Advertentie



 

De Alpen krijgen de komende dagen te maken met een föhn(storm) en op diverse plaatsen veel verse sneeuw en neerslag. Met name aan de zuidkant in het noordwesten van Italië worden weer tientallen centimeters sneeuw verwacht de komende dagen. Maar ook de rest van de Alpen pikt zeker een graantje mee. Opnieuw komen er dankzij grote drukverschillen in de Alpen zeer zware windstoten op de toppen voor. Opletten dus voor de mensen die de komende dagen in de Alpen verblijven.

Webcambeeld van St. Anton gisteren op ongeveer 2000 meter hoogte. Let vooral op de temperatuur van 8.8 graden. Bron: Foto-webcam
Prachtige wolken gisteren op de Kanzelwand in Kleinwalsertal. Foto: Jacomien Heeres
Met de Föhncondities kwam de zon prachtig op in Innsbrück. Foto: Remco Graas
Gisteren in de ochtend was het in de beschutte delen van het dal bij St. Johann in Tirol nog wit, maar de sneeuw zal het nog zwaar krijgen. Bron: Foto-webcam
Bij onze collega Johann een meter sneeuw in het Zwitserse Rosswald.

Vandaag: Stau in Noordwesten Italië en föhnig aan de noordkant

Een lagedrukgebied boven Italië zorgt voor neerslag aan de zuidkant van de Alpen. Met name in het noordwesten en noordoosten van Italië inclusief de aangrenzende bergen in Zwitserland, Frankrijk en Oostenrijk valt er vandaag tussen de 20 tot 80 mm aan neerslag. Dankzij een zuidwestelijke stroming wordt koudere lucht richting de Alpen gebracht. Hierdoor ligt de sneeuwvalgrens tussen de 1900 meter aan de noordkant tot 2100 meter aan de zuidkant.

Vandaag liggen de Alpen in de zachtere lucht met een zuidwestelijke stroming. Het lagedrukgebied boven Italië zorgt voor neerslag en sneeuw aan zuidkant van de Alpen.
Weerkaart met fronten voor vandaag (Bron: KNMI)

Naast de neerslag zien we dat ook vandaag de zuidelijke föhn nog altijd aanwezig is in de Alpen. Hierdoor is er op de toppen weer behoorlijk wat wind (windstoten tussen de 90-120 km/h). Aan de zuidkant van de Alpen is het bewolkt en valt er dus neerslag of sneeuw boven de 2000-2100 meter.

De windstoten komen vanmiddag tussen de 90 tot 120 km/h uit. Lokaal mogelijk meer dan 120 km/h.

Aan de noordkant oog het weerbeeld dankzij de zuidelijke föhn wat vriendelijker waarbij zon en wolkenvelden elkaar afwisselen. Ook is het behoorlijk zacht aan de noordkant waarbij de temperatuur op 850 hPa (ongeveer 1500 meter hoogte) tussen de 8-11 graden uit zal komen. In de dalen wordt het bij het doorzetten van de föhn 15 à 16 graden. In de wat meer beschutte dalen is het met 7 tot 8 graden wat koeler.

Vrijdag: Föhn(storm) en intensivering van sneeuw vanuit het westen

In de nacht naar vrijdag blijft de wind en de föhn aanwezig waarbij er in de zuidelijke helft boven de 2000 meter nog wat sneeuw valt. Wel is er morgen een weersverandering op komst. Er is een koufront onderweg die sneeuw en een dalende sneeuwvalgrens gaat brengen. Maar dit gaat niet zonder slag of stoot.

Allereerst valt er nog altijd neerslag in het noordwesten van Italië en de aangrenzende bergen in Zwitserland en Frankrijk. De sneeuwvalgrens ligt in eerste instantie tussen de 1900 en 2100 meter, maar dit gaat veranderen met het koufront.

Voor het koufront uit nemen de drukverschillen tussen de noord- en zuidkant van de Alpen zeer sterk toe (12-16 hPa). Er wordt vrijdag dan ook een sterke föhn verwacht met op de toppen zeer zware windstoten tot 140-160 km/h! Aan de westkant van de Alpen mogelijk lokaal nog wat hardere windstoten.

Föhndiagram voor Zwitserland
Föhndiagram voor Oostenrijk
Weerkundig gezien interessante omstandigheden vrijdag: voor het koufront uit een föhnstorm met zeer zachte condities aan de noordkant.
Op vrijdag naast de harde wind ook een naderend koufront vanuit het westen.

Met de Föhn zal het aan de noordkant van de Alpen wederom zacht zijn waarbij de temperaturen op 850 hpa weer oplopen naar 10 tot 13 graden. In de dalen waar de föhn aanwezig is kan het 17 tot 18 graden worden. In de overige, meer beschutte dalen, wordt het 7 tot 10 graden. Aan de zuidkant is het met 2 tot 4 graden op 850 hPa een stuk koeler dan.

Met de komst van het koufront zal de föhn ook snel afnemen, maar zal de wind zeker niet gaan liggen op de bergtoppen. In de ochtend zal het koufront al de westelijke Franse Alpen aandoen om vervolgens gedurende de dag richting het Oosten verder te trekken. Bij de passage van het koufront zal de neerslagintensiteit toe gaan nemen en valt er niet alleen in de zuidelijke helft van de Alpen neerslag.

De windstoten voor vrijdag: op de toppen 120 tot 150 km/h, lokaal mogelijk een uitschieter boven de 150 km/h!

De sneeuwvalgrens daalt met dit koufront naar zo’n 1000-1200 meter. Tijdens intensieve neerslag in de Inner-Alpiene dalen zakt deze mogelijk naar zo’n 800 meter. Vrijdagavond neemt de neerslagintensiteit in de Franse Alpen af en arriveert de eerste neerslag en sneeuw in de Oostenrijkse Alpen. In de nacht naar zaterdag zal het in de Franse en Zwitserse Alpen op de meeste plaatsen opklaren terwijl het in Oostenrijk zal sneeuwen boven de 800-1000 meter.

In totaal kan er vrijdag in het zuidwesten van de Alpen hogerop 40 tot 100 cm sneeuw vallen. De lagere gebieden en de noordkant van de Alpen moeten het met 5 tot 15 centimeter sneeuw doen. De combinatie met harde wind en sneeuw zal het lawinegevaar doen stijgen.

Gesloten paden in Rosswald vanwege lawinegevaar. Foto: Johann
Hogerop ligt er toch nog vaak meer dan genoeg sneeuw zoals hier in Scuol-Engadin. Foto: Wintersportlive
Via de Alpenweerman webcams is te zien dat er in Rosswald nog een mooi pak sneeuw ligt. Check de laatste webcambeelden door -hier- te klikken.

Zaterdag: tijdelijk in de koudere lucht

Op Zaterdag zitten de Alpen tijdelijk in de koudere lucht dankzij het koufront. In de ochtend valt er in de oostelijke helft van de Alpen nog wat sneeuw boven de 900-1000 meter. In de westelijke helft komen er opklaringen voor die zich uiteindelijk gedurende de dag ook naar het oosten uitbreiden.

Maar toch is er wederom een weersverandering onderweg. Een lagedrukgebied trekt via het Kanaal richting de Benelux. Het bijbehorende warmtefront zorgt voor warmere lucht vanuit het zuidwesten en in de ochtend al voor bewolking en neerslag in de Franse Alpen. Boven de 1900-2100 meter valt de neerslag in de vorm van sneeuw.

Zaterdag zitten de Alpen eerst nog in de koudere lucht, maar is dankzij een warmtefront warmere lucht onderweg. Dit warmtefront hoort bij een Lagedrukgebied dat vanaf Ierland via het Kanaal naar de Benelux trekt.

Voordat het koufront dat ook bij dit lagedrukgebied hoort in de nacht naar zondag de Alpen weet te bereiken gaat de wind dankzij de drukverschillen weer fors toenemen. Ditmaal geen zuidelijke maar juist een noordelijke föhn.

Zondag: opnieuw sneeuw en veel wind

Door de toenemende drukverschillen tussen de noord- en zuidkant komen er zondag mogelijk weer zeer zware windstoten voor op de bergtoppen van 100 tot 160 km/h. Uitschieters boven de 160 km/h zijn goed mogelijk. Naast de wind trekt er met het koufront een nieuw neerslaggebied over de Alpen vanuit het westen. De eerste neerslag bereikt de westelijke Alpen op zaterdagavond, maar op zondag en ook maandag valt er van tijd tot tijd weer neerslag. Maandag valt de neerslag dankzij de noordwestelijke stroming met name aan de noordkant van de Alpen.De sneeuwvalgrens daalt met het koufront naar zo’n 700-1000 meter. Met name in het (noord)westen kan er hogerop weer 40 tot 90 cm sneeuw bijvallen.

Zondag mogelijk weer veel wind op de toppen van de bergen.
De totale neerslag (t/m zondag) voor de Alpen waarbij sneeuw en regen zijn gecombineerd. Bron: Wxcharts

Komende week: op de grens met koudere en warmere lucht

Richting de Kerstdagen is het nog spannend welke kant het precies op gaat. Na maandag lijken de Alpen even in een wat rustiger vaarwater te komen als er een hogedrukgebied boven Centraal-Europa ontwikkeld. Wat er met dat hogedrukgebied gaat gebeuren, daar zijn de modellen het nog niet over eens. Zo gaat het GFS model op dit moment voor een wat meer ‘zonaal’ patroon met een westelijke stroming. Terwijl het ECMWF model juist het hogedrukgebied een tijdje boven Centraal-Europa laat liggen. Bij een gunstige positie kan er dan via de oostflank van zo’n hogedrukgebied koudere lucht vanuit het noorden richting de Alpen stroming.

De Alpen lijken rond de Kerstdagen dus op de grens tussen koudere lucht in het noorden en warmere lucht in het zuiden te gaan liggen. Daarnaast blijft het risico op grote drukverschillen tussen de noord- en zuidkant van de Alpen aanwezig. Hierdoor bestaat wederom de mogelijkheid op een (sterke) föhn en de bijbehorende windsnelheden.

GFS voor Kerstavond:

Bij GFS komen de Alpen als het ware tussen de koudere en warmere lucht te liggen. Bron: Wxcharts

ECMWF voor Kerstavond:

De berekening van ECMWF gaat voor een noordwestelijke stroming met koudere lucht. Bron: Wxcharts

Kortom: de komende dagen krijgen we te maken met interessante weercondities vanuit de ‘meteorologen bril’. Voor de wintersporters zal de harde wind minder interessant zijn. Wel interessant is de sneeuw die vanaf vrijdag zal gaan vallen. Via Alpenweerman houden we u zeker op de hoogte! Dit doen we via onze reguliere weerberichten en videoupdates, maar binnenkort heeft Alpenweerman iets nieuws…

Binnenkort op Alpenweerman….

Op dit moment wordt er nog gewerkt aan de spreekwoordelijke ‘puntjes op de i’, maar binnenkort zal Alpenweerman haar eigen weerkaarten publiceren op de site! Zo kunt u straks bij ons de hoge- en lagedrukgebieden volgen, maar ook hoeveel sneeuw of neerslag er in de Alpen gaat vallen. Hieronder zie je alvast een tipje van de sluier, maar binnenkort volgt meer informatie.. Stay tuned!

Let op het lawinegevaar met de huidige wind- en sneeuwverwachtingen!

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 2.944 times, 1 visits today)
Advertentie

17 Reactie op “Alpen: Föhnstorm en verse sneeuw op komst”

  • Johann
    19 december 2019 at 09:37

    Mooie uiteenzetting Maarten, thx. Zit net achter een bakkie thee even een rondje weermodellen te doen en opvallend hoe het ECMWF er nu ineens verder uitspringt met de (veel) koudere oplossingen (meridionaal) vanaf pak hem beet de kerstdagen. Gaat dit doorzetten dan evolueren we toch nog naar een koud uiteinde met wrs ook veel sneeuw in de Nord(west)stau van de Alpen! (80 tot 150cm)!! To be continued….

  • Nol
    19 december 2019 at 09:49

    Maarten, Johann,

    Goed nieuws! Echter kijk ik met pijne ogen richting de voorspelde windsnelheden in de komende 5/6 dagen. Kan dit het skiplezier alsnog gaan bederven in Saalbach-Hinterglemm vanaf de 21e?

    Gr

    • RichardB
      19 december 2019 at 10:02

      Laat er eerst maar een bak sneeuw vallen in Saalbach anders waait er wat er nu ligt ook weg.
      Ben benieuwd ik vindt niemand enthousiast over de sneeuwval aanstaand weekend voor de noordalpen of lees ik het verkeerd.

      • Johann
        19 december 2019 at 10:22

        Er zitten nog wat onzekerheden in de modellen en dat geldt mn ook nog voor de SVG en het dalen ervan. Een deel van de neerslag zal een tijdlang nog in de warmere lucht sector vallen en dus voor de lagere delen in vloeibare vorm. Dan is het altijd weer de vraag wat er overblijft voor de lagere delen wanneer de koudere (drogere) lucht erin komt. Die 10 tot 30 cm zouden moeten kunnen lukken tm maandagochtend, hogerop 40 tot 70 cm (zwaartepunt westelijke Oostenrijks noordkant / Vorarlberg, Tirol)

        • RichardB
          19 december 2019 at 10:52

          Nou ik hoop dat het mee gaat vallen boven de 1000 mtr kan je zo ie zo goed skien van de week dat moet wel zeker zijn.

    • Johann
      19 december 2019 at 10:11

      Abwarten und Tee trinken (wat ik nu nook doe). Laat, net als Richeard ook al oppert, eerst die kou er maar eens inkomen met een mooi sneeuwdek. Die wind zien we dan wel weer (of niet)!

      • Nol
        19 december 2019 at 11:49

        Laten we het hopen, in combinatie met momenteel toch nog aardig wat geopende pistekilometers moet het goed komen

  • Jaco
    19 december 2019 at 09:59

    Maarten, Duidelijk en uitgebreide analyse, top! De 27ste naar de Kitzbüheler Alpen, heb er zin in!

  • Frederic
    19 december 2019 at 10:55

    Hallo, bedankt voor het weerpraatje.
    Als ik de kaartjes bekijk dan krijgen de Dolomieten ook nog wat sneeuw voor de kiezen (regio Badia) de komende dagen?

    Het enigste waar ik geen rechte lijn kan in vinden is de sneeuwvalgrens ? Zou iemand van de weermannen daar iets over kunnen vertellen aub? Ik zie wel dat de condities daar anders goed zijn.

    Alvast bedankt

    • Johann
      19 december 2019 at 12:07

      SVG kent de komende dagen behoorlijk variatie. Aanvankelijk vrijdag nog vrij hoog tussen de 1500 en en 1800 m. Bij intensieve Stau neerslag kan het lokaal (afgesloten dalen) door neerslag afkoeling ook nog een stuk lager sneeuwen. Vanaf zaterdag daalt de SVG naar 1200 tot 1000, mogelijk ook nog lager (800m) Tijdelijk tijdens een drogere fase (zaterdag) dan weer wat zachtere lucht op de zondag. Zondagavond dan koufront en weer dalende SVG. Volgende week eerst nog weinig verandering

  • RichardB
    19 december 2019 at 11:16

    Toch zie ik dat de sneeuw af gaat nemen dit weekend svg gaat ook omhaag zal toch niet op het laatst ……..

  • Ivo
    19 december 2019 at 13:22

    Kunnen jullie ook wat zeggen over de harz…? Valt dit net in het koude omdat dit noordelijker ligt? Alvast bedankt

    • Johann
      19 december 2019 at 13:36

      Vooralsnog geen sneeuw(dek) in de Harz, hooguit wat natte sneeuw(buien) vanaf zondag. Met teveel westelijke aanvoer en nog niet al te koude luchtmassa’s (2 tot 5 graden in de plus) en te weinig hoogte te zacht voor sneeuw. In de tweede helft van de volgende week zou dat echter wel eens kunnen gaan veranderen !

  • Johann
    19 december 2019 at 14:28

    We gaan ons weer voorbereiden op een volgende krachtige Föhnfase -storm (tot 16 hPa drukgradiënt Z-N morgenmiddag). Inmiddels de eerst 20°C+ alweer gehaald (Quinten, Walensee, 450m, CH.

  • Guido
    19 december 2019 at 17:17

    Mooi weerbericht! Wij komen op zaterdagmiddag aan in Arosa, Zwitserland. Zijn de rijsomstandigheden op die dag optimaal? En pakt Arosa ook wat sneeuw aankomende zaterdag en zondag?

    Alvast bedankt voor je antwoord!

    • Johann
      19 december 2019 at 17:26

      Ook Arosa gaat sneeuw meepakken de komende dagen, dat geldt voor vrijdag (hogerop) en dan weer zondag en maandag. Verwacht zaterdag geen problemen mbt reizen. Goede reis alvast en mooie dagen in Arosa

  • RichardB
    20 december 2019 at 09:25

    De sneeuw voor de Nooralpen is enorm terug geschroefd, Johan zie jij nog sneeuw aan de horizon.

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier