Advertentie



 

Algemeen: met als motor een actieve depressie met kern in het zeegebied tussen IJsland en Schotland en luisterend naar de naam – Jürgen – gaan randstoringen met hun fronten vanuit het westen de komende dagen voor onbestendig weer in de Alpen zorgen. Vooral in de Staugebieden van de west en zuidelijke Alpen gaat daarbij het nodige aan neerslag (sneeuw) vallen. In de loop van de volgende week geleidelijk droger maar ook steeds kouder winterweer.

Komen en gaan van (sneeuw)storingen

Gisteren stond het weerbeeld geheel volgens verwachting in het teken van een aantrekkende Südföhn en vooral in de föhndalen van de westelijke Alpen werd het met een zuidwestelijke aanvoer en de föhn zeer zacht. De hoogste temperatuur werd in het Wallis gehaald alwaar het kwik in Saint-Maurice (410m) steeg naar 17.1 graden. Echter ook elders was het met 10 tot 16 graden zeer zacht.

Föhnige luchten boven de Zwitserse bergen in kanton Schwyz (Wildspitz 1570m)
Hogere bewolking maar ook veel zon gisteren in de Franse Alpen. Foto Meribel via Trish Ampleford ‏@Trish747747
Traumhaft gisteren op 2000 meter in het Kleinwalsertal. Via Hans ter Braak @hansterbraak

Wat lagere temperaturen kwamen we tegen in de oostelijke Alpen waar in de omgeving van Wenen het kwik maar net boven het vriespunt uit kwam. Verder ook weer het beeld van de soms hardnekkige  Hochnebel (in gevecht tegen de Föhn). Aan de zuidkant van de Alpen begon geleidelijk wat vochtigere lucht te stuwen en viel er vooral in de Tessiner Alpen tot aan het zuidelijke Wallis (Simplon) wat regen en hogerop sneeuw.

Opkomende Staubewolking zuidelijke Walliser Alpen – Foto genomen vanaf de Gonergrat door M. Ruosch – via Meteo-Schweiz Wetterblog
Alpenweerman Roy Molenaar die momenteel de skipistes in Saalbach-Hinterglemm “onveilig” maakt stuurde deze foto’s op. Nooit geweten dat ze daar ook een “Rosswaldbahn en Hütte hebben!
Genieten! En guete Roy

Föhn is vrijwel altijd een teken van een ophandzijnde weersverslechtering en en zo ook in dit geval. Vanuit het westen zien we een niet al te actief koufront vanuit Frankrijk naderen en dit koufront gaat vandaag van west naar oost een einde maken aan de Föhn. Een volgende occluderende storing behorende bij laag – Kurt – nadert dan alweer vanuit Frankrijk en op de Atlantische Oceaan staat ook laag- Leiv – al klaar in de startblokken.

Hieronder een video van Daniel Gerstgrasser (meteoroloog / Meteo Schweiz) waarop heel mooi de “warme” föhnwind (16°C)  is waar te nemen in gevecht met het koude water (4 tot 6 graden)  van de Vierwaldstättersee (Brunnen).

Het moge duidelijk zijn dat we een zeer wisselvallige periode tegemoet gaan waarbij met een geleidelijke zuidelijk van de Alpen koersende jetstream ook wat koudere lucht wordt aangevoerd. Met deze koers zal de meeste neerslag in de westelijke en deels ook zuidwestelijke Staugebieden gaan vallen. Boven de 1000 a 1200 meter zal de neerslag geleidelijk in sneeuw overgaan.

Een eerste (zwakke) storing (koufront)met wat regen en sneeuw heeft inmiddels de Zwitsers Alpen bereikt en trekt afzwakkend verder naar het oosten. Na een drogere periode met opklaringen volgt een tweede actievere storing welke in de loop van de middag en avond met nieuwe neerslag, boven de 1000 a 1200 meter de westelijke Alpen binnen trekt. De oostelijke Alpen profiteren vandaag nog van het betere weer en krijgen pas op zaterdag met de neerslag en sneeuw te maken. Meer naar het oosten valt weinig tot geen neerslag.

Radarbeeld 08h00. Bron WetterOnline.de

Met de randstoringen wordt weliswaar wat koudere lucht aangevoerd maar pre-frontaal zal ook wat zachtere lucht worden aangetapt waardoor de sneeuwvalgrens daar waar de wind vrij spel heeft tijdelijk ook  even wat hoger uitkomt om vervolgens post-frontaal weer te dalen. Vooral in de staugebieden van de westelijke Alpen gaat neerslag en in de bergen sneeuw van betekenis vallen. Algemeen mag met rekenen 15 tot 45cm sneeuw en bij gunstige Stau en boven de 1500 tot 1800 meter is 50 tot 80cm mogelijk.

Hieronder de neerslaghoeveelheden die zowel het WRF model berekent (WRF) als het ECMWF

WRF cumulatief komende 3 dagen.
en voor de komende 5 dagen
En het ECMWF model voor de komende 6 dagen

Zondag en maandag is het onbestendig met sneeuw en sneeuwbuien, zondag van west naar oost tijdelijk met tussenhoog ook droog en opgeklaard of zelfs zonnig. De temperaturen gaan wanneer het meezit in alle hoogtes verder naar beneden waarbij er tot 700 a 400 meter sneeuw gaat vallen. Enige voorzichtigheid is hier echter geboden omdat aan de zuidkant van het Genualaag van het zuiden uit ook wat zachtere lucht naar het noorden toe stroomt en dit de dalende sneeuwgrens (koudere lucht vanuit het noorden) nog zou kunnen frusrteren

ECMWF T850 hPa voor maandag 00h00 met het Genualaag

Dinsdag overdag komen we tijdelijk in een soort niemandsland te liggen en onder invloed van tussenhoog invloed gaat de neerslag eruit en komt ook de zon weer tevoorschijn. Woensdag kunnen de westelijke Alpen nog te maken krijgen met een front dat probeert via Frankrijk naar het oosten te trekken. Door stijgende luchtdruk onder aanvoering van een in kracht toenemend hoog boven Scandinavie verpietert dit front en veel neerslag (sneeuw) lijkt het in de westelijke Alpen niet te gaan opleveren.

In het verdere verloop wordt aan de oostflank van dit hoog zeer koude arctische lucht vanuit Siberië naar het zuiden en zuidwesten op transport gezet en zal een koudere maar ook bestendigere winterse fase in grote delen van Europa worden ingeluid.

ECMWF T850 hPa voor donderdag

De meest koude lucht stroomt waarschijnlijk net ten noorden van de Alpen naar het westen. Omdat de lucht ook droog is wordt er geen of nauwelijks sneeuw verwacht en zullen we het moeten doen met wat lichte sneeuw van overtrekkende wolkenvelden of wat lokale sneeuw die uit Staubewolking of Hochnebel kan neerdwarrelen. Of in het verdere vervolg nog koudere lucht vanuit het noordoosten of weer wat zachtere lucht vanuit het zuiden gaat uitstromen is  nog zeer onzeker!

ECMWF (EC12) ensembles T850hPa prikpunt centrale Alpenoordkant

Zeker is in ieder geval dat de komende dagen onbestendig gaan verlopen waarbij er vooral in Stau van de westelijke en zuidelijke Alpen sneeuw van betekenis gaat vallen en de wintersportcondities mede ook door algemeen dalende temperaturen zullen gaan verbeteren. Hoe het met de sneeuw en de langere termijn dan verder gaat gaan we natuurlijk allemaal nauwlettend vervolgen. Tot zover vanuit een bewolkt Oberwallis waar af en toe wat regen en hogerop sneeuw valt. Fijn dag en tot morgen, ciao

Een beetje sneeuw is er in Saas Fee weer bijgevallen, vanavond volgt een nieuwe storing met sneeuw

Lawinegevaar
Er is weer verse sneeuw gevallen en buiten de pistes blijft het lawine gevaar op de loer liggen met lokaal soms precaire (oud) sneeuw(dek)condities. Algemeen geldt er in de Alpen een code oranje Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen. De komende dagen zal het lawine vooral in de westelijke en zuidelijke Alpen weer gaan toenemen!

Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

De  winter is in volle gang. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)

rehall-logo-2015

                                                                                                                                        Winter is coming – be prepared –

image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 579 times, 1 visits today)

één reactie op “Alpen – Föhneinde, van westen uit onbestendig met periodiek sneeuwval”

  • Jeffrey Laan
    3 februari 2017 at 12:28

    Hoi Johan, op de plaatjes zie ik Berner oberland mooi in het rood qua sneeuwverwachting. Echter heeft srf meteo de verwachting voor de komende dagen zelfs naar beneden bijgesteld en verwachten ze maar enkele centimeters. Enig idee waar dit grote verschil vandaan komt?

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier