Advertentie 

Algemeen: de invloed van hogedruk neemt weer af en van het noorden uit nadert een koufront de Alpen. In het voor-veld van het koufront wordt het föhnig en zacht, aan de zuidkant begint zich toenemend vochtigere lucht te stuwen. Vanaf dinsdag stroomt onder invloed van een depressie boven Scandinavie vanuit het noordwesten toenemend koudere polaire lucht over de Alpen uit waarbij zich woensdag boven de Golf van Genua een apart laag zal gaan vormen.

Dinsdag -woensdag Wettersturz, sneeuw tot in de lagere delen

Gisteren profiteerden vooral de westelijke Alpen van een tussenhoog en met veel zon en aangename temperaturen was het een schitterende dag. Door de droge lucht kon men in de bergen genieten van een staalblauwe hemel en heerlijke vergezichten. De oostelijke Alpen hadden deels nog te maken met de naweeën van een koufront en de aanvoer van wat vochtigere en koelere lucht die zich aan de noordkant stuwde en daar voor wat regen en -of sneeuw zorgde.

Opkomend Föhn / Südstau

Vandaag en deels ook nog  dinsdag profiteren we van een zachtere zuidwestelijke stroming en door toenemende drukverschillen tussen de Alpen zuid en noordkant (drukoverschot zuiden tot 6hPa) wordt het later op de dag föhnig.

Het kwik loopt vandaag op tot 15 a 21 graden en dinsdag is met föhn in het oosten lokaal 23 tot 25 graden haalbaar. Ook in de bergen is het nogmaals zacht met een vorstgrens die meest tussen de 2500 en 2800 zal komen te liggen. Ik zou zeggen nog maar even genieten van de thermische opleving want in de loop van de dinsdag en woensdag gaat het weer helemaal mis met het mooie en zachte voorjaarsweer.

Radarbeeld 09h00, mooi is te zien hoe vochtigere lucht in het zuiden begint te stuwen
Zonnig Graubünden. Foto via I ❤ Graubünden‏ @graubuendner /- Foto: „Weitblick “ #davos a #GRischashot via Claudi (Instagram)
In Livigno start de week nog veelbelovend, lang zal het echter ook hier niet duren voordat de zon ook hier gaat plaatsmaken voor bewolken gevolgd door neerslag

Net als al de vorige week zien tussen  een richting IJsland opbollend  Atlantisch hoog en lage druk boven Scandinavie een portie veel koudere van origine polaire lucht naar het zuiden toe afzakken. De daarmee samenhangende hoogtetrog en koufront gaat in de loop van de dinsdagmiddag en avond en op woensdag over de Alpen trekken.

GFS dinsdag 12h00 met de koudere lucht die vanuit het noorden nadert
Voor het front uit is nog Südföhn en inzettende Südstau, GFS dinsdag 06h00

Tevens zal de afzakkende koude lucht boven de westelijke Middellandse Zee omgeving Golf van Lion een apart laag in de steigers gaan zetten dat tot woensdag boven Genua en het noorden van Italië zal trekken. Deze constellatie gaat niet alleen voor veel kouder weer zorgen, ook gaat er veel neerslag vallen en dat zal in de bergen weer gewoon in de vorm van sneeuw zijn.

GFS voor woensdag met het Genualaag
En veel neerslag

Vanaf woensdag daalt de sneeuwvalgrens naar 900 tot 500 meter, donderdag zelfs naar 500 tot 300 meter, innealpien en tijdens aanhoudende neerslag veelal sneeuw tot in de dalen. Zachter en ook droger blijft het in het zuidoosten en uiterste oosten. Tot en met zaterdag houdt het onbestendige en koude weertype aan en er kunnen aanzienlijke neerslaghoeveelheden gaan vallen! Het GFS berekent tot zaterdagmiddag  30 tot 115 mm en het ECMWF 50 tot lokaal zelf 200mm!!

ECMWF neerslag cumulatief tot zaterdagmiddag. Brion WetterOnline.de / Profi arten
En Bergfex.ch (ECMWF) lokaal kan er tussen de 50 en 100cm sneeuw gaan vallen

Overgang naar zachter lenteweer
Zoals het er nu naar uitziet houdt het koude en onbestendige weertype tot in het weekend aan. Vanaf zondag evolueren we dan echter weer naar een veel zachter en ook droger hogedruk weertype. Wel moeten we nog even de ontwikkelingen afwachten met betrekking tot een hoogtelaag of laagjes die begin volgende week de overgang naar een veel zachter en zonniger voorjaarsweer nog kunnen frustreren. 

De vooruitzichten voor de volgende week zien er veelbelovend uit mbt het lenteweer. Wel nog even de “verstoringen” afwachten die vanaf dinsdag op de kaarten verschijnen met oa het aparte hoogtelaagje . Kaart EC voor donderdag 4 mei
Ook de GFS ensembles komen met de overgang naar een duidelijk zachter regime na de koudere weerfase

Ook vandaag komen de modellen weer met die optie op de proppen, de positie en koers wordt echter weer anders berekend dan gisteren. Het is dus nog ietwat onzeker of en hoe het lenteweer zich zal gaan ontplooien. Daarover de komende dagen meer! Fijne dag en ciao vanuit een vrijwel onbewolkt Termen in Oberwallis

Lawinegevaar

code geel (2, matig ) tot code oranje (3 aanzienlijk).

Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 384 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier