Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Vandaag bereikt een koufront de Alpen. Een lagedrukgebied ligt boven de Noordzee en een hogedrukgebied ten oosten van de Alpen. Dit zorgt voor een noordelijke stroming richting de Alpen. Vergeleken gisteren wordt het vandaag en stuk koeler. De sneeuwvalgrens daalt en in de bergen kan er sneeuw gaan vallen. In het weekend daalt de sneeuwvalgrens nog verder tot onder de 2000 m. De komende dagen blijft het koeler en onbestendiger. 

Overgang naar herfstachtig weertype met sneeuw boven de 2000 m

Gisteren was het een prachtige dag in de Alpen. Dankzij een tussenhoog scheen de zon bijna overal volop en liepen de temperaturen op tot zomerse waren van +25 graden. Het deed nog niks vermoeden van een nadere weersverandering. Toch krijgen we vanaf vandaag te maken met een andere weertype.

Prachtige beelden gisteren vanuit St. Johann in Tirol

Vandaag bereikt een koufront de Alpen. Deze zorgt voor afkoeling en neerslag verspreid over de Alpen (bron: DWD)

Vandaag bereikt een koufront de Alpen. Het gaat flink afkoelen het is zo’n 10 graden minder warm dan gisteren. Vanuit het noordwesten bereikt een storing de Alpen. De dag begint droog en bewolkt. In de loop van de ochtend bereikt een gebied met regen de West-Alpen. Later breidt dit zich verder uit richting het oosten. Het wordt overal grijs en er vallen van tijd tot tijd buien. Daarbij daalt ook de sneeuwval grens naar 2500 tot 2200 meter. In de bergen kan er zo’n 10 tot 20 cm sneeuw vallen.

Temperatuurafwijking ECMWF voor zaterdag 7 sept. (Temp anomalie ECMWF 850 hPa, via Wetterzentrale.de)

Morgen blijft het koel en bewolkt. Af en toe laat de zon zich zien, maar er vallen ook buien. De wind waait vanuit een noord tot noordoosten richting. De meeste neerslag wordt in de middag en avond verwacht.

Cumulatieve sneeuwval t/m zondag 8 sept. Lokaal kan er zo’n 40 cm vallen in de bergen (Aperge model, via WXcharts.com)

In het weekend koelt het nog verder af. Een nieuwe portie koude lucht bereikt vanuit noordelijke richting de Alpen. Het is föhnig met aan de noordkant van de Alpen stuwingsneerslag. Aan de zuidkant blijft het langer droog en zonnig. Op zaterdag en zondag daalt de sneeuwgrens tot onder de 2000m. Lokaal kan er vanaf 1600-1800m sneeuw gaan vallen. De meeste neerslag wordt verwacht rond de Alpenhoofdkam in delen van Zwitserland en het westen van Oostenrijk met hoeveelheden van enkele 10tallen cm.

Temperatuurverwachting op de lange termijn voor het EMCWF (blauw) en GFS (groen) Voorlopig geen duidelijke weersverbetering. Mogelijk in de loop van volgende week een kleine stijging (Vorhersage XL prikpunt Innsbruck, via Kachelmann.com)

Vooruitzichten
Het blijft de komende dagen herfstachtig weer in de Alpen. Het is koeler en onbestendiger in vergelijking met het weer van de afgelopen dagen. In de bergen valt al een eerste portie sneeuw. Halverwege volgende week loopt de temperatuur mogelijk weer wat op. Er zijn signalen voor een weersverbetering, maar het is nog niet overtuigend of dit door gaat zetten. Interessant is het ook te kijken naar het voorloop van orkaan Dorian en tropische storm Gabrielle. Deze kunnen in de loop van volgende week in Europa in afgezwakte vorm bereiken. Dit zal ook invloed gaan hebben op het weer in de Alpen.

Verloop van Orkaan Dorian en Tropische storm Gabrielle t/m woensdag 11 sept. (via WXcharts.com)

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

ALPENWEERMAN KALENDER 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen.

Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Alpenweerman Team zoekt versterking

Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 

(Visited 518 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer