Alpen - Föhn - koufront - Föhn - Südstau

Algemeen: uitgaande van een depressie op weg naar de Noorse Zee heeft zich boven de Alpen een zachte west tot zuidwestelijke hoogtestroming ontwikkeld. Na een föhnfase in het voorveld van een opkomende koufront wordt het zaterdag tijdelijk kouder. In de loop van de zondig komen we aan de voorzijde van een actieve (storm)depressie met koers Britse Eilanden opnieuw in een zachte zuidelijke hoogtestroming te liggen. Dinsdag op nadering van een Atlantische hoogtetrog en koufront opkomende “Grenzwetterlage” met kans op extreme neerslaghoeveelheden in de Südstau. In de zuidelijke en westelijke Alpen inzettende afkoeling en dalende sneeuwvalgrens, oostelijke Noordkant Föhn
Toenemend föhnig, zaterdag koufront, tijdelijk kouder
Over het weer van gisteren kunnen we eigenlijk kort zijn. In de warmfrontsector hadden de noordelijke Alpen te maken met veel bewolking waaruit vooral naar het oosten toe steeds weer wat neerslag viel. De zon was nog het best vertegenwoordigd in de zuidwestelijke Alpen, de Alpenzuidkant en deels ook de inner-alpine gebieden. Het kwik kon in navolging van de dinsdag opnieuw wat winst pakken en ook in de bergen is het inmiddels weer behoorlijk opgewarmd. De sneeuwvalgrens lag boven de 2000 a 2300 meter en ook op 2000 meter was het met 4 tot 8 graden zacht. De vorstgrens (zero-level) lag ergens boven de 2800 a 3000 meter.
Opvallend overigens de lage temperaturen in de hoger gelegen dalen waar de west tot zuidwesten wind minder invloed had. Zo vroor het gistermiddag in het Obergoms (oostelijke deel van Oberwallis op een hoogte van iets meer dan 1300 meter) de hele dag licht.
Eerst nog vrij zacht en toenemend föhnig
Vandaag donderdag verandert er in eerste instantie nog niet veel. Vooral de noordkant houdt nog veel bewolking waaruit wat regen en boven de 1800 tot 2000 meter wat sneeuw kan vallen. In de loop van de dag komt de föhn opzetten en gaat de bewolking breken.
Vrijdag pre-frontaal dan overal aan de noordkant en inner-alpine föhnig . Het is (föhnig) opgeklaard dan wel zonnig en nog vrij zacht. Met föhn kan het kwik oplopen naar lokaal 16 tot 18 graden, elders wordt het tussen de 7 en 12 graden. Bij dit alles hebben we te maken met een in kracht toenemende matig tot harde zuidwesten wind, in de bergen kan de föhnwind stormkracht bereiken.
Opkomend koufront
In de loop van de vrijdag krijgen we vanuit het westen te maken met de invloed van het koufront. In de oostelijke Alpen is het eerst nog föhnig. Later op de dag volgt van west naar oost eerste neerslag en met het instromen van al wat koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens weer tot 1500 a 1300 meter. In het oosten met föhn nog veel hoger (maar ook droog)
Zaterdag krijgen vooral de westelijke Alpen te maken met de koudere lucht die achter het koufront binnenstroomt. Het is wisselvallig en de sneeuwvalgrens daalt tot 1200 a 1000 meter, lokaal kan het tot 900 a 800 meter sneeuw. Hoe verder naar het oosten hoe zachter en hogere sneeuwvalgrens met sneeuw pas vanaf 1600 a 2000 meter in de oostelijke en zuidoostelijke delen.
Zondag moet de koudere lucht ook in de westelijke Alpen door toedoen van een (storm)depressie die vanaf de Atlantische Oceaan via naar de Britse Eilanden de Noordzee optrekt alweer wijken voor veel zachter lucht. Deze verzachting wordt veroorzaakt omdat in het voorveld van deze depressie de stroming snel weer de zuidwest hoek gaat opzoeken.
Opnieuw föhn
Begin volgende week komen we vervolgens aan de voorzijde van een markante hoogtetrog te liggen met daarin opgenomen diverse lagedrukgebieden. De trog diept helemaal tot het noordwesten van Afrika uit en aan de warme oostkant van de trog-as krijgen we te maken met een krachtige zuidelijke hoogtestroming waarmee zachte lucht over een breed traject helemaal tot aan de Noordkaap gaat uitstromen. In grote delen van Scandinavische, de Baltische Staten tot in west Rusland moet de winter in ieder geval tijdelijk het veld ruimen en wordt het een heel stuk zachter zonder dat het nog tot vorst zal komen.
Südstau
Dinsdag – woensdag zien we dat de een apart laag opgenomen in de zuidelijke langgolvige hoogtetrog gaat afsnoeren richting Spanje. Met het verplaatsten van de hoogteas in oostelijke richting probeert de koudere lucht de westelijke Alpen binnen te dringen. Op het grensgebied en strijdtoneel van de koudere en zachtere luchtmassa’s gaat dit een interessante Grenzwetterlage opleveren waarbij er extreme neerslaghoeveelheden mogelijk zijn. Gisteravond liet het Amerikaanse model GFS deze grens dinsdag tot over de westelijke Alpen doorschuiven en zou met de overwegend zuidelijke aanvoer vooral in de Südstau van de Zwitserse Alpen veel neerslag gaan vallen waarbij van het westen uit de sneeuwvalgrens zal gaan dalen tot 1300 a 1000 meter en lokaal door begeleidende neerslagafkoeling ook nog lager. Vandaag wordt het strijdtoneel echter tot boven Frankrijk verwacht. Dat betekent dat de extreme neerslaghoeveelheden (Südstau) dinsdag en ook woensdag in de Alpen uitblijven, althans volgens de uitdraai van het GFS vanmorgen.
Het ECMWF heeft de neerslaghoeveelheden juist naar boven toe bijgesteld en vanmorgen komt dit model met extreme neerslaghoeveelheden op de proppen, eigenlijk hetzelfde wat het GFS gistereavond liet zien. Mocht dit dus gaan uitkomen dan wordt het aan de centrale (Zwitserse) Alpenzuidkant een heel natte bedoeling terwijl er in het hooggebergte vanaf 1800 een enorme lading sneeuw gaat vallen. Door de neerslagafkoeling die daarbij gaat optreden kan de sneeuwvalgrens ondanks de vrij warme lucht op hoogte enkele honderden meters naar beneden worden getrokken. Al met al dus voor de zuidkant spannende ontwikkelingen waarbij het laatste woord nog niet is gesproken!
Ook de rest van de week en in het weekend verblijven we aan de warme kant van de hoogtetrog waarbij we net als gisteren ook weer een apart laag richting Spanje zien afsnoeren. Tegelijkertijd bouwt zich vanuit het Azorenhoog ten noorden van het laag een apart hoog op dat een verbinding aangaat met het west Russische hoog. Mede door de positie van het laag boven Spanje blijft de stroming uit de zuid en later zuidoost hoek komen en omdat ook daar geen kou aanwezig is hoeven we met deze constellatie geen winterweer of winterkou en sneeuw te verwachten. Wel zal het geleidelijk aan wat gaan afkoelen doordat de stroming meer continentaal wordt en door een negatieve “stralingsbalans”. Zondag zou vanuit het noorden dan wat koudere lucht tot over de Alpen kunnen gaan uitstromen. Ook hier zien we echter nog grote verschillen bij de diverse weermodellen!
Of het op de langere termijn, we praten dan over de week na het volgend weekend, wel zal gaan lukken met kouder winterweer is nog onzeker. Op zich hebben we niet eens met slechte kaarten te maken en ook de verder afzwakkende polar vortex (zie berichtgeving gisteren) is veelbelovend. Maar zoals gezegd, moeten de puzzelstukjes nog wel even goed vallen voor west Europa en de Alpen.
Morgen maar weer eens verder kijken en zoeken naar winterse oplossingen! Fijne dag en ciao vanuit een overwegend bewolkt Termen in Oberwallis en waar de meeste sneeuw nu is weggesmolten
Join Alpenweerman community
Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt! JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.