klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen;  op nadering en passage van een actief koufront hebben de westelijke Alpen en Alpenzuidkant al te maken met veel bewolking en neerslag. De Alpennoordkant houdt het met de Föhn nog tot in de avond droog. Droog en vriendelijk presenteert het herfstweer zich ten oosten van Salzburg. In de nacht op woensdag van west naar oost föhn einde op koufrontpassage met neerslag en afkoeling. In het westen en zuiden achter het front weer droog en opklarend. Vanaf vrijdag onbestendige en zachte Südwestlage.

Onbestendig en zacht herfstweer, in de loop van de volgende week nieuwe hogedruk

Met een zuidwestelijke hoogtestroming en de aanvoer van subtropische luchtmassa s en ondersteund door de zon en een aantrekkende Südföhn steeg het kwik in de Alpen gisteren lokaal weer tot zomerse hoogtes. Het warmst werd het in Zwitserland (Wallis) alwaar het kwik in Saxon  tot 27.4 graden steeg. Oostenrijk moest het doen met slechts 25.4 graden gemeten in het weerstation van St Sebastan (Steiermark). Ook in de bergen was het voor de tijd van het jaar uitzonderlijk warm met een vorstgrens die gisteren tussen de 3700 en 3800 meter lag.

Föhnwolken, in het Duits Föhnfische (lenticularis) boven het Inntal. Foto Remco Graas

Hieronder nog een mooie impressie van de Föhn en de Goldener Oktober gisteren in de Oberwallisser Alpen (Rosswald) en de Simplon. Foto’s en video Francien Bakker

Mooi is op de bovenstaande video te zien hoe de wolken bij het dalen aan de lijzijde van de bergen oplossen door zogenaamde adiabatische processen (subsidentie/ compressie). Per 100 meter dalen warmt de lucht met circa 1 graad op

Hogerop in de bergen sneeuw en ijs en geleidelijk steeds meer winterse trekjes. De winterfans zullen echter ook de komende dagen nog geduld moeten hebben want de sneeuw valt er enkel boven de 2000 a 2400 meter. Foto’s Jungfrau regio Berner Alpen Via Twitter Christian R  @ritschie_ch·

De föhn kondigt zoals zo vaak een weersverslechtering aan en die gaat er dan ook komen. Vandaag hebben de westelijk Alpen te maken met invloed van een koufront welke langzaam van west naar oost over de Alpen trekt. De bewolking overheerst en vanmiddag valt er van west naar oost neerslag. In de zuidelijke Zwitserse Alpen (Tessin, Oberwallis) valt er al vanaf  de ochtend aanhoudend neerslag welke zich in de loop van de dag verder zal versterken.

de weerkaart van vandaag. Bron: DWD

De frontale bewolking heeft inmiddels ook de Vorarlberg bereikt. Ten oosten daarvan is het vanmorgen eerst nog zonnig en föhnig. De oostelijke Alpen regionen houden het het grootste deel van de dag nog droog en föhnig en ten westen van de Steiermark persisteert ook vandaag het warme föhnweer en de zon.

Radarbeeld Alpen 09h00. Via radar WetterOnline.de

De band met frontale neerslag trekt vanmiddag en in de avond over Zwitserland naar het oosten vannacht en in de loop van de nacht morgenochtend is ook het westen Oostenrijk aan de beurt. Morgen woensdag trekt het front verder naar het oosten maar gaat ook de fut en de neerslag er geleidelijk steeds verder uit. Het uiterste oosten houdt het waarschijnlijk ook dan droog. Inmiddels is het in de westelijke Alpen dan al weer droog en opgeklaard.

Met het koufront wordt ook minder zachte lucht aangevoerd en de sneeuwvalgrens daalt vandaag in de westelijke Alpen van 2800 nar 2400 meter aan de zuidkant  en 2400 naar 1800 meter in het westen en noorden.

Arpege model met de neerslag cumulatief tot morgenavond

Tot morgenavond gaat er hier neerslag van betekenis vallen in met name de Stau van de centrale zuidelijke Alpenhoofkam met als zwaartepunt het Tessin. Hier kan 100 tot 155 mm neerslag gaan vallen. Elders is het met 40 tot 10 mm meest wel gedaan, de laagste waardes gelden voor de noordkant waar de föhn de neerslag nog enige tijd zal frustreren. Sneeuw valt er inde relatief zachte luchtmassa’s enkel in het hooggebergte, hier kan tot morgenavond boven de 2200 a 2500 meter 30 tot 50 cm vallen, hogerop bij gunstige Stau ook nog meer! De vorstgrens vandaag in het westen tot 3000 a 2500 meter.

Arpege, sneeuwaccumulaties hoogebergte tot woensdag avond

Donderdag trekt aan de voorzijde van een Atlantische depressie trekt de zuidwestelijke hoogtestroming geleidelijk weer verder aan en het wordt ook weer föhnig De aangevoerde lucht is vrij droog en warm en de temperaturen gaan in alle hoogtes weer omhoog. De maxima stijgen met de zon weer naar 20 tot 23 graden en de vorstgrens weer tot 3100 meter. Op 2000 meter wordt het een graad of 8. In de middag en avond volgt in de westelijke Alpen weer bewolking en neerslag.

Opkomende neerslag donderdag 18h00. Het zal de inleiding zijn voor meer nattigheid tot en met begin volgende week

Onbestendige zachte Südwestlage
De depressie trekt tot en met begin volgende week via de Britse Eilanden en Noordzee langzaam opvullend naar Scandinavie. Gedurende deze gehele periode verblijven houden we een zachte zuidwestelijke hoogtestroming waarmee storingen steeds weer voor neerslag zullen gaan zorgen. Omdat we ook aan de warme zijde van de hoogtetrog en de polaire jet verblijven handhaven de temperaturen zich op een voor de tijd van het jaar hoog niveau. Kortom onbestendig en zacht herfstweer.

GFS 500 hPa voor maandag met de hoogtetrog die tot over het Iberische Schiereiland verloopt. De Alpen verblijven aan de warme kant van het geheel

Vanaf dinsdag -woensdag snoert een hoogtelaag vanuit de hoogtetrog naar de centrale Middellandse Zee af en kan het Atlantische hoog zijn vleugels over west Europa en de Alpen uitslaan. De temperaturen gaan ondanks de zon dan ietwat omlaag maar van enige koud, laat staan winterweer zal ook dan geen sprake zijn. Vooral de nachten zullen dan kouder gaan worden en natuurlijk nemen met de hogedruk ook de Hochnebel kansen dan weer sterk toe.

Ook het ECMWF komt net als het GFS met een hoog op de proppen in de loop van de volgende week

Hoe zich alles in detail zal gaan ontwikkelen en of zich dan tegen het einde van de maand de winter meldt in de Alpen met misschien wel sneeuw tot down under gaan we de komende dagen vervolgen. Vanuit een regenachtig Rosswald een heel fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

ALPENWEERMAN KALENDER 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen.

Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Alpenweerman Team zoekt versterking

Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 

(Visited 534 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer