Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; het geblokkeerde stromingspatroon met hogedruk uitstrekkende vanaf de Azoren tot over west Rusland en lage druk vanaf oost Europa tot de westelijke Middellandse Zee  houdt aan en daarmee ook winterse setting. Tijdelijk stroomt aan de oostflank van een Spaans (hoogte)laag van het zuiden wat minder koude en vochtigere lucht over de Alpen uit en gaat er in de Südstau weer sneeuw vallen. Vanaf donderdag vrijdag wint koudere polaire lucht vanuit het noorden dan weer verder terrein.

“Spaans” hoogtelaag / vorst afzwakking

De Alpen bevinden zich in een soort “niemands land” en met een vlakke drukverdeling was het ook gisteren rustig winterweer met een mix  van opklaringen, wolken(velden) en lokaal wat (lichte) sneeuw. De temperaturen lagen meest tussen e 0 en 5 graden, in het zuiden met Nordföhn lokaal tot 8 graden.

Bettmeralp / Foto ‎Klaus Minnig‎
Tux-Finkenberg
St Anton am Arlberg. Foto Justin / Onweer-Online forum
Kleinwalsertal Bärgunthütte – Via Twitter Kleinwalsertal @kleinwalsertal1

Föhnig noorden, sneeuw zuiden
De komende dagen gaat de invloed van een Spaans (hoogte) laag wat verder toenemen en aan diens oostflank wordt wat zachtere en ook vochtiger lucht tot over de Alpen aangevoerd.

Door een toenemende drukgradient tussen de zuid en noordkant wordt het aan de Alpennoordkant toenemend föhnig terwijl de zuidkant van west naar oost te maken krijgt met Südstau bewoking en neerslag.

Met de föhn wordt het vooral aan de noordkant weer een stuk zachter en lokaal stijgt het kwik tot 5 a 7 graden.

Met het verplaatsen van het “Spaanse” (hoogte)laag  met koers Tyrreense Zee – Adriatische Zee (woensdag) wordt het niet alleen wat zachter, ook gaat er met de inzettende Südstau de komende dagen langs de Alpenzuidkant weer sneeuw bijvallen.

In eerste instantie betreft het de westelijke zuidkant, later dan ook het oosten. Met gunstige Stau kan er 30 tot 50 cm gaan vallen, lokaal hogerop ook nog meer (zier kaart Arpege hieronder).

Ook elders kan er wat sneeuw neerdwarrelen maar de hoeveelheden zijn meestal bescheiden en deels blijft het ook gewoon droog.

Na passage van de hoogte as van het (hoogte) laag draait in de loop van de woensdag  / donderdag de hoogtestroming weer naar het noorden tot noordwesten en kan weer wat koudere lucht  terrein gaan winnen. De koude noordoosthoek moet echter wijken voor een meer noord en later noordwestelijke hoogtestroming.

ECMWF T850 hPa voor zaterdag 00h00

Daarbij komt dat door het verder naar oost Europa opschuivend “Spaanse” hoogtelaag de arctische diepvries boven Scandinavie meer naar het noorden verdreven en de Alpen niet meer bereiken en  opnieuw geraken we dan in een soort “niemandsland” met weinig drukgradiënt.

Met de aanvoer van polaire luchtmassa blijft het  “winters”, met weinig stroming en en de actieve storingen ver uit onze buurt  wordt er geen sneeuw van betekenis.

Ook het weekend verandert er niet veel aan dit weerbeeld, begin volgende week gaat vanuit het noordwesten tot westen dan weer wat zachtere lucht binnenstromen. Eerste Atlantische storingen kunnen in afgezwakte vorm dan wat sneeuw gaan geven en met een geleidelijk meer zonaal stomingspatroon gaat rond het midden van de week zachtere lucht west Europa binnentrekken.

ECMWF T850 hPa woensdag 14 februari met de opdringerig zachtere lucht en zonale stroming

Hoe en of dit allemaal zal gaan verlopen en of het met het februari wintertje in de Alpen dan gedaan is zal de komende dagen duidelijk moeten gaan worden. Tot zover maar weer voor deze maandag vanuit een bewolkt Termen in Oberwallis, temperatuur + 1 graad. Ciao

Altijd goed geïnformeerd zijn over het weer bij survival, outdoor, vakantie?
Alpenweerman levert  – Wereldwijde Weathercard Service

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

 • Weerbericht op maat
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Lawinegevaar

Lawine gevaar in de zuidoostelijke Alpen ORANJE en door de nieuwe sneeuwval deels ROOD. Elders GEEL

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 1.160 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

3 Reactie op “Alpen – Föhnige noorden, sneeuw zuiden / vorst afzwakking”

 • Annemie
  5 februari 2018 at 11:10

  Wij vertrekken donderdagavond voor een skiweekend naar La Plagne.
  Als ik het goed begrijp worden het 3 zonnige, koude skidagen 👍

  • Johann
   5 februari 2018 at 11:44

   Zon, paar wolkjes weinig wind en mooie winterse temperaturen. Gewoon heerlijk wintersport weer en super sneeuw! Goede reis alvast en enjoy! Zie diagram La Plagne (2005m)

 • MrB
  5 februari 2018 at 12:40

  Bedankt weer voor de update Johann. Wij vertrekken zondag naar het Zillertal. Erg benieuwd naar de ontwikkelingen. Wat denk jij Johann, blijft het koud of wordt het toch warmer? Heb je daarnaast enig idee van het aantal zonuren volgende week? Krijgen we deze nog te zien?

Comments are closed.

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer