Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; een lagedrukgebied – Deirdre – trekt vanaf de Golf van Biskaje naar midden Europa. In het voor veld van het opkomende koufront is het vandaag eerst föhnig.  Zaterdag en zondag verlopen koel en wisselvallig. Maandag zorgt een tussenhoog voor een weersverbetering waarna het opnieuw föhnig en zachter wordt.

Aanhoudend zonaal (west) stromingspatroon 

Het wil maar niet lukken met stabiel zonnig en zacht lenteweer en voor wat betreft lenteachtige temperaturen moeten we het hebben van de  per-frontale thermische oplevingen al of niet ondersteund met föhn. De föhn is dan ook nog eens voorbestemd voor de noordkant terwijl dan juist de zuidkant weer met bewolking en neerslag te maken gaat krijgen.

De oorzaak van het sterk wisselvallig weerbeeld hebben we te danken aan een aanhoudend zonaal stromingspatroon (west) en een meanderende jetstream

Ook gisteren was het wisselvallig en voor de tijd van het jaar te koel. De bewolking overheerste en steeds weer viel er regen en boven 800 tot 1300 ook sneeuw. Aan de zachte kant van de over de Alpen slepende frontale zone bevond zich zachtere lucht en hier sneeuwde het vanaf 1300 tot 1800 meter. Het zachts werd het gisteren hier in Oberwallis waar het kwik in de middag met opklaringen in het dal (Visp / Brig) tot bijna 15 graden steeg.

Ook in de Franse Alpen gisteren maar matige weer en wintersport condities. Foto Val d’Isere ‏@simplyvaldisere
Vooral aan de noordkant vielen er gisteren ook sneeuwbuien. Foto Kleinwalsertal Mittelaberg @hansterbraak

In de avond en nacht begon de bewolking van het westen uit te breken en vooral aan de noordkant klaarde het mooi op. Meer naar het oosten en zuiden in het gebied van de de frontale was het bewolkt en viel er nog wat neerslag.

Föhn
Vandaag een beetje een omgekeerde wereld met juist de betere condities aan de noordkant. Met ondersteuning van een aantrekkende Südföhn is het daar vandaag föhnig opgeklaard en wordt het zeer zacht.

Met föhn kan het kwik er stijgen tot 17 a 19 graden. Meer bewolking en neerslag zien we aan de zuidkant waar toenemend vochtigere lucht begint te stuwen. Sneeuwvalgrens aanvankelijk tussen 1000 en 1300 meter, in de loop van de dag stijgend naar 1400 tot 1900 meter. De wind is matig tot hard en in de bergen deels ook stormachtig (föhn!)

Radarbeeld 09h30. Via WetterOnline.de

Koufront
In de loop van de middag en avond en in de nacht op zaterdag volgt het koufront. De föhn gaat er van west naar oost uit en de frontale neerslag kan zich naar het noorden en oosten toe gaan uitbreiden. In de koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens weer naar circa 1000 meter. De oostelijke Alpen verblijven tot morgen deels nog in de zachtere lucht, dat geldt met name voor de oostelijke delen. Er staat een matige tot harde wind uit west tot noordwestelijke richtingen.

Zaterdag van west naar oost koufront passage

Onbestendig koel
Zaterdag en ook zondag gaan onderkoeld verlopen waarbij er steeds weer (buiige) neerslag zal vallen. Zondag zwaartepunt noordkant, door de noordwestelijke wind profiteert de zuidkant van de beschutte werking van de Alpenhoordkam. Hier is het minder koud en toenemend ook opklarend. De sneeuwvalgrens bevindt zich zaterdag tussen de 1000 en 700 meter, zondag kan het sneeuwen vanaf 900 tot 600 meter en bij intensieve neerslag aan de noordkant ook nog lager.

Tot en met zaterdavond gaat er vooral in de zuidelijke Alpen het nodige aan neerslag vallen, hogerop kan er 50 tot 100 cm sneeuw gaan bijvallen.

Tussenhoog / Föhn
Maandagnacht trekt de laatste neerslag via de noordkant van de Alpen naar het oosten weg en op nadering en passage van een tussenhoog belooft de tweede paasdag een heel fraaie dag te gaan worden. Na wat rest en lagere bewolking zal de zon weer volop aan het zwerk te bewonderen zijn en met een naar zuid tot zuidwest draaiende hoogtestroming gaan de temperaturen weer flink in de lift.

Op nadering van een volgende Atlantisch laag dat maandag – dinsdag boven de Britse Eilanden wordt verwacht nemen ook de drukverschillen tussen de zuid en noordkant van de Alpen weer toe en daarmee wordt het opnieuw föhnig.

Na de föhnfase van vandaag gaan we maandag en dinsdag opnieuw Südföhn krijgen en wordt het aan de noordkant zeer zacht!

Met de föhn kan het kwik tot 20 graden gaan oplopen en lokaal ook nog wat meer. De zuidkant moet het dan juist weer doen met meer (Stau) bewolking en neerslag.

In de loop van de woensdag middag -vond en donderdag volgt dan weer een koufront met neerslag en (tijdelijke) afkoeling, voordat we richting het weekend weer aan de zachtere zijde van een volgend laag terecht gaan komen. Met een krachtige föhn kan het dan zelf nog wat zachter gaan worden met temperaturen die tot 20 a 23 graden kunnen gaan stijgen.

GFS ensembles Alpennoordkant

Daarmee kunnen we samenvatten dat het wisselvallige Westwindwetter zeker nog tot het einde van de volgende week en mogelijk ook nog langer zal aanhouden. Stabiele hogedruk en lenteweer is ook vandaag geen optie.

Tot zover voor deze vrijdag, een heel fijne dag en graag weer tot morgen. Ciao vanuit een föhnig opgeklaard Termen in Oberwallis

Webcams

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams 

Exclusief en uniek!  compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

 • Weerbericht op maat
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Waarschuwing

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 370 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Alpen – Föhn fases en koufronten maken dienst uit”

 • Alice
  30 maart 2018 at 17:50

  Frohe Ostern Johann! Voor jou en je gezin.

  Hartelijke Paasgroeten, Alice

 • Bertil Blaas
  30 maart 2018 at 20:03

  Johann, voor jouw en je familie, goede Paasdagen gewenst,
  Groeten Bertil.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier