Alpen - Föhnig en zacht noorden, tot 2 meter sneeuw in Südstau
Algemeen; tussen hoog – Adam – met kern boven de Noordzee en laag – Dora – met kern boven het het Iberische Schiereiland stroomt zachte lucht vanuit zuidelijke breedtegraden over de Alpen uit welke aan de zuidkant stuwt. Aan de noordkant is het föhnig.
Extreem veel neerslag westelijke Südstau verwacht
In vergelijking met gisteren zien we weinig in vergelijking met gisteren weinig verandering op de weerkaarten en we kunnen het voor deze zondag dan ook kort houden!
Onder invloed van hoogtelaag Dora met kern boven het Iberishe Schiereiland staat het weerbeeld vandaag in het teken van Hochnebel, veel lagere en middelbare wolken(velden).
In de Stau van de westelijke centrale Alpenhoofdkam valt regen en sneeuw. De meeste kans op zon maken de zuidoostelijke en oostelijke Alpen. Aan de noordkant wordt het 6 tot 9 graden en met Föhn 12 tot 15 graden. Op 2000 meter pendelt het kwik tussen de 2 en 4 graden.
Algemeen kouder is het aan de zuidkant en dat geldt met name in de Staugebieden waar neerslag valt. Sneeuwvalgrens meest tussen tussen de 1300 en 1500 meter. Zwaartepunt van de Stauneerslag vandaag in het Zwitserse Maggia en Bredetto gebied (noord Tessin).
Veel neerslag in de westelijke Südstau
Ook de eerste dagen van de nieuwe week blijven we onder invloed van het hoogtelaag met kern boven zuidwest Europa en daarmee houdt de aanvoer van vrij zachte lucht ook de komende dagen dagen. Door de aanhoudende drukverschillen tussen de zuid en noordkant (drukoverschot zuidkant 6 tot 8 hPa) houden de noordelijk Alpen de Südföhn en is het droog en zeer zacht.
Het zuiden heeft te maken met aanhoudende en nog verder intensiverende Südstau neerslag en daar gaat de komende 3 dagen veel neerslag vallen. Deels zal deze neerslag ook over de Alpenhoofdkam kunnen overgrijpen. Het hoogtepunt van de Südstau wordt dinsdag verwacht.
Langs de noordwestelijke Alpenbinnenboog gaat tot dinsdag extreem veel neerslag vallen. het GFS model komt met hoeveelheden die oplopen tot 100 a 320mm, het ECMWF met 100 tot 200mm.
Ook het hoog resolutie model Arpege gaat uit van 100 tot 200 mm en deze neerslaghoeveelheden kunnen dus wat waarschijnlijker worden geacht dan hetgeen het GFS model berekend.
Boven de 1500 a 1800 meter gaat er dus zeer veel sneeuw vallen (vuistregel; 1 mm neerslag = 1 cm droge sneeuw) en mag er lokaal gerekend worden op 80 tot 180 cm aan verse sneeuw! Voor de lagere delen is het even afwachten wat de sneeuwvalgrens en de sneeuw accumulatie precies gaan doen.
Opnieuw zonaal
In het verdere verloop krijgen we dan te maken met een van de Atlantische Oceaan inschuivende hoogte trog en gaan fronten periodiek voor onbestendig winterweer zorgen. Vanaf dinsdag gaan de temperaturen over de gehele linie geleidelijk weer wat naar beneden zonder dat het echt koud wordt.
Spannend zou het dan tegen of i n het weekend kunnen gaan worden wanneer we tussen vier sturende druksystemen komen te liggen, geen vlees geen vis zullen we maar zeggen. De aandacht gaat dan echter speciaal uit naar een krachtig hoog boven west Rusland en zeer koude lucht die probeert naar het zuiden en westen toe uit te stromen.
De vraag is echter of dit hoog in staat zal zijn om bij ons voor echt winterweer en vrieskou te gaan zorgen, het lijkt er namelijk op dat het naar het zuidoosten toe wegtrekt en vervolgens de weg vrij wordt gemaakt voor de Atlantische Oceaan. Met een meer noordwestelijke hoogtestroming wordt dan maritiem polaire lucht aangevoerd!
Hoe het één en ander zal gaan ontwikkelen gaan we de komende dagen vervolgen, fijne zondag en graag weer tot morgen. Actueel in Termen Oberwallis matige Südstau regen en 4.6 graden. Ciao
Precaire / kritische lawine situatie
In de Alpen ligt een bovengemiddeld dik sneeuwdek. Veelal is dit sneeuwdek door de sterk wisselende condities (zeer) onstabiel van opbouw en heersen zeer tricky omstandigheden die ook voor de “experts” veelal niet goed of slecht te interpreteren zijn.
er geldt een code ORANJE deels ook nog ROOD !
Met dit soort precaire situaties is het zaak om de gemarkeerde pistes te blijven en de lokale aanwijzingen op te volgen!
Meer informatie over het lawine gevaar in de dagelijkse Alpenweer berichten (onderaan met kaart per land)
Lawinegevaar
Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.
Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming
Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –
JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.