Algemeen; aan de voorzijde van lagedruk boven de Atlantische Oceaan en de westelijke Middellandse Zee liggen de Alpen in een zuidelijke stroming waarmee vochtige en (zeer) zachte lucht wordt aangevoerd. Aan de zuidkant stuwen de luchtmassa’s terwijl aan de noordkant de föhn het weerbeeld bepaalt

Aanhoudend (veel) te zacht voor de tijd van het jaar

Al eerder schreef ik over het compleet vastgeroeste stromingspatroon waarmee we al geruime tijd te maken hebben. Kijken we naar de weerkaarten dan zien we nog steeds het machtige bolwerk van hogedruk boven oost Europa en lagedruk boven de Atlantische Oceaan.

Aan de oostflank van een ander hoog met zwaartepunt op de westelijke Atlantische Oceaan ten oosten van New Foundland  word de polaire jetstream daardoor gedwongen naar het zuidoosten uit te wijken met koers richting zuidwest Europa en de westelijke Middellandse Zee. In het verdere verloop buigt de jet door de hogedruk blokkade boven oost Europa naar het noorden af  om vervolgens via de Noordkaap en Nova Zembla weer naar het zuiden toe af te buigen. Later in de verwachtingsperiode zien we hem wat weliswaar wat minder noordelijk koersen maar voor het weer in zuid, west en centraal Europa heeft dit geen consequenties

Opvallend daarbij ook de enorme warmte anomalien die we wat hoger in de atmosfeer boven boven oost Europa en Scandinavie aantrekken. Deels wordt deze veroorzaakt door de föhn, deels door de subsidentie onder de oostelijke hogedruk maar vooral ook door de aanvoer van de zeer zachte lucht vanaf zuidelijke breedtegraden!

Voor het weer in de Alpen moeten we echter vooral ook kijken naar hetgeen op de westelijke Middellandse Zee gebeurt. Boven het nog warme water van de westelijke Middellandse Zee ontstaan door de confrontatie met de koude lucht vanaf de Atlantische Oceaan (hoogtetrog) gemakkelijk aparte depressies (hoogtelaagjes). Het meest onstabiele weer met zware regen en onweersbuien en lokaal extreme neerslag zien we dan ook steeds weer in de westelijke Middellandse Zee plaatsvinden.

GFS 500 hPa voor dinsdag met de lagedruk richting de westelijke MZ

Met de naar het noorden toe afbuigende jetstream en de zuidelijke hoogtestroming stuwen zich aan de zuidkant van de Alpen de vochtige luchtmassa’s vanuit de Middellandse Zee en hier valt steeds weer neerslag. De noordkant daarentegen heeft te maken met föhnige condities en met de toch al hoge temperaturen kan het kwik hier tot zomerse waardes gaan oplopen.

GFS T850 hPa voor dinsdag 12h00

Gisteren steeg het kwik in de föhngebieden tot 20 a 23 graden en ook elders was het buitengewoon zacht. Ook in de bergen was het opnieuw zeer zacht met zelfs op 2000 meter temperaturen die tot 8 a 9 graden opliepen. De vorstgrens pendelde ergens tussen de 2700 en 3000 meter.

Sneeuwloze Alpen in St Anton am Arlberg
De Berneralpen en Walliser Alpen hebben iig hogerop een mooie witte laag . Blik Belalp – Blatten Oberwallis
Volop winter en sneeuw ihogerop n de zuidelijke Walliser Alpen. Saas-Fee Mittelallalin

Vooral aan de zuidkant van de westelijke Alpen viel weer het nodige aan neerslag, sneeuw viel er enkel in het hooggebergte vanaf 2300 tot 2500 meter, lokaal in enkele afgesloten dalen aan de zuidkant ook nog lager.

De komende dagen verandert er in grote lijnen weinig aan het hierboven benoemde stromingspatroon. Vooral vandaag en morgen houden de boven beschreven situatie, na woensdag nemen de drukverschillen tussen noord en zuid weer af en daarmee ook de föhn en stau(neerslag)

Vandaag nog alles bij het oude, neerslag in het zuiden en föhnig opgeklaard tot zelfs zonnig in het noorden., Radarbeeld 09h00 via WetterOnline.de
Regen in het zuiden, voorjaarsachtig met zelfs een beetje zomer feeling in het noorden. Groene pistes in het ski gebied Hausberg Garmisch-Classic (1350m) en al bijna weer 15 graden. De komende dagen zal hier helemaal niets aan veranderen, het blijft er zacht en meest droog!

Met de zuidelijke tot zuidwestelijke stroming hoeven we natuurlijk ook geen kou te verwachten. Wel gaan door het binnensijpelen van wat minder zachte luchtmassa’s vanuit het westen de temperaturen ietwat omlaag.

Tot het einde van de week gaat er in de Südstau en vanaf donderdag ook in de westelijke Alpen 100 tot 200 mm aan neerslag bijvallen. Sneeuw is enkel weggelegd voor het hooggebergte vanaf 2000 a 2400 meter

Koud wordt het ook dan echter niet, wel zal de sneeuwvalgrens (tijdelijk) wat gaan dalen, donderdag tot circa 1800 meter aan de zuidkant. De noordkant houdt steeds weer de föhnige condities en hier kan men nog lekker genieten van de zon en en zeer milde  temperaturen!

Vandaag regen en zeer zacht in Oberwallis met sneeuw pas vanaf  2300 a 2400 meter! Wat een verschil met precies 1 jaar geleden toen er een dik pak sneeuw viel

Kijken we nog wat verder vooruit naar het weekend en de volgende week dan zien we ook dan nog geen doorbraak in het vastgeroeste stromingspatroon. Weliswaar zien we de sturende drukgebieden  H – L -H een wat zuidelijkere posities innemen maar ook dit is slechts van tijdelijke aard.

Half november en nog steeds hetzelfde geblokkeerde stromingspatroon

Tegen het einde van de 10 daagse verwachtingsperiode is alles gewoon weer bij het oude.  Het blijft dus zacht tot zeer zacht met op 850 hPA (1500m) temperaturen die 3 tot 8 graden boven het langjarig klimatologisch gemiddelde uitkomen. Van enige kou of winterweer is de komende 10 dagen en wellicht ook nog langer dan ook geen sprake!

GFS ensembels centrale Alpennorodkant

Met deze anti-winterse vooruitzichten genoeg voor vandaag. Vandaag een kletsnat Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst. Ciao

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Eens wat anders!  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia).
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 619 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer