Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Algemeen: uitgaande van een depressie op weg naar de Noorse Zee heeft zich boven de Alpen een zachte west tot zuidwestelijke hoogtestroming ontwikkeld. Na een föhnfase in het voorveld van een opkomende koufront wordt het zaterdag tijdelijk kouder.  In de loop van de zondig komen we aan de voorzijde van een actieve (storm)depressie met koers Britse Eilanden opnieuw in een zachte zuidelijke hoogtestroming te liggen. Dinsdag op nadering van een Atlantische hoogtetrog en koufront opkomende “Grenzwetterlage” met kans op extreme neerslaghoeveelheden in de Südstau. In de zuidelijke en westelijke Alpen inzettende afkoeling en dalende sneeuwvalgrens, oostelijke Noordkant  Föhn

Toenemend föhnig, zaterdag koufront, tijdelijk kouder

Over het weer van gisteren kunnen we eigenlijk kort zijn. In de warmfrontsector hadden de noordelijke Alpen te maken met veel bewolking waaruit vooral naar het oosten toe steeds weer wat neerslag viel. De zon was nog het best vertegenwoordigd  in de zuidwestelijke Alpen, de Alpenzuidkant en deels ook de inner-alpine gebieden. Het kwik kon in navolging van de dinsdag opnieuw wat winst pakken en ook in de bergen is het inmiddels weer behoorlijk opgewarmd. De sneeuwvalgrens lag boven de 2000 a 2300 meter en ook op 2000 meter was het met 4 tot 8 graden zacht. De vorstgrens (zero-level) lag ergens boven de 2800 a 3000 meter.

cxyupzywgaamxwd
De voorbereidingen op het komende wintersport seizoen lopen op volle toeren. Foto vanuit de Aletsch Arena (via Meteo-Oberwallis) waar dit weekend al geskied kan worden.

Opvallend overigens de lage temperaturen in de hoger gelegen dalen waar de west tot zuidwesten wind minder invloed had. Zo vroor het gistermiddag in het Obergoms (oostelijke deel van Oberwallis op een hoogte van iets meer dan 1300 meter) de hele dag licht.

cxxhuhhvqaat71g
Winterse ochtendwandeling Westendorf Tirol Kitzbueheleralpen. Via Westendorf ‏@westendorf_at

Eerst nog vrij zacht en toenemend föhnig
Vandaag donderdag verandert er in eerste instantie nog niet veel. Vooral de noordkant houdt nog veel bewolking waaruit wat regen en boven de 1800 tot 2000 meter wat sneeuw kan vallen. In de loop van de dag komt de föhn opzetten en gaat de bewolking breken.

uk1711
UKMO vrijdag 00h00
rad1711
Radar 09h00 Bron WetterOnline.de
0940_lm-1711
Wolken, Hochnebel en vochtige zachte lucht. 7.3 graden vanmorgen op de Asitz (1900m) -Salzburg

Vrijdag pre-frontaal dan overal aan de noordkant en inner-alpine föhnig . Het is (föhnig) opgeklaard dan wel zonnig en nog vrij zacht. Met föhn kan het kwik oplopen naar lokaal 16 tot 18 graden, elders wordt het tussen de 7 en 12 graden. Bij dit alles hebben we te maken met een in kracht toenemende matig tot harde zuidwesten wind, in de bergen kan de föhnwind stormkracht bereiken.

cxuwp8rwgaaftew
Prachtige fot genomen op de 14 november jl met lenticularus wolken gezien vanaf de Zugspitze, Foto Claudia Hinz via Twitter severe-weather.EU ‏@severeweatherEU

Opkomend koufront
In de loop van de vrijdag krijgen we vanuit het westen te maken met de invloed van het koufront. In de oostelijke Alpen is het eerst nog föhnig. Later op de dag volgt van west naar oost eerste neerslag en met het instromen van al wat koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens weer tot 1500 a 1300 meter. In het oosten met föhn nog veel hoger (maar ook droog)

zakf1711
Vrijdagavond – zaterdagnacht trekt het koufront de westelijk Alpen binnen

Zaterdag krijgen vooral de westelijke Alpen te maken met de koudere lucht die achter het koufront binnenstroomt. Het is wisselvallig en de sneeuwvalgrens daalt tot 1200 a 1000 meter, lokaal kan het tot 900 a 800 meter sneeuw. Hoe verder naar het oosten hoe zachter en hogere sneeuwvalgrens met sneeuw pas vanaf 1600 a 2000 meter in de oostelijke en zuidoostelijke delen.

svgzat17
Zaterdag zal de sneeuwvalgrens aan de noordkant tijdelijk tot 1000 a 800 meter dalen

Zondag moet de koudere lucht ook in de westelijke Alpen door toedoen van een (storm)depressie die vanaf de Atlantische Oceaan via naar de Britse Eilanden de Noordzee optrekt alweer wijken voor veel zachter lucht. Deze verzachting wordt veroorzaakt omdat in het voorveld van deze depressie de stroming snel weer de zuidwest hoek gaat opzoeken.

zondochtend
Door de (storm)depressie boven zuid Engeland wordt met een naar zuidwest draaiende stroming de koudere lucht in de nacht op zondag alweer naar het noorden toe verdreven

Opnieuw föhn
Begin volgende week komen we vervolgens aan de voorzijde van een markante hoogtetrog te liggen met daarin opgenomen diverse lagedrukgebieden. De trog diept helemaal tot het noordwesten van Afrika uit en aan de warme oostkant van de trog-as krijgen we te maken met een krachtige zuidelijke hoogtestroming waarmee zachte lucht over een breed traject helemaal tot aan de Noordkaap gaat uitstromen. In grote delen van Scandinavische, de Baltische Staten tot in west Rusland moet de winter in ieder geval tijdelijk het veld ruimen en wordt het een heel stuk zachter zonder dat het nog tot vorst zal komen.

htrogdinsd
GFS met de markante tot aan Marokko uitdiepende hoogtetrog, aan de oostflank daarvan stroomt zachte lucht helemaal tot aan de pool

Südstau
Dinsdag – woensdag zien we dat de een apart laag opgenomen in de zuidelijke langgolvige hoogtetrog gaat afsnoeren richting Spanje. Met het verplaatsten van de hoogteas  in oostelijke richting probeert de koudere lucht de westelijke Alpen binnen te dringen. Op het grensgebied en strijdtoneel van de koudere en zachtere luchtmassa’s gaat dit een interessante Grenzwetterlage opleveren waarbij er extreme neerslaghoeveelheden mogelijk zijn.  Gisteravond liet het Amerikaanse model GFS deze grens dinsdag tot over de westelijke Alpen doorschuiven en zou met de overwegend zuidelijke aanvoer vooral in de Südstau van de Zwitserse Alpen veel neerslag gaan vallen waarbij van het westen uit de sneeuwvalgrens zal gaan dalen tot 1300 a 1000 meter en lokaal door begeleidende neerslagafkoeling ook nog lager.  Vandaag wordt het strijdtoneel echter tot boven Frankrijk verwacht. Dat betekent dat de extreme neerslaghoeveelheden (Südstau) dinsdag en ook woensdag in de Alpen uitblijven, althans volgens de uitdraai van het GFS vanmorgen.

dirr
GFS van gisteravond met de extreme Südstau neerslag, vanmorgen is dit door het model behoorlijk terug geschroeft
rrdinsgfs
GFS gisteren, lokaal tot 280mm!!

Het ECMWF heeft  de neerslaghoeveelheden juist naar boven toe bijgesteld en vanmorgen komt dit model met extreme neerslaghoeveelheden op de proppen, eigenlijk hetzelfde wat het GFS gistereavond liet zien. Mocht dit dus gaan uitkomen dan wordt het aan de centrale (Zwitserse) Alpenzuidkant een heel natte bedoeling terwijl er in het hooggebergte vanaf 1800 een enorme lading sneeuw gaat vallen. Door de neerslagafkoeling die daarbij gaat optreden kan de sneeuwvalgrens ondanks de vrij warme lucht op hoogte enkele honderden meters naar beneden worden getrokken. Al met al dus voor de zuidkant spannende ontwikkelingen waarbij het laatste woord nog niet is gesproken!

ecstau
ECMWF vanmorgen met extreme neerslaghoeveelheden zuidkant, hogerop gaat veel sneeuw vallen!

Ook de rest van de week en in het weekend verblijven we aan de warme kant van de hoogtetrog waarbij we net als gisteren ook weer een apart laag richting Spanje zien afsnoeren. Tegelijkertijd bouwt zich vanuit het Azorenhoog ten noorden van het laag  een apart  hoog op dat een verbinding aangaat met het west Russische hoog.  Mede door de positie van het laag boven Spanje blijft de stroming uit de zuid en later zuidoost hoek komen en omdat ook daar geen kou aanwezig is hoeven we met deze constellatie geen winterweer of winterkou en sneeuw te verwachten. Wel zal het geleidelijk aan wat gaan afkoelen doordat de stroming meer continentaal wordt en door een negatieve “stralingsbalans”.  Zondag zou vanuit het noorden dan wat koudere lucht tot over de Alpen kunnen gaan uitstromen. Ook hier zien we echter nog grote verschillen bij de diverse weermodellen!

za2611
ECMWF voor zaterdag 26 november met geleidelijk weer een wat kouder weertype met sneeuw tot rond de 1000 meter

Of het op de langere termijn, we praten dan over de week na het volgend weekend, wel zal gaan lukken met kouder winterweer is nog onzeker. Op zich hebben we niet eens met slechte kaarten te maken en ook de verder afzwakkende polar vortex (zie berichtgeving gisteren) is veelbelovend. Maar zoals gezegd, moeten de puzzelstukjes nog wel even goed vallen voor west Europa en de Alpen.

gfsens1711
GFS00 ensembles prikpunt noordelijke Alpen
ec12en1711
En de EC12 ensembles idem voor de noordelijke Alpen

Morgen maar weer eens verder kijken en zoeken naar winterse oplossingen! Fijne dag en ciao vanuit een overwegend bewolkt Termen in Oberwallis en waar de meeste sneeuw nu is weggesmolten

1711b
Blik vanuit de weerkamer over het westelijke Rhonedal
bild1711a
En in noordelijke richting Aletsch Arena en Riederfurka

Join Alpenweerman community

Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt!  JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 866 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer