klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen: De Alpen liggen dit hele weekend onder invloed van een hoge drukgebied. Het is droog, zacht en zeer zonnig. Richting maandag neemt de invloed van een hoogtelaag toe. Vervolgens bereikt een koufront de Alpen en gaan de temperaturen onderuit.

Gisteren was het in het gehele Alpengebied prachtig weer met hele mooie vergezichten. Met de kleuren van oktober erbij was het dan ook schitterend! Het leek zelfs meer op nazomer dan op echte herfst.

Prachtige foto van Remco Graas die gisteren onderweg was op de Wilde Leck (3361m) in het Ötztal nabij Gries.
Een andere foto van Remco Graas in het Ötztal: “De condities daar deden meer denken aan Juli en Augustus dan aan eind Oktober, perfecte temperaturen en condities voor hochtouren eigenlijk en met alle hutten dicht is er geen mens meer onderweg verder.”

Vandaag wordt het in de hele Alpen weer een stralende herfstdag met een vleugje zomer erbij zelfs. In de ochtend kan er met name aan de noordkant van de Alpen nog wat hochnebel voorkomen, maar deze zal als de zon op is snel verdwijnen. Het belooft een stralende dag te worden met zeer veel zonneschijn en zachte temperaturen. De nul-graden grens ligt vandaag dan ook tussen de 3500 en 3800 m, wat toch meer aan zomer, dan aan herfst doet denken. In de loop van de middag kan er in de westelijke Alpen wat hele lichte hoge bewolking voorkomen, maar veel stelt dit niet voor. Het is dan ook een perfecte dag om er op uit te trekken.

Radarbeeld vanochtend 9.00 u. De Alpen worden wakker in stralende zonneschijn. In het westen zie je al wat hogere bewolking naderen, maar dat bederft de pret voor vandaag niet. Het wordt een prachtige dag!
Op een enkele plek hebben sommige dalen nog wat last van Hochnebel, maar deze zal snel oplossen.
Perfecte start van de dag hier in het Oostenrijkse Virgental.

In de nacht naar maandag trekken er vanuit het westen dan dichtere wolken binnen, waardoor veel bergtoppen morgenochtend in de wolken gehuld zullen zijn. In de loop van de maandag begint het dan licht te regenen met pas boven de 3000 m wat sneeuwval. Dit geldt met name voor de noordelijke Alpen. De zuid Franse en Italiaanse Alpen houden het maandag gewoon droog. Wel kan er hier wat meer bewolking aanwezig zijn die kan zorgen voor wat diffuus licht. De wind is matig en waait vanuit het noordwesten.

In de nacht naar maandag en maandag overdag trekt en een neerslag gebied van west naar oost over met name het noordelijke deel van de Alpen.

Dinsdag hebben we nog steeds te maken met dichte bewolking in de noordelijke Alpen en gaat op nadering van een koufront de temperatuur in de loop van de dag wat dalen. De sneeuwvalgrens daalt geleidelijk tot beneden de 2000 tot 1500 m hoogte. Deze keer krijgen de Italiaanse Alpen ook te maken met wat neerslag. In de avond en nacht naar woensdag begint het dan alweer op te klaren en gaat de neerslag er weer uit. Grote hoeveelheden neerslag worden er niet verwacht, maar het kan wel even goed doorregen of sneeuwen. De zuidwestelijke Alpen houden het t droogst.

De afwijking van de temperatuur tov normaal. Goed te zien is hoe de koudere lucht de Alpen op dinsdag en woensdag benaderd. In de noordelijke Alpen ligt de temperatuur op 1500 m hoogte tot zo’n 8 graden onder de normaal voor de tijd van het jaar.

Op woensdag is het meest droog en hebben de Alpen te maken met een mix van zon en wolken. De meeste zon zal in de zuidelijke Alpen te zien zijn. Het is een stuk koeler dan de voorgaande dagen met een nul-graden grens van tussen de 1500 en 1000 m hoogte. Dat is even wat anders als je het vergelijkt met het weer vandaag.

Op donderdag belooft het een mooie dag te worden met veel zonneschijn. Er kan wat sluierbewolking aanwezig zijn, maar dit mag de pret niet drukken. De temperaturen zijn ietsje hoger dan woensdag, maar erg warm wordt het in elk geval niet. Vrijdag komt er in de loop van de dag wel wat meer bewolking opzetten op nadering van een warmtefront. Veel neerslag zal hier echter niet opzitten. Na volgend weekend lijkt er dan weer een koufront over te trekken en gaan de temperaturen weer iets naar beneden.

De ensemble verwachtingen laten goed de temperatuursveranderingen zien de komende dagen. Onderin zien we wat neerslag signalen, maar we zien ook dat er geen erg grote hoeveelheden worden verwacht. Het is nog even wachten op de eerste grote sneeuwklapper van het seizoen. Bron: Meteociel.fr

Voor nu lijkt het begin van deze week dus echt wat te gaan afkoelen en geeft de winter zo af en toe wat speldenprikjes en laat die weten dat die voor de deur staat. Of er volgende week wellicht een winterinval gaat plaatsvinden vervolgen we voor jullie de komende dagen. Voor nu geniet van een prachtige zondag!

Lees nu de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

ALPENWEERMAN KALENDER 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen.

Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

(Visited 599 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer