Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; tussen hoog Hartmut met kern boven het noorden van Scandinavie en lagedruk boven west Rusland tot over de Middellandse Zee stroomt in toenemende mate zeer koude en droge arctische lucht over de Alpen uit. Maandag en dinsdag zeer koud, vanaf woensdag vanuit het zuiden inzettende verzachting en sneeuw.

Graadje of 20-25 kouder

Gisteren hadden we in de Alpen te maken met grote weer verschillen. Terwijl in sommige gebieden een groot deel van de dag de zon scheen overheerste in andere delen de bewolking. Verder natuurlijk ook weer de vertrouwde Hochnebel. Onder de bewolking en -of Hochnebel was het grijs en kil met de zon erbij een stuk aangenamer.  Sneeuw viel er vooral nog in de boog van de westelijke Italiaanse Alpen

severe-weather.EU @severeweatherEU Up to 2 m deep snow drifts at Monte Falco (FC), Emilia Romagna, N Italy today, Feb 24. Report: Loris Nanni / Emilia Romagna Meteo

Opvallende gisteren ook de zeer milde temperaturen hier in Oberwallis. Mijn weerstation registreerde in de middag met veel zon en föhnige condities boven de inversie zelfs een maximum temperatuur van 13.7 graden. Dit was ook tevens de hoogste temperatuur die in het gehele Alpengebied werd behaald! Hieronder nog een timemlapse opname gemaakt vanaf het balkon waarop mooi de inversie boven het Rhonedal te zien is. In de middag wordt de bovengrens steeds verder opgetild.

Topper gisteren Termen (1020m) Alles stations zie – HIER
Amara Onwuka‏ @onwukaa Op (e)en top genieten vandaag!💙 #zwolferkogel #toppie #wintersport
Hans ter braak @hansterbraak. Na een zonnige morgen (foto) komt op dit moment de mist/nevel weer opzetten. #Mittelberg
A. Peters @Petersanp Weil wir’s geniessen!! @SFL_Tirol
Caroline Pirskanen‏ @carolinevonb – Findeln Zermatt

Vannacht hebben de bewolking en Hochnebel zich in de westelijke Alpen verder verdicht en reikt de bovengrens tot 1800 a 2300 meter. Meer zon en minder bewolking treffen we vanmorgen aan in de oostelijke delen van de Alpen alwaar drogere arctische lucht is binnen gestroomd.

Zugspitze
Leysin
Laax

Deze koudere lucht gaat vandaag ook in het westen verder terrein winnen en dat betekent dat de zon ook steeds meer te zien zal zijn. Het is koud tot zeer koud en vooral de ijzige noordoosten wind maakt het voor het gevoel nog een heel stuk kouder. Op 2000 meter daalt het kwik vandaag verder naar -12 tot -15 graden, in het oosten vriest het tot -20 graden.

En weer markante verzachting
De meeste koude lucht gaat maandag en deels nog dinsdag over de Alpen uitstromen en het wordt dan voor de tijd van het jaar zeer koud. Op  2000 meter vriest het dan -10 tot -24 graden en hogerop tot -30 graden.

Tel daarbij op die nog steeds doorstaande straffe noordooster en het moge duidelijk zijn dat het noodzaak is om je goed te beschermen tegen de snijdende kou. Bijzondere aandacht vergen onze kids en de allerkleinsten!! Neerslag van betekenis wordt er vooreerst niet verwacht want de lucht is gort droog met dauwpunten van -20 tot -30 graden. Toch kan er uit de overtrekkende wolken(velden) wat licht sneeuw gaan vallen met voorkeur voor de noordoostelijke Alpen als ook aan de Alpenzuidkant.

En weer een graadje of 20 tot 23 zachter
Vanaf woensdag is het dan alweer gedaan met de extreme kou, uitgaande van het Azorenlaag dat geleidelijk met zijn kern richting de Britse Eilanden gaat trekken draait de stroming naar het zuidoosten tot zuiden en kan weer veel zachtere lucht gaan binnenstromen.

Donderdag – vrijdag weer in de veel zachtere lucht. GFS T850 hPa voor zaterdag 00h00

Tijdens het wisselen van de wacht gaat er neerslag vallen waarbij de sneeuwvalgrens stijgt naar 700 tot 1000 meter en later nog hoger. Lokaal moet door de nog aanwezige koude lucht en de zachtere lucht op hoogte ook rekening worden gehouden met ijzel en -of ijsregen!  Door toenemende drukverschillen (druk overschot Alpenzuidkant) wordt het aan de noordkant ook föhnig!

GFS T850 hPA zaterdag 00h00

Het weekend verblijven we in de zachte zuidwestelijke aanstroming en is het vrij zacht. De zon zal zeker ook een rol gaan spelen en in hoeverre kleinere verstoringen vanuit het zuidwesten de neerslagkansen zullen doen opleven is nog onzeker.  Begin volgende week kan vanuit het westen weer ietwat minder zachte lucht gaan binnenstromen maar van echt winterweer of een nieuwe winterse drukverdeling is ook dan echter geen sprake meer.

GFS ensembles centrale Alpennoordkant

Tot zover voor deze zondagochtend vanuit een grauw en kil Oberwallis met een beetje motsneeuw. Fijne dag, warm aankleden en graag weer tot morgen! Ciao

Webcams-

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Exclusief en uniek!  compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar

 

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

  • Weerbericht op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 1.379 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier