Advertentie 

Algemeen: hoogtelaag – Hubert – trekt langzaam naar het noordoosten weg en onder toenemende invloed van een tussenhoog gaat het weerbeeld van het westen uit geleidelijk verbeteren. Vanaf donderdag draait de stroming naar het zuiden en komt aan de noordkant de Föhn opzetten. Aan de zuidkant begint zicht vochtige lucht te stuwen. In weekend neemt vanuit het westen de storingsinvloed weer toe. De föhn gaat er weer uit en er volgt neerslag waarbij de sneeuwvalgrens weer een dalende trend zal gaan inzetten. In de loop van de nieuw week gaat vanuit het noordoosten zeer koude arctische lucht naar het westen uitstromen en wordt een nieuwe winterse fase ingeluid.

Vanaf weekend onbestendig met sneeuw en geleidelijk steeds kouder

Gisteren verliep geheel volgens verwachting onbestendig en grauw. Verantwoordelijk voor het slechtere weer was hoogte – Hubert boven Duitsland waarbij vooral in de westelijke Alpen op hoogte zachtere lucht werd aangevoerd. Hierdoor steeg in bijvoorbeeld in de Franse Alpen de sneeuwvalgrens tot 1900 a 2100 meter en ook in de Zwitserse Alpen en het westen van Oostenrijk ging de sneeuw vanaf 1800 tot 1500 meter op steeds meer plaatsen in natte sneeuw of regen over.

Alpenweerman Roy Molenaar vertoeft momenteel in Saalbach Hinterglemm en Fieberbrunn en stuurde ons deze foto’s op.
Sneeuw en slechte (zicht)condities gisteren ook in delen van de Franse Alpen. J’adore la Montagne ‏@MontagneJadore Les3vallees

Omdat ook de vorstgrens tot boven de 2000 meter steeg speelde ook neerslagafkoeling geen rol meer en werd de sneeuw zwaar en nat. Vooral de combinatie van vocht (regen) in combinatie met positieve temperaturen is voor een sneeuwdek natuurlijk niet goed en werd het sneeuwdek al naar gelang hoogte en positieve luchttemperaturen meer of minder aangetast. Boven de 1800 tot 2100 meter kon het sneeuwdek door de verse sneeuw, lokaal viel er 10 tot 30 cm aan dikte winnen. Sneeuw viel er in de middag eindelijk ook weer eens in het zuidoosten en oosten van Oostenrijk en de Dolomieten en op passage van het warmtefront sneeuwde het deels ook intensief.

Eindelijk ook weer eens sneeuw in de Dolmieten en het zuiden van Oostenrijk. Webcam Vinschgau (Trentino) gisteravond met krachtige sneeuwval. Via Dieter Peterlin ‏@DieterPeterlin

Vandaag krijgen we met de invloed van tussenhoog te maken en van west naar oost gaat de neerslag er uit en wordt het droog met later in de westelijke delen eerste opklaring. De oostelijke Alpen houden nog tot in de middag last van neerslag waarbij het in de oostelijke delen aanvankelijk nog tot in de lagere delen sneeuw. Van het westen uit stijgt de sneeuwvalgrens geleidelijk naar 1600 tot 2000 meter. De temperaturen variëren van oost naar west van 2 tot 8 graden en op 2000 meter van – 4 tot + 1 graad.

GFS voor vandaag met het naar het noorden wegtrekkende hoogtelaag -Hubert – Geleidelij tussenhoog invloed en een naar zuidwest draaiende hoogtestroming.

De westelijke Alpen profiteren morgen al meer van het tussenhoog met vooral naar het zuiden en zuidwesten toe vanaf de ochtend al mooie opklaringen of  zonnige perioden. Meer (rest)bewolking houdt zich in de ochtend nog in het noorden en oosten op voordat het ook hier meer en meer gaat opklaren.Op 2000 meter stijgt het kwik naar 2 tot 4 graden. De wind komt uit noordwestelijke tot zuidwestelijke richtingen, in de bergen staat een harde en hogerop ook stormachtige wind.

Radarbeeld 08h45 via WetterOnline.de
Schuchtere opklaringen in Fieberbrunn waar Roy alweer vroeg op de ski’s staat
Maar ook nog veel (rest)bewolking roymolenaar Fieberbrunn
Blauwe hemel en verse sneeuw Franse Alpen Via Chamonix-Mont-Blanc ‏@Chamonix_France
Een mooi pak verse sneeuw ook in Livigno vanmorgen. Via I Love Livigno ‏@ILoveLivigno

Lawinegevaar, door de sneeuwval geldt er een code oranje en deels rood zoals momenteel ook in Fieberbrunn. Blijf dus op de gemarkeerde pistes en volg de aanwijzingen!

Gebietsweise grosse Lawinengefahr. Schwacher Altschnee in den inneralpinen Gebieten

Ook in Fieberbrunn moesten afdalinge “gesperrt” worden wegens lawine gevaar.
Lawinegevaar, we kunnen er niet genoeg voor waarschuwen. Door de sneeuw van de afgelopen 48 uur geldt er een code oranje en deels code rood. Blijf op de pistes!

Donderdag en vrijdag krijgen we met een zuidelijke stroming te maken waarbij de drukverschillen tussen de zuidelijke en noordelijke Alpen gaan oplopen met op donderdag een drukoverschot tot 10hPa. Dit betekent föhn tot in de dalen en het aangrenzende Mittelland en laagland. Met de föhn kan het kwik donderdag in de (Zwitserse) föhndalen stijgen tot 15 a 16 graden. Ook elders is het zacht met middagtemperaturen van een graad of 7 en een vorstgrens die tot 2300 a 2700 meter stijgt. Kouder is het in het (uiterste) oosten van de de Alpen met temperaturen die tot 1 a 3 graden boven het vriespunt uit zullen komen. Vrijdag algemeen weer wat in kracht afnemende föhn en wat minder zacht.

Donderdag en vrijdag staan in het teken van de Südföhn en in het zuiden van Staubewolking en neerslag

Keerzijde van de föhn in het noorden is de Stau in het zuiden. Hier zal de bewolking toenemend het weerbeeld gaan bepalen en er gaat in de  Stau van de Alpen ook neerslag vallen. Sneeuw valt er vanaf 800 tot 1200 meter en lokaal kan het bij intensievere neerslag tot in de dalen sneeuwen!

Vrijdagavond zal van het westen uit op nadering van een zwak koufront (occlusiefront) de sneeuwvalgrens in de westelijke Alpen uit gaan dalen naar 1700 tot 1200 meter en gaat er tevens enige neerslag vallen. Zaterdag volgt een nieuwe occlusie storing en na een neerslagpauze in de loop van de zondag een volgend koufront. Met de storingen wordt er afwisselend koudere en dan wee wat zachtere lucht aangevoerd waardoor de sneeuwvalgrens meest tussen de 1000 en 1700 meter zal pendelen. Maandag zou dan een depressie via een wat zuidelijkere koers onder de Alpen door moeten doorschuiven naar  midden Italien en gaat er vanuit het noordoosten koudere lucht binnenstromen.

De neerslaghoeveelheden die tot maandagmiddag worden berekend varieren nog per dag en ook per model. We volgen het EC model en dan zien we dat de meeste neerslag aan de zuidkant gaat vallen waarbij neerslaghoeveelheden van 20 tot 780 en lokaal naar het zuiden toe en bij gunstige Stau tot 100mm wordt berekend. In deze gebieden mag men boven de 1800 tot 2000 meter rekenen op 30 tot 50cm Neuschnee en lokaal ook nog meer, in de lagere delen met afname van hoogte minder.

Bergfex cumulatief komende 7 dagen

Ondertussen zien we dan boven Scandinavie een hoog vanaf de Pool naar het zuiden richting Scandinavie afzakken en aan de oostflank van dit hoog wordt dan zeer koude arctische lucht vanuit Siberie op transport gezet richting west Europa en ook de Alpen. Zachtere lucht wordt daarentegen door een actieve IJsland depressie vanuit het zuidwesten op transport gezet en met de start van de nieuwe week gaat zich een hevige strijd ontwikkelen tussen deze beide luchtsoorten.

Vanaf maandag gaat de strijd tussen de koude lucht uit het NO en zachtere lucht uit het ZW boven onze hoofden uitgevochten worden!

Daarbij zijn zowel hele koude oplossingen als zachtere oplossingen mogelijk. Gisteren zagen we dat de operationele uitdraai van de modellen unaniem de zeer koude oplossing met diepvries kou ondersteunden, vandaag heeft met name het GFS model dat alweer afgezwakt. Volgen we de operationele uitdraai van het ECMWF dan gaat de diepvries kou het winnen en wordt het vanaf dinsdag zeer koud in grote delen van west Europa en de Alpen.

Goede (betere) opties lijkt toch de koudere lucht te hebben. ECMWF voor donderdag met een bel zeer koude lucht aan de zuidflank van het hoog op weg naar het westen

Gezien de onzekerheden heeft het weinig zin om verder te kijken dan begin volgende week. Wel lijkt het er op dat het in de Alpen geleidelijk wel kouder gaat worden met ook afnemende neerslagkansen vanaf dinsdag. Een overgang naar opnieuw zachter weer lijkt ook met het GFS model niet waarschijnlijk. Morgen maar weer eens verder kijken, Vanuit een bewolkt Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot morgen en bij spannende ontwikkelingen eventueel vanavond of natuurlijk via onze sociale media! Ciao

Opklaringen boven de Allallin -Saas Fee

Lawinegevaar
Er is weer verse sneeuw gevallen en buiten de pistes blijft het lawine gevaar op de loer liggen met lokaal soms precaire (oud) sneeuw(dek)condities. Algemeen geldt er in de Alpen een code oranje en deels ook code rood (groot) Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

De  winter is in volle gang. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)

rehall-logo-2015

                                                                                                                                        Winter is coming – be prepared –

image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.562 times, 1 visits today)

4 Reactie op “Alpen – Föhn, weekend sneeuw en volgende week weer winter”

 • JeffreyLaan
  1 februari 2017 at 11:50

  Hoeveel sneeuw denk je dat het Berner Oberland kan verwachten de komende week? SRF meteo geeft niet meer dan enkele centimeters t/m maandag.

  • Johann
   1 februari 2017 at 12:29

   @JeffreyLaan Is nog wat vroeg voor details en zal zeker ook nog veranderen maar uitgaande van EC en ook GFS gaat daar in de periode van zaterdag tot maandag 15 tot 40 cm vallen, lokaal hogerop ook nog meer.

 • Maria Elizabeth
  1 februari 2017 at 16:07

  Dag Johann, Zijn de verwachtingen voor de Dolomieten realistisch met slechts een centimer of 5-10 komend weekend, of zou de Sudstau daar toch wat meer kunnen opleveren?

 • Johann
  1 februari 2017 at 20:54

  @Maria Nog maar even afwachten (koers laag weekend) . De hoofdmoot lijkt te gaan vallen in de meer westelijke zuidkant maar laatste woord is nog niet gesproken over hoeveel er waar gaat vallen.

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier