Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: hoog –Erika – strekt zich uit vanaf Scandinavië via  Polen tot over de Zwarte Zee en zal toenemend het weerbeeld in de Alpen gaan bepalen. In de onderste luchtlagen wordt eerst nog vochtigere en koelere lucht aangevoerd, in de hogere luchtlagen zachtere lucht vanuit het zuiden. Richting en in het weekend wordt het weer kouder en neemt de neerslagkans toen.

Gisteren lagen de Alpen tussen laag – Pierre – met kern voor de kust van Portugal en hoog – Erika – dat zich uitstrekt vanaf Scandinavië tot aan de Zwarte Zee in een zuidoostelijke hoogtestroming. Door drukverschillen tussen zuid en noordkant (overdruk zuiden) was het aan de noordkant deel föhnig en in Wallis en Uri blies de föhn onafgebroken. Met de föhn stegen de temperaturen tot 15 a 16 graden, elders werd het 3 tot 10 graden.

Met föhn gisteren 12 tot 16 graden in het Wallis Webcam Brig

De hoogste temperatuur werd met de Föhn in Saint-Maurice (VS), 409m gehaald, hier steeg het kwik tot 16.4 graden. In Altdorf aan de noordkant werd het 14.8 graden en dat is record verdachtig want enkel op 12 februari 1958 werd het hier met 15.4 nog warmer. Overigens is dat voor de eerste helft van februari niets bijzonder, zo werd het bijvoorbeeld op 3 februari in 2002 in Altdorf met föhn bijna 20 graden warm (19.7°C)

Diffuus zonnetje in een winters Alta Badia – San Cassiano Armentarola. Via FB Alta Badia
Afgezien van de (hogere) bewolking prima wintersport condities in de Franse Alpen. La Plagne ‏@LaPlagne

Geleidelijk worden de hogedrukbakens wat verzet en neemt de invloed van het Middellandse Zee laag af. Hoog  -Erika – zal deze week zijn zwaarte punt meer naar centraal Europa verplaatsen en daardoor nemen ook de drukverfschillen tussen zuid en noord geleidelijk af. Vandaag en ook morgen is het echter aan de noordkant nog föhnig en de zuidkant houdt vooral vandaag nog wat last de aanvoer van wat vochtigere lucht en dus meer (lagere)bewolking.

Met föhn wordt het opnieuw voorjaarsachtig en kan het kwik weer tot 12 a 15 graden gaan oplopen elders wordt het 3 tot 8 graden. In de bergen varieert het kwik op 2000 meter tussen de – 4 graden in het zuiden en de +4 graden aan de (föhnige) noordkant. Op 1500 meter wordt het een graad of 6 in de westelijke (Franse) Alpen en – 6 in de oostelijke delen van de Oostenrijkse Alpen. De vorstgrens ligt in de ochtend deels nog in de dalen en het laagland, stijgt overdag dan naar 2300 tot 2500 meter.

Langs de Italiaanse Alpenboog valt nog wat sneeuw vandaag
Vooral aan de noordkant veel zon in de bergen. Gargellen met blik op de Madrisa (2700m) en rechts Gargellner Köpfe (2400m)
Volop zon vanmorgen ook al in het Zwitserse Flims Vorab-Talstation 2560m
Jungfraujoch met uitzicht over de Konkordiaplatz en de Grote Aletsch gletsjer
Nog wat wolken boven de Franse Alpen vanmogen, maar verder alles TOP
Valdisere

Morgen en overmorgen neemt de hogedruk dan verder af en door de dalende luchtbewegingen binnen het hoog wordt de lucht van bovenaf steeds verder afgedroogd. In de onderste lagen van de atmosfeer neemt de inversie toe (koudere vochtigere plaklaag) en dus ook de kans op Hochnebel en mist. In de nachten en ochtend kan het flink afkoelen met licht tot matige en in de hogere dalen ook strenge vorst.

Woensdag vol onder de hogedruk

Overdag is het met volop zon zacht en in de bergen kan men in de droge lucht genieten van het Kaiserwetter met prachtige vergezichten. De sneeuwcondities boven de 1800 a 2000 zijn goed tot uitstekend, enkel op de lagere delen en zuid geëxponeerde hellingen zal de sneeuw “vochtig” kunnen worden. Ga dus vooral vroeg op pad voor de beste condities en ’s middags is het dan genieten op de terrasjes in de zon. Wel goed insmeren want ook in februari heeft de zon in het hooggebergte al veel kracht en kun je verbranden!

De komende dagen kunnen we genieten van staalblauwe hemel en prachtige vergezichten. Wallis Hohbiel Belalp

Vanaf woensdag gaan de temperaturen dan vooral in de hoogte weer een dalende trend inzetten Dit wordt veroorzaakt doordat het oostelijke deel van de hoge druk verzwakt en de dominantie wordt overgenomen door het Atlantische hoog. Van het westen en later in de week noordwesten stroomt dan steeds kouder lucht tot over de Alpen uit. Woensdag, de zachtste dag van de week kan het op op 1500 meter (850hPa) nog even 6 graden worden en een vorstgrens die tot 2800 a 2900 meter gaat stijgen, daarna dalen de temperaturen dagelijks met enkele graden om in het weekend op -2 tot – 4 graden uit te komen.

T850hPa prikpunt München
en de zero-level

Tevens zien we tegen het einde van de week vanuit het noordwesten een koufront de Alpen naderen en dit front zal de bewolking en neerslagkansen doen gaan toenemen. Vanaf vrijdag kan er al wat neerslag gaan vallen en datzelfde geldt ook voor het weekend. Door de nabijheid van de hogedruk zullen er geen grote hoeveelheden gaan vallen maar wellicht toch weer genoeg voor een vers laagje sneeuw. Sneeuwvalgrens overigens dan tussen de 1000 en 1200 meter.

Vanaf woensdag wordt het geleidelijk weer kouder en vanaf vrijdag kan er van het noordwesten uit wat sneeuw gaan vallen. EC voor vrijdag 00h00
ECMWF – Vrijdag opkomend front met vooral aan de noordkant sneeuw

Zoals het er nu naar uitziet neemt met de start van de nieuwe week de hogedrukinvloed weer toe en met een westelijke hoogtestroming wordt dan weer wat minder koude lucht aangevoerd. In hoeverre Atlantische storingen dan al of niet vanuit het westen de (noordelijk) Alpen zullen kunnen bereiken (warmtefront) is allemaal nog erge onzeker.

GFS ensembles prikpunt Alpennoordkant

Zeker is dat we de komend dagen kunnen gaan genieten van Kaiserwetter en vooral de eerste helft van de week van zeer milde condities. Morgen maar weer eens verder kijken, fijne dag vanuit een onbewolkt en föhnig Oberwallis gewenst en graag weer tot morgen.

Lawinegevaar 

Helaas worden de gevaren die dit in de bergen en sneeuw met zich meebrengt telkens weer onderschat of genegeerd. De afgelopen weken waren er weer diverse (dodelijke) slachtoffers te betreuren, in alle gevallen betrof het personen die off-piste onderweg waren. Deels geldt nog een code ORANJE (3) blijf wanneer je niet bekend met de lokale omstandigheden en gebied dus vooral op de gemarkeerde pistes. Juist tijden code Oranje gebeuren de meeste dodelijke ongevallen met lawine’s!!

Het gebied van de Wasenalp (Rothwald), garant voor veel sneeuw en vooral ook poedersneeuw. Echter hogerop ook een zeer gevaarlijk gebied. waar recent en helaas ook weer zondag lawine’s voor dodelijk ongelukken hebben gezorgd (off-piste)
Verse sneeuw, uitnodigend maar volg ten aller tijden de lokale (ski-gebied) aanwijzingen op! – Rosswald, winter 2016
Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

De  winter is in volle gang. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)

rehall-logo-2015

                                                                                                                                        Winter is coming – be prepared –

image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.070 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier