Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  onder invloed van depressie Zsuzsa met kern ten zuiden van IJsland liggen de Alpen in een  zuidwestelijke hoogtestroming waarmee vochtige en zachte lucht wordt aangevoerd. Aan de noordkant is het vandaag föhnig aan de zuidkant zet Südstau in. Op nadering en passage van een koufront föhneinde. Vrijdag onder invloed van Höhenkaltluft onbestendig met buien. In het weekend temperatuur daling

Zaterdag passage polaire front en 15 graden kouder

Gisteren konden we onder invloed van een overtrekkend tussenhoog genieten van een heel mooie dag en veel zon. Mede door de al vrij warme maart zon en weinig wind prima wintersportweer met fenomenale uitzichten.

De Alpen gisteren vanuit de ruimte gezien. Foto via NASA Worldview

En van dichterbij een korte impressie van het Kaiserwetter van gisteren;

Genieten in de maart zon en sneeuw. Via Twitter Courchevel Officiel @courchevel

Tignes @TignesOfficiel
In natuurlijk ook hier in Oberwallis perfect wintersporweer. RiffelalpResort2222m @RResort2222m
En ook aan de zuidkant van Monte Cevinog stralend blauw. Foto Berny Bisselink @BernyBisselink
Simplon(pas) Foto Tamara Casile-van Den Berg

Occlusie storing
Helaas is het het mooie weer slechts van korte duur want vanuit het zuidwesten is alweer veel vochtigere en ook zachtere lucht de Alpen binnengestroomd. Vandaag start de dag in het oosten nog met zon, in het westen en zuiden is de bewolking al toegenomen en valt er regen. Het wordt niet alleen nat maar ook de wind zal sterk gaan toenemen. Met de Föhn in de bergen lokaal stormachtig met storm vlagen. Op passage front vandaag harde wind (40 tot 60 km/ westelijke Alpen)

De neerslag heeft te maken met een inkomende storing (koufront / occlusie front). Voor het front uit is het aan de noordkant met de zuidelijke aanvoer föhnig, in het zuiden stuwen zich de vochtigere luchtmassa’s.

Radarbeeld 09h20. Via Wetteronline.de

Het front trekt vandaag onder afzwakking verder over de Alpen en daarmee gaat de föhn weer liggen en kan de neerslag zich verder naar het noorden en ook oosten uitbreiden. Achter het front stroomt van het westen uit weer kouder lucht binnen. Doordat deze lucht vooral op hoogte ook flink koud is krijgen we morgen met onbestendig en vrij koud weer te maken waarbij steeds weer (buiige) neerslag zal vallen.

Vrijdag van het westen uit al wat kouder en onbestendig (buien)

De sneeuwvalgrens daalt met het instromen van de koudere lucht vandaag in het westen van 1800 naar circa 1200 meter met in het westen en 1400 tot 1000 meter in het noorden. In het zuiden sneeuwt het in de Stau van de Alpen vanaf 1200 a 800 meter. Morgen vrijdag sneeuwvalgrens tussen de 1000 en 1500 meter (noord / zuid)

Sneeuwvalgrens vanmiddag 12h00
en voor vrijdag 12h00

Vooral in de Südstau van de westelijke Alpen gaat neerslag vallen. lokaal mag men daar tot morgenmiddag rekenen op 20 tot 40 cm aan verse sneeuw en hogerop bij gunstige Stau lokaal ook nog meer. Minder neerslag tot geen valt er naar het noorden toe en in het noordoosten.

Arpege met de sneeuwval cumulatief tot vrijdag 11h00

Polaire front
Zaterdag gaat aan de oostflank van een hoog boven Scandinavie vanuit het noordoosten op een inkomend polair front veel koudere maar ook drogere lucht over de Alpen uitstromen. Dit gaat gepaard gaan met meer bewolking waaruit wat sneeuw kan vallen. Grote neerslaghoeveelheden gaan er echter niet vallen. De sneeuwvalgrens en vorstgrens dalen in de loop van de dag tot in de de (lagere) dalen.

Zondag en maandag is het dan gewoon een graad of 10 tot 15 kouder en ook de dinsdag en de woensdag beloven voor de tijd van het jaar veel te koud te gaan verlopen. De meest koude lucht houdt zich echter aan de noordkant van de Alpenhoofdkam op, het zuiden profiteert van de beschermende werking van de Alpenhoofdkam. Dat wil echter niet zeggen dat het weer daar beter is, integendeel. Door de invloed van lagedrukgebieden boven de centrale Middellandse Zee krijgen de zuidelijke Alpen dan te maken met meer bewolking waaruit steeds weer sneeuw kan vallen.

GFS 3H neerslag maandagmiddag 18h00

Vanaf het midden van de week lijkt er dan geleidelijk een einde te komen aan deze constellatie en gaat ook de koude noordoostelijke stroming afzwakken. De temperaturen gaan langzaam weer in de lift maar het zal waarschijnlijk nog tot het weekend duren voordat vanuit het westen en zuidwesten weer zachter lucht gaat binnenstromen.

GFS ensembles centrrale noordkant

Hoe het één en ander allemaal zal gaan verlopen en hoeveel neerslag er aan de zuidkant van de Alpen zal gaan vallen gaan we de komende dagen proberen allemaal weer in kaart te brengen.

Tot zover voor vandaag. Een heel fijne dag gewenst en toe morgen maar weer. Actueel in Termen in Oberwallis bewolkt (eingetrübt) maar nog droog met een temperatuur van 6.7 graden in de “weerhut”. Ciao

Webcams

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams (de website en webcams van Meteo-Oberwallis zijn door een server probleem tijdelijk niet toegankelijk)

Exclusief en uniek!  compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar

 

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

 • Weerbericht op maat
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Waarschuwing
Door de wisselende condities, de oplopende temperaturen als ook door de verse sneeuw is het lawine gevaar gestegen en geldt er een code ORANJE of “erheblich” / behoorlijk groot”.

De afgelopen dagen werden in de Walliser Alpen,  de Franse Alpen als ook in de Pyreneeën lawines gemeld met helaas ook weer dodelijke afloop en (zwaar) gewonden. Blijf dus vooral op de gemarkeerde pistes!

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 449 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Alpen – Föhn en Südstau in aanloop naar veel kouder weertype”

 • Etienne Mooij
  15 maart 2018 at 10:24

  Grüezi Johann,

  En wat denk je nu in extremis van het weer voor Zermatt vanaf a.s. zondag?
  Gaat jou geplande weekend nog door daar? Dan kunnen we voor de zondag kijken om ergens af te spreken voor a Stange…..

  Groet,
  Etienne

 • Johann
  15 maart 2018 at 10:38

  Hé Etienne. Geen Kaiserwetter helaas maar in de loop van de week toch ook wel steeds meer zon. Ik heb toevallig net even de situatie besproken hier “intern” en we gaan gewoon en bekijken dan per dag hoe het ervoor staat. Sowieso kan ik dan in Zermatt nog wat zaken bespreken en oa foto een shooting maken (samen met Daniel onze Alpenweerman en Zwitserse ski-scout). Zondag zou (onder voorbehoud) moeten lukken, en anders evt een andere dag. Maar even onze telefoon nrs uitwisselen via de E-mail ?!

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier