Advertentie 

Algemeen: Een lageluchtdruk gebied boven Spanje zorgt voor de aanvoer van zachte en vochtige lucht richting de Alpen. De verschillen tussen de Noord- en Zuid-Alpen zijn groot. Het zuidwesten van de Alpen krijgt te maken met veel neerslag. Aan de noordzijde is het fohnig en overwegend zonnig. Op zondag zorgt een storing voor nog wat wisselvalligheid. Na het weekend neemt de hogedruk invloed toe met als gevolg een aantal zonnige en voorjaarsachtige dagen.

Fohnige weekend. Grote verschillen tussen Noord en Zuid

Gisteren en ook vandaag valt er door de Sudstau veel sneeuw in de hooggebergtes aan de zuidzijde. Gisteren viel zo’n 20 cm tot 40 cm sneeuw en ook op dit moment sneeuw het nog flink door. De meeste sneeuw is voor de zuidkant van Zwitserland en delen van de Zuid-Franse Alpen. In delen van Oostenrijk is ook wat sneeuw gevallen, maar beduidende minder dan de West-Alpen. Aan de Noordkant is het vooral fohnig en kan de temperatuur vandaag oplopen in het dal tot boven 20 graden.

Gisteren was het Wereld Weer Dag. In Oostenrijk werden deze Aparte Föhnwolken waargenomen boven de Widderstein ‪in Kleinwalsertal via Hans ter Braak

Terwijl het in het dal al voorjaarsachtig was kon er boven op de berg nog prima geskied worden. Door de wind kon het af en toe nog wel wat fris zijn. (Hans ter Braak)

Aan de zuidzijde viel er door de Sudstau en flink pak sneeuw. Hogerop de berg viel plaatselijk meer dan halve meter sneeuw. Ook vandaag valt er opnieuw neerslag (via Monterosa Ski)

Niet alleen in de Zuid-Alpen, maar ook in de Pyreneeen is veel sneeuw gevallen. Foto via Gaétan Heymes

Föhnig weekend
In het weekend neemt de zuidelijke hoogtestroming weer wat in kracht af en daarmee ook de Südstau en Südföhn. De tweedeling tussen noord en zuid blijft dan echter nog bestaan. Ondanks de (afzwakkende) Südstau zullen de neerslaghoeveelheden vooral in de Italiaanse Alpen nog verder gaan stijgen waarbij in het hooggebergte cumulatief meer dan 1 m Neuschnee zal zijn gevallen en lokaal mogelijk ook nog meer.

Ook op de satellietfoto zijn de verschillen tussen de Noord- en Zuid-Alpen goed waar te nemen (bron: NASA MODIS)

Door de sterke zuidelijke hoogtestroming wordt er de komende dagen ook Sahara zand richting Europa gevoerd. Vandaag en morgen reikt het stof zelf voorbij de Alpen (bron: AM&WFG)

Zondag verplaatst het hoogtelaag zich verder in westelijke richting, het is overal onbestendig waarbij er met een naar noordoost draaiende stroming koudere lucht gaat binnenstromen en de neerslag deels een buiig karakter zal gaan krijgen. De sneeuwvalgrens daalt zondag naar 1300 tot 700 meter. In de Oost-Alpen kan het tijdelijk nog afkoelen door een oostelijke stroming/wind.

Een hoogte laag boven Spanje/Portugal zorgt voor een sterke zuidelijke hoogte stroming. In de Pyreneeën en Zuid-West Alpen valt veel neerslag. In de Oost-Alpen kan het wat frisser zijn door een oostelijk stroming en is het op zondag wat wisselvalliger.

Toenemende hogedruk
Op de weerkaart voor zondag is een hoogte laag te zien die zorgt voor een sterke zuidelijke stroming richting de Zuid- en West-Alpen. De Oost-Alpen krijgen te maken met een oostelijke stroming  en kan het dit weekend wat frisser zijn met kans op lichte neerslag. Ook zien we dat boven Groot-Britanië zich een sterk hogeluchtdruk gebied aan het ontwikkelen is. In Nederland zorgt deze op dit moment al voor mooi weer. Dit gebied gaat steeds verder afzakken richting het zuiden. Na het weekend krijgen de Alpen hierdoor ook te maken met steeds drogere en stabielere weercondities.

Na het weekend neemt de hogeluchtdruk invloed toe. De temperaturen lopen en er is veel ruimte voor de zon.

Vooruitzicht
Komende week zien we dat een sterk hoge luchtdruk gebied zich centreert boven de Alpen. Door de oplopende temperaturen en de zon zal het voorjaarsachtig aanvoelen. Deze weersituatie zal een aantal dagen stand houden. Pas richting volgende weekend op 1/2 April is er een weersverandering te zien. Het lageluchtdruk gebied boven de oceaan schuift steeds dichterbij en zorgt voor een westelijke stroming met wisselvalligheid op termijn. Tot het zover is, is het eerst nog even genieten van Fruhlingswetter in de Alpen.

Lawinegevaar 
Door de sterk wisselende condities en verse sneeuwval blijft het lawine gevaar in de Alpen lokaal boven de 2200 meter precair. Algemeen geldt een code geel (2) tot oranje (3). In delen van Franrijk en zuiden van Zwitserland is het lawinegevaar vandaag zelfs opgelopen tot niveau (4). Helaas worden de gevaren die dit in de bergen en sneeuw met zich meebrengt telkens weer onderschat of genegeerd.

De Schneebrett lawine in St Anton am Arlberg – Rendl- 16 maart j.l.

Meer info over de lawines in Oostenrijk zie ook onze bijdrage van 16 maart  – HIER –  Lees verder vooral ook het zeer interessante artikel van Alpenweerman Lander van Tricht – Vanwaar plots zoveel (dodelijke) lawines? – HIER

Blijf wanneer je niet bekend met de lokale omstandigheden en gebied dus vooral op de gemarkeerde pistes. Juist tijdens code Oranje (3) gebeuren de meeste dodelijke ongevallen met lawine’s!!

Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd. Ook in de meteorologische lente gaan we gewoon verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk voor de Lage Landen en andere updates. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen.  JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)


                                                                                                                                       Winter or summer  –  be prepared –

(Visited 456 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier