / sneeuw verwachting tot en met woensdag volgende week

Vooral het laag begin volgende week gaat met de zuidelijke koers interessant worden voor de sneeuwkansen aan de zuidkant. Daarover dan ook de komende dagen meer! Hieronder nog de 7 daagse prognose multimodel prikpunt Königsleiten

Tot zover voor deze zaterdagochtend vanuit een bedekt Termen in Oberwallis met een temperatuur van 3.8 graden en dauwpunt van -3.8 graden. Sneeuwhoogte 10 cm, Rosswald op 1800 meter meldt -2.3 graden en 70 cm sneeuwhoogte. Fijne (wissel)dag en graag weer tot morgen. Ciao

AWM sneeuw meetveld en webcam Rosswald (1800m)

Andere alpenweerman HD webcams in OberwallisHIER

Discussieer mee op ons Forum
Mocht je overigens vragen hebben of gezellig mee willen kletsen over het weer en klimaat of de polar vortex kijk dan ook eens op ons Forum!

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 1.474 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer