Winter is nog niet voorbij

Algemeen: Een aanhoudende zuidwestelijke stroming brengt zeer zachte lucht richting de Alpen. Aan de Alpennoordkant is het vandaag nog föhnig, maar zal deze langzaam afnemen door een zwak koufront. Vanaf morgen koelt het verder af en vooral op donderdag, vrijdag en zaterdag kan er boven de 1000m sneeuw gaan vallen.

Föhn en Sahara zand
Vandaag is het nog altijd föhnig aan de noordkant van de Alpen. Vooral aan de noord-oostkant van de Alpen, voorbij Voralberg en Tirol, is het daarom nog zonnig. Voor de oplettend is er ook op veel plekken fijn Sahara zand waar te nemen dat meegebracht is door een sterke zuidelijke stroming de afgelopen dagen. Mede hierdoor kan er wat hoge bewolking zijn waardoor het zicht iets beperkt kan worden. Eerder werd ook al zand in de sneeuw aangetroffen in de Franse gebieden. In de middag breek op steeds meer plaatsen de zon door. De temperatuur is erg zacht met een vorstgrens de 3000m. Verder waait er een stevig wind door de föhn, en zal dit hoger op de berg goed te merken zijn. In de nacht naar woensdag trekt een zwak koufront vanuit het westen over de noordzijde van de Alpen, met wat lichte neerslag. Later op de dag zal de föhn hierdoor al gaan afnemen. In de West-Alpen daarentegen is het vandaag meer bewolkt en valt er ook wat neerslag. Vooral in de omgeving van Wallis kan er nog wat verse sneeuw gaan vallen op grotere hoogte, boven de 2500m.

944006_978706122244286_612593215172400028_n

Prachtig voorjaarsplaatje bij de Drei Zinnen, via Bergwelten FB

CfNMczpW8AAgGCt.jpg-large
Fohnwolk boven Berner Oberland, Italie ‪via Berny Bisselink

CfMubF7XIAA11xR.jpg-large
Mooie hallo boven het meer van Lago di Braies, Dolomieten, via Twitter

CfLS93xWQAEZUFB.jpg-largeOok skikampioene Lara Gut heeft gisteren het Sahara zand gezien: “Wind in my face, salt on my skin, sand under my feet ‪#nofilter” via FB Lara Gut ‏‪


Koningin winter later zich nog even zien

Later vandaag en morgen wordt het langzaam wisselvallig met de komst van een koufront. Dit geldt vooral voor de noord- en oostkant van de Alpen waarbij kan wat neerslag vallen waarvan boven de 1600-1800m in de vorm van sneeuw. In de West-Alpen klaart het morgen langzaam op vanuit het westen en zal in de loop van de middag de zon zich steeds meer laten zien.

Vanaf donderdag is er steeds meer sprake van een licht noordföhn. Hierdoor profiteert de zuidkant de Alpen, met name de Dolomieten, en zal het overwegend zonnig zijn. Later in de middag neemt de bewolking echter toe en zal het op steeds meer plekken gaan regen en sneeuwen. De vorstgrens gaat langzaam omlaag en boven de 1000m kan er ook sneeuw gaan vallen. Dit geldt met name voor de oostkant en noordkant van de Alpen. In het westen van Oostenrijk en zuiden van Zwitserland wordt de meeste sneeuw verwacht, maar ook de andere delen krijgen te maken met sneeuw op vrijdag en zaterdag.

IMG_3723IMG_3714

De Wolfskamer skiclubreis bevindt zich op dit moment  in St. Anton. Ook hier kan nog goed geskied begin april en kunnen ze daar zelf nog wat nieuwe sneeuw verwachten later deze week. Natuurlijk kennen zij ook Alpenweerman.

IMG-20160404-WA0006

Op de achtergrond rechts waren gisteren ook fohnwolken of ook wel föhn visjes genoemd waar te nemen.

IMG_3757

Door de föhnig condities was er de afgelopen dagen en ook vandaag nog sprake van verhoogde lawine activiteit, met name de natte sneeuwlawines (St Anton, Arlberg). 

uwz-at_foehn_deVanaf morgen is de sudfohn weersituatie afgelopen en krijgen we te maken met een lichte nordfohn. Hierdoor zullen de temperaturen langzaam gaan dalen.

alp_sngr23
Vooral vrijdag en zaterdag is het koel en zit de vorstgrens beneden de 1000m aan de noordkant van de Alpen. Aan de zuidkant is het relatief warm en valt neerslag eerder in de vorm van regen. Deze sterke gradiënt is ook goed terug te zien op de sneeuwkaart hierboven (sneeuwkaarten Alpenweerman).

111a69a06540b911_9f4b358587f7c57c

Aan de westkant van de Alpen valt vandaag neerslag waarbij er in het zuiden van Zwitserland nog aardig wat sneeuw kan bijvallen. Donderdag, vrijdag en zaterdag gaat de vorstgrens verder omlaag en krijgt de oostkant, vooral Oostenrijk, te maken met sneeuw beneden de 1000m van 10-20cm (bron: bergfex, cumulatieve sneeuwverwachting t/m zaterdag).

Rtavn961
Op vrijdag en zaterdag wordt de koelste lucht verwacht boven de Alpen dankzij een noordoostelijke stroming. Hierbij kan met name voor de oostkant van de Alpen nog wat nieuwe sneeuw gaan vallen. Op de lange termijn kunnen storingen vanaf de oceaan voor weer wat wisselvalliger weer gaan zorgen. 

Kortom het belooft vanaf morgen dus nog even een korte winterse periode te gaan worden. Vooral het centrale en oostelijke Alpengebied krijgt er nog wat nieuwe sneeuw bij, ook de lagere delen. Aan de west- en zuidkant zit de vorstgrens iets hoger, maar ook hier kan nog wat nieuwe sneeuw bijvallen. Op de lange termijn na het weekend zullen de temperaturen wel weer wat in de lift gaan. Tot zover het weerbericht voor vandaag. Hartelijk dank voor de foto’s van de Wolfskamer Skiclubreis,  ik wens iedereen daar nog een hele fijn week toe. Heb je ook een leuke foto? Stuur deze vooral door naar foto@alpenweerman.nl.

 

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter


Innsbruck en NKBV zijn partners van Alpenweerman.

Vorig artikelLage Landen: wisselvallig lenteweer met geleidelijk dalende temperaturen
Volgend artikelzomervoorspellingen – Update uit het Salzburgerland
Roy is afgestudeerd aan de Wageningen Universiteit. Als Bachelor heeft hij de opleiding Bodem, Water & Atmosfeer gedaan. Tijdens de Master heeft hij zich verder gespecialiseerd in de richting van hydrologie en meteorologie. Bovendien heeft hij ook veel vakken in Noorwegen gevolgd en onderzoek gedaan op Spitsbergen. Voor Alpenweerman schrijft Roy weerberichten voor de Alpen, geeft lezingen over het weer en maakt skireviews voor skigebieden.