Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: De Alpen hebben momenteel te maken met een sterke noordweststroming waarbij vochtige en koude lucht wordt aangevoerd wat zorgt voor veel sneeuwval tot in de lagere delen. Het begint vandaag met sneeuwen en gaat door t/m zondag. Na het weekend volgt echter alweer een nieuwe storing met sneeuwval! Een prima begin van het sneeuwseizoen dus.

Deze ochtend worden de Alpen nog wakker met veel zonneschijn zoals te zien is op onderstaande webcam beelden. Dit zal vanuit het noordwesten echter snel veranderen. Het zal gaan sneeuwen tot in de dalen.

Een prachtige ochtend in de Zwitserse Alpen bij het bovenste deel van de Grote Aletschgletsjer! Deze gletsjer bevat maarliefst 1/6e deel van al het ijsvolume in de hele Alpen. Bron: foto-webcam.eu
Ook in de zuidelijke Alpen schijnt deze ochtend de zon. Hier zal er komende dagen minder sneeuw gaan vallen en hebben ze nog wat geduld nodig. Bron: foto-webcam.eu

Vandaag

Vandaag begint de dag op grote schaal met veel zonneschijn zoals we zien op bovenstaande foto’s. In de loop van de dag zal de bewolking echter snel toenemen en wordt het zicht vanuit het noordwesten snel minder. In de middag begint het dan licht met sneeuwen die in de loop van de middag langzaam zal gaan intensiveren. Dit heeft alles te maken met een koufront dat vanuit het noordwesten Europa instroomt en vochtige en koude lucht aanvoert.

De temperatuur zal dan ook met het vorderen van het front steeds verder gaan dalen. De sneeuwval zal met name in de noordwestelijke staugebieden plaatsvinden waarbij met name Zwitserland en Oostenrijk vol in de vuurlinie liggen. Helaas zal door hoge drukinvloed in het westen in de Franse Alpen weinig sneeuw gaan vallen zal het me enkele cm’s in de noordelijke delen wel gedaan zijn.

In eerste instantie zal de sneeuwvalgrens liggen tussen de 1000 en 1500 m, maar deze zal in de avond snel dalen tot in de lagere delen van het Alpenvoorland. In de zuidelijke Alpen houden ze het meest droog en wat föhnig. Hier zullen ze nog wat meer geduld moeten hebben.

Vanuit het noordwesten wordt vochtige en koude lucht richting de Alpen gestuwd wat zorgt voor flinke sneeuwval.
Door de koude lucht zal de sneeuwvalgrens zal daarbij tot in de lagere delen liggen.

Zaterdag

Vanuit de nacht blijft het nog altijd doorsneeuwen in de noordelijke Alpen. In de loop van de dag zal de intensiteit van de sneeuwval tijdelijk wat afnemen en kan het af en toe wat droger zijn. In de loop van de middag zal de sneeuwval echter weer opnieuw opleven en wederom verder gaan intensiveren en kan het van tijd tot tijd met bakken uit de hemel komen. Met een stormachtige noordwestenwind voelt het erg koud en guur aan.

De sneeuwvalgrens zal de hele dag tot in de dalen en lagere delen liggen. Ook het voorland van de Alpen in zuid-Duitsland kan rekenen op sneeuwval. In de bergen is het erg koud met temperaturen van -6 tot -11 op zo’n 2000 m hoogte. In de hoge gletsjergebieden kan het kwik zelfs dalen richting de -18.

Ook in de nacht naar zondag liggen de Alpen nog altijd in de noordwestelijke vuurlinie met stevige sneeuwval.

Zondag

Vanuit de nacht sneeuwt het nog altijd in de noordelijke Alpen. In de loop van de ochtend zal de sneeuwval vanuit het westen langzaam gaan afnemen en wordt het vanuit het westen droger. Hoe oostelijker, hoe langer de sneeuwval nog zal aanhouden. Vanuit het westen zal de zon ook gaan doorbreken. Vooral de Franse en Italiaanse Alpen zullen de zon nog veel gaan zien op zondag. De temperatuur is nog altijd winters. T/m zondagmiddag zal er op grote schaal in de noordelijke Alpen zo’n 20 tot 70 cm sneeuw gaan vallen. Een mooie basislaag voor de rest van het seizoen lijkt dus al te worden aangelegd!

Na het weekend

Maandag begint rustig maar al snel trekt er een lage drukgebied richting de Alpen dat vanuit het noordwesten over de Alpen lijkt te gaan trekken. In eerste instantie zal de temperatuur iets stijgen op maandag, maar met het binnentrekken van de neerslag zal de koude lucht alweer snel terrein gaan winnen. Met name de noordwestelijke staugebieden zullen weer gaan profiteren van de sneeuwval met als groot verschil dat nu de Franse Alpen wel mogen rekenen op flinke sneewval.

In de Italiaanse Alpen kan nu ook wat sneeuw gaan vallen, al zullen de hoeveelheden hier nog altijd erg bescheiden gaan uitpakken en is het meest met 5 tot 10 cm wel gedaan. Het is nog wel wat onzeker, als de positionering van het lage drukgebied wat anders uitvalt kan het zomaar anders gaan uitpakken met meer sneeuw voor de zuidelijke Alpen.

Vanuit het noordwesten trekt er een lage drukgebied de Alpen binnen wat nu ook voor intensieve sneeuwval in de Franse Alpen zal gaan zorgen. In Zwitserland en Oostenrijk valt er wederom ook weer flink wat sneeuw bij.

Met het passeren van deze storing begin volgende week kan er wederom een flink pak sneeuw gaan bijvallen, met name in de noordwestelijke Alpen. Er kan op grote schaal wederom 20 tot 50 cm neuschnee gaan vallen. Nu dus ook in de Franse Alpen. De sneeuwvalgrens zal daarbij in eerste instantie liggen rond de 1000 m, maar zal snel dalen tot in de lagere delen.

De totale hoeveelheid verse sneeuw t/m dinsdag. Mijn verwachting is dat bovenstaande hoeveelheden nog wel eens wat hoger kunnen gaan uitpakken. De Alpen krijgen op grote schaal in elk geval flink wat sneeuw er bij.

Later in de week volgt er mogelijk een nieuwe storing vanuit het zuidwesten met meer sneeuwval, nu ook voor de zuidelijke Alpen gevolgd door het instromen van koude lucht vanuit het noorden. Voor details is echter nog te vroeg. Al met al een op en top winters weekend met zeer grote hoeveelheden verse sneeuw. Een goed begin van het seizoen dus!


Vier de winter in Duitsland

De winter in Duitsland kan sprookjesachtig mooi zijn. Trek je wandelschoenen aan en trek door oeroude bossen, over toppen en langs rivieren. Of pak je mountainbike en verken de ontelbare paden door ongerepte natuur.

In de avond valt er een sprookjesachtige deken over de gezellige dorpjes en waan je je terug in vervlogen tijden. Laat je verwennen met culinaire specialiteiten of in een van de vele wellness-resorts.

Klik hier voor meer info over reizen naar Duitsland(Visited 2.248 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier