Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Vandaag bereikt een koufront de Alpen. Een lagedrukgebied ligt boven de Noordzee en een hogedrukgebied ten oosten van de Alpen. Dit zorgt voor een noordelijke stroming richting de Alpen. Vergeleken gisteren wordt het vandaag en stuk koeler. De sneeuwvalgrens daalt en in de bergen kan er sneeuw gaan vallen. In het weekend daalt de sneeuwvalgrens nog verder tot onder de 2000 m. De komende dagen blijft het koeler en onbestendiger. 

Overgang naar herfstachtig weertype met sneeuw boven de 2000 m

Gisteren was het een prachtige dag in de Alpen. Dankzij een tussenhoog scheen de zon bijna overal volop en liepen de temperaturen op tot zomerse waren van +25 graden. Het deed nog niks vermoeden van een nadere weersverandering. Toch krijgen we vanaf vandaag te maken met een andere weertype.

Prachtige beelden gisteren vanuit St. Johann in Tirol

Vandaag bereikt een koufront de Alpen. Deze zorgt voor afkoeling en neerslag verspreid over de Alpen (bron: DWD)

Vandaag bereikt een koufront de Alpen. Het gaat flink afkoelen het is zo’n 10 graden minder warm dan gisteren. Vanuit het noordwesten bereikt een storing de Alpen. De dag begint droog en bewolkt. In de loop van de ochtend bereikt een gebied met regen de West-Alpen. Later breidt dit zich verder uit richting het oosten. Het wordt overal grijs en er vallen van tijd tot tijd buien. Daarbij daalt ook de sneeuwval grens naar 2500 tot 2200 meter. In de bergen kan er zo’n 10 tot 20 cm sneeuw vallen.

Temperatuurafwijking ECMWF voor zaterdag 7 sept. (Temp anomalie ECMWF 850 hPa, via Wetterzentrale.de)

Morgen blijft het koel en bewolkt. Af en toe laat de zon zich zien, maar er vallen ook buien. De wind waait vanuit een noord tot noordoosten richting. De meeste neerslag wordt in de middag en avond verwacht.

Cumulatieve sneeuwval t/m zondag 8 sept. Lokaal kan er zo’n 40 cm vallen in de bergen (Aperge model, via WXcharts.com)

In het weekend koelt het nog verder af. Een nieuwe portie koude lucht bereikt vanuit noordelijke richting de Alpen. Het is föhnig met aan de noordkant van de Alpen stuwingsneerslag. Aan de zuidkant blijft het langer droog en zonnig. Op zaterdag en zondag daalt de sneeuwgrens tot onder de 2000m. Lokaal kan er vanaf 1600-1800m sneeuw gaan vallen. De meeste neerslag wordt verwacht rond de Alpenhoofdkam in delen van Zwitserland en het westen van Oostenrijk met hoeveelheden van enkele 10tallen cm.

Temperatuurverwachting op de lange termijn voor het EMCWF (blauw) en GFS (groen) Voorlopig geen duidelijke weersverbetering. Mogelijk in de loop van volgende week een kleine stijging (Vorhersage XL prikpunt Innsbruck, via Kachelmann.com)

Vooruitzichten
Het blijft de komende dagen herfstachtig weer in de Alpen. Het is koeler en onbestendiger in vergelijking met het weer van de afgelopen dagen. In de bergen valt al een eerste portie sneeuw. Halverwege volgende week loopt de temperatuur mogelijk weer wat op. Er zijn signalen voor een weersverbetering, maar het is nog niet overtuigend of dit door gaat zetten. Interessant is het ook te kijken naar het voorloop van orkaan Dorian en tropische storm Gabrielle. Deze kunnen in de loop van volgende week in Europa in afgezwakte vorm bereiken. Dit zal ook invloed gaan hebben op het weer in de Alpen.

Verloop van Orkaan Dorian en Tropische storm Gabrielle t/m woensdag 11 sept. (via WXcharts.com)

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

ALPENWEERMAN KALENDER 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen.

Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Alpenweerman Team zoekt versterking

Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 

(Visited 495 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier