Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  uitgaande van lagedruk boven het westen van Europa neemt de zuidwestelijke hoogtestroming verder in kracht en wordt warme maar ook vochtigere lucht aangevoerd. Begin volgende week stroomt achter een koufront tijdelijk koelere lucht binnen.

Begin volgende week tijdelijke afkoeling

Gisteren zagen we de barometer langzaam verder dalen maar ondanks de lage(re) luchtdruk was het toch nog een heel fraaie en ook zonnige dag. Door de toenemende drukverschillen tussen de zuid en noordkant van de Alpenhoofdkam kwam de föhn van west naar oost er geleidelijk in en nam overdag in kracht toe.

Prachtig te zien vanuit de ruimte de besneeuwde westelijke Alpen en al groene dalen (Aostadal / Rhonedal)

Met de föhn en de zon steeg het kwik tot 23 a 25 graden en hier in Wallis kon zelfs weer een zomerse dag worden genoteerd. Het warmst werd het in Geneve en Sion alwaar het kwik tot 25.6 respectievelijk 25.8 graden opliep.

Hogerop in de bergen ligt nog veel sneeuw en het zal nog een hele tijd duren voordat alles weer uit de sneeuw bevrijd zal zijn. Foto Alp obern galm, Leuk – Via Twitter Christian Bakker 🎤 @chrisjelief
Oberalppas

Föhnig weekend
Kijken we naar de weerkaarten dan zien we een zone van lagedruk helemaal vanaf Spitsbergen tot over Scandinavie naar zuidwest Europa verlopen. De straalstroom verloop vanaf Portugal via het westen van Frankrijk (Bretagne) via Nederland en noord Duitsland en van verder richting Polen en oost Europa.

Aan de westkant van de frontale zone bevindt zich koelere lucht, aan de oostkant de zachtere lucht. Het weekend verblijven we nog aan de warmere kant, vanaf maandag dan tijdelijk aan de koudere kant.

Het weekend gaat dan ook (vrij) warm en zonnig verlopen, met de lage druk in de buurt is het echter niet bestendig en vooral later op de dag kunnen aangewakkerd door de dagelijkse gang stapelwolken lokaal het buien stadium bereiken. Met de zuidwestelijke stroming is het zeer zacht en met de föhn wordt het zelfs weer zomers.

De middag temperaturen liggen meest tussen de 21 en 24 graden, met Föhn kan het kwik weer tot 25 en in het oosten tot 29 graden gaan oplopen. Ook in de bergen is het zacht met op 2000 meter een graadje of 10 en een vorstgrens die zich meest boven 3000 meter ophoudt.

Morgen zondag nemen de drukverschillen op nadering van een koufront nog wat verder toe en met een in kracht toenemende föhn kan het dan nog wat warmer worden. In de loop van de middag neemt gaat er met voorkeur voor de westelijke Alpen buiige neerslag inclusief onweer.

Vooral later op de zondag toenemende kans op regen en onweersbuien met voorkeur westelijke Alpen

Maandag en dinsdag zien we de zuidelijke tak van de jet boven zuidwest Europa wat meer naar het oosten door trekken om vervolgens boven de Alpen richting de Benelux af te buigen. Het laag boven Frankrijk gaat daarmee aan de wandel en trekt met kern richting de Benelux. Ondersteund door een nog wat oostelijker opschuivende hoogtetrog gaat via de achterdeur gaat achter een koufront dan duidelijk koelere lucht binnen stromen waarbij vooral in de westelijke Alpen (buiige) neerslag gaat vallen.

In de koelere lucht daalt de sneeuwvalgrens dan naar 1900 tot 1500 meter op dinsdag. Hoe verder naar het oosten hoe beter de condities en dat geldt helemaal voor de oostelijke delen die meest buiten schot van de depressie activiteit (neerslag) blijven.

In de loop van de dinsdag en woensdag snoert vanaf de hoogtetrog een apart hoogtelaag boven de westelijke Middellandse Zee af wat vervolgens richting de Tyrreense Zee koerst. Een tweede hoogtelaag komt boven  het Iberische Schiereiland te liggen.

GFS 500 hPa donderdag met de samen smeltende hoogtelaags

Richting het einde van de week smelten deze als het ware samen om vervolgens gebroederlijk en verzwakkend richting de laars van Italië trekken. Aan de noordkant van de lagedruk boven de Middellandse Zee bouwt zich een brug van hogedruk op tussen de Azoren en een hoog boven Scandinavie.

Deze ontwikkeling(en) hebben tot gevolg dat vanaf woensdag de stroming aan de noordflank van het hoogtelaag boven Italie de zuidoost tot oosthoek gaat opzoeken en er steeds warmere en ook drogere lucht wordt aangevoerd. De temperaturen stijgen van het oosten uit met veel zon dan weer tot zomerse hoogtes. Vooral het zuiden blijft gedurende de gehele periode gevoelig voor buiige neerslag (hoogtelaag).

GFS T850 hPa met de warme maar ook vochtige oostelijke tot zuidoostelijke stroming

In het verdere verloop, pak hem beet vanaf het weekend zien we een apart hoog met centrum boven Scandinavie liggen met als tegenhanger lagedruk boven zuid en midden als ook oost Europa. Met een oostelijke stroming wordt ook dan warme maar vanuit het zuidoosten ook vochtigere lucht aangevoerd.

Binnen de lagedruk gaan er vooral overdag (dagelijkse) gang dan dagelijks regen en onweersbuien ontstaan. Ook op de nog langere termijn lijkt in grote lijnen niet veel aan deze constellatie te veranderen. Het blijft zeer zacht maar ook de paraplu zullen we zeker bij de hand moeten houden.

Vanuit een zonnig Oberwallis een fijne dag gewenst en tot morgen maar weer. Ciao

Webcams

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams 

UV Index

In de bergen zal met de zon de UV index vandaag uitkomen tussen 6 in het hooggebergte en 4 a 3 in de lagere delen en dalen. In het oosten met meer zon 9 tot 6

Meer over de UV-Index zie – HIER

Join Alpenweerman community:

 Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 373 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier