Alpen - Extremen ( Föhnstorm -orkaan) nemen nogmaals toe.
Algemeen; Na de turbulente zondag onder invloed van laag Xanthos belooft het er vandaag extremer aan toe te gaan door de invloed van een volgend laag – Yves – boven west Frankrijk. Na een korte “adempauze” nemen de drukverschillen nogmaals verder toe en bereikt vandaag de Föhnstorm (orkaan) zijn hoogte punt. In het zuiden neemt de Südstau toe met extreme neerslag hoeveelheden. Vanavond en vanacht Föhneinde op inkomend koufront!
Südföh storm -orkaan, windpieken van 140 tot 200 km/h mogelijk. Inzettende Südstau
Laag Xanthos heeft gisteren met veel machts vertoon de (zeer) koude lucht uit de Alpen verdreven. Meest opvallende weerdetail was daarbij de Föhnstorm die door de grote drukverschillen tussen de zuidelijke en noordelijke Alpen tot ontwikkeling kwam. Met de veel zachtere lucht die vooral ten noorden van de Alpenhoofdkam begon binnen te stromen steeg het kwik mede ook ondersteund door de föhn in het noorden tot 7 a 10 graden.
Daarbij zagen we vooral in de ochtend grote temperatuurs vershillen op kleinste ruimte. Zo was het in Basel 10 graden en in het niet ver gelegen Olten (Zwitserland) slechts 4 graden. De neerslag viel aanvankelijk tot in de lagere delen en dalen als sneeuw maar ging geleidelijk tot een hoogte van 1400 a 1800 meter in regen over. In het overgangs gebied van de zachte en koude lucht viel in de lagere delen en laagland ook nog enige tijd ijzel en ijsregen.
De westelijke Alpenzuidkant en de inner-alpine gebieden hadden in verzwakte vorm met de verzachting te maken en hier viel alle neerslag tot neerslag einde in de late avond in vaste vorm. Ook hier bij mij in Wallis kwam het kwik tot middernacht niet boven het vriespunt uit. Enkel in het dal (650m) steeg het kwik tot net iets boven het vriespunt.
Nogmaals zeer turbulent en zacht
Na een korte “Verschnaufpause” gaat het vandaag met name in de Oostelijke Alpen met de Föhnstorm nog turbulenter verder. De zuidkant krijgt te maken met een in kracht toenemende Südstau en daar gaat veel neerslag (sneeuw) vallen. De oorzaak van de extreme Südföhn situatie is een volgende depressie die via west Frankrijk onder de Benelux door naar NW-Duitsland trekt.
Hierdoor neemt de drukgradient tussen zuid en noord nogmaals sterkt toe (14 tot 16 hPa). Dit is een zeer krachtige föhn en lokaal worden in de bergen vandaag een föhnstorm -orkaan verwacht met windsnelheden die kunnen oplopen tot 140 a 160 km/h en lokaal zijn windstoten van 200 km/ mogelijk.
Met de Süfdföhn en in de zachte lucht kan het kwik aan de noordkant tot 15 a 17 graden oplopen. Ook elders bereikt de thermische opleving vandaag zijn hoogte punt, in de zuidelijke Alpen kan het in de meest afgesloten dalen in de beschutting van de westelijke Alpenboog nog geruime tijd tot in het dal sneeuwen. Algemeen gaat de sneeuwvalgrens ook hier tijdelijk stijgen naar 1000 tot 1500 meter, een stuk zachter met hoger sneeuwvalgrens, pak hem beet 1800 tot 2000 meter.
Datzelfde geldt ook voor de westelijke Alpen, hier gaat echter de sneeuwvalgrens in de loop van de dag weer een dalende trend inzetten op nadering van een koufront. In de avond en nacht daalt ook elders in de westelijke Alpen de sneeuwvalgrens van het westen uit weer naar 1000 meter.
Op nadering van het koufront gaat gaat het vanuit het westen weer regenen en sneeuwen en zet langs de westelijke en centrale Alpenhoofdkam de Südstau in. Vooral in de Stau van de zuidwestelijke Alpen als ook centrale Alpen gaat tot middernacht met inachtneming van de hier boven genoemde sneeuwvalgrens weer 30 tot 60 cm aan Neuschnee vallen.
Tijdelijk kouder
Het koufront met daarachter een volgende portie maritiem polaire zal in de loop van de dinsdag van west naar oost de Alpen weer veroveren en de neerslag die daarmee samengaat gaat geleidelijk weer in sneeuw over. In de westelijke en noordelijke Alpen daalt de sneeuwvalgrens weer naar 1000 tot 400 meter, in het zuiden eerst nog tussen 2000 en 1400 meter. De Neuschnee die cumulatief zal gaan vallen zal mede bepaalt worden door de sneeuwvalgrens, een deel (en mogelijke het hoofddeel) daarvan zal namelijk eerst nog in de zachtere fase vallen! Na passage van het koufront algemeen afnemende neerslag en meer buiig karakter.
Tussenhoog / nogmaals Föhn
Woensdag gaat een tussen hoog voor rust en betere condities zorgen en krijgt ook de zon weer meer ruimte. Inmiddels zien we echter alweer een volgende storing aankomen die samenhangt met een depressie die komende vanaf het zee gebied ten zuiden van Engeland via de Britse Eilanden naar zuid Scandinavie trekt.
Een daarmee samengaande randstoring zal richting de Benelux trekken. Dit betekent dat de druk verschillen tussen de zuid en noordkant opnieuw gaan toenemen en we donderdag wederom met een Südföhn fase te maken gaan krijgen.
Zo turbulent als nu zal het er dan echter niet aan toegaan. Met de naar zuidwest draaiende stroming gaat ecther ook dan weer zachtere lucht over de noordelijke Alpen uitstromen en stijgt de neerslag van de frontale storing die donderdag overtrekt weer naar 1200 tot 1600 meter. Inner alpin en aan de zuidkant meest sneeuw tot in de dalen. In de avond en nacht op vrijdag volgt het koufront.
Tot het weekend kunnen er in de Alpen weer de nodige Neuschnee hoeveelheden gaan vallen. Het zwaartepunt zal in eerste instantie langs de zuidkant komen te liggen (Südstau). Hieronder de sneeuw prognose van het ECMWF
Vanaf vrijdag lijkt het dan met de föhn en zachtere lucht voorlopig weer gedaan en evolueren we naar een duidelijk koudere maar nog steeds onbestendig weerfase. De aanvoer richting zal meest noordelijke zijn en daarmee wordt koude polaire lucht aangevoerd die geleidelijk vooral ook op hoogte weer behoorlijk koud gaat worden. In hoeverre sneeuw storingen sneeuw of sneeuwbuien gaan opleveren is nog ongewis, Sneeuwvalgrens in ieder geval weer tot in de dalen en de lagere delen.
Einde geblokkeerde stromingspatroon / verzachting?
Spannend wordt het dan met de start van de nieuwe week. Gisteren zagen we (ECMWF) de opbouw van een brug van hogedruk tussen het Atlantische hoog en een west Rusland hoog met de as ten noorden van de Alpen. Dat zou aanhoudend koud winters weer betekenen maar ook veel betere condities. Vandaag zien we dat het ECMWF de hogedruk naar het zuidoosten berekent met de as ten zuiden van de Alpen.
Dit zou tot gevolg hebben dat de temperaturen met een naar zuidwest draaiende stroming juist omhoog gaan. Het GFS (de operationele run) komt met een nog wat koudere oplossing maar begin ook in die richting te opteren.
Op de langere termijn lijkt vanmorgen een verzachting dan ook de meest plausibele oplossing, of dat ook daadwerkelijk zal gaan gebeuren (ensembles volgen nog) is echter op deze termijn nog onzeker. Daarover dan de komende dagen meer.
Tot zover voor dit moment vanuit een diep winters Rosswald, lichte sneeuwvalg en -3.5 graden. Ciao
Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams
Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –
Join Alpenweerman community:
JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Lawinegevaar
Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.
Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer. Volg ook Johann’s dagelijkse updates op x.com/alpenweerman
10 Reactie op “Alpen – Extremen ( Föhnstorm -orkaan) nemen nogmaals toe.”
Comments are closed.
Oei oei, verzachting richting Kerst, zal je zien dat juist dan gedaan is met de winter! Brrrrr, moet er niet aan denken, dooi!
Duimen dat het niet doorgaat of dat eind volgende week de winter terugkeert.
Ik ook niet Jan! Ben dan ook benieuwd wat de ensembles van het ECMWF ons gaan vertellen (hopen op een zachte hoofdrun. Gelukkig ook nog langere termijn!
Südstau: 1 meter verse sneeuw vanmorgen in Melezet di Bardonecchia (1367 m), NW Italie Report Silvia Lantelme / Centro Meteo Torinese CMT via severe-weather.EU @severeweatherEU
Prachtig Johan.
Ligt Ostirol ook aan de ‘echte Zuidlant’ of is dat weer Inneralps?
We rijden nu zo’n 11 jaar naar Kals met Kerst. Opvallend is altijd dat de Noorkant witter is dan de Zuidkant. Heel soms is het andersom, bij Südstau bijvoorbeeld.
Osttirol valt geografisch onder de zuidelijke Alpen, dus ten zuiden van de Alpenhoofdkam. Het moet het dus vooral van Südstau hebben. Overigens zou je het meteorologisch ook voor een groot deel onder de inner-alpine Alpen kunnen rangschikken
Val d’Isère
Dank voor wederom je uiteenzetting vN een mooi bericht.
Montafon aankomend weekend wordt dus wisselvallig met sneeuw.
De zon zal er ook wel even doorheen prikken…
Ik zie dat het ook in Sölden momenteel regent in het dal en de sneeuw daar snel wordt aangetast….
Johann, verwacht je dat dit zich de komende dagen hersteld en mogen we hier nog sneeuw verwachten tot in het dal ?
Momenteel vol in de zachte lucht, met föhn aan de noordkant zelfs 17 graden op dit moment!! Dus ook Sölden moet even door de zachtere fase heen bijten maar met 3 tot 4 graden zal de schade daar meevallen. Het zal zeker gaan herstellen want de temperaturen gaan in de loop van de dinsdag weer richting of zelfs onder het vriespunt. De vraag is een beetje in hoeverre er weer verse sneeuw zal gaan vallen. Mocht de Südstau wat druk gaan uitoefenen dan kan er sneeuw van betekenis gaan vallen, anders zal het met 5 tot 10 cm meest wel gedaan zijn.
Hallo Johann,
Weet je iets over de sneeuwhoogtes in het Val Mustair (Graubunden CH)?
Krijgen ze hier (op 1300 meter) een ” witte Kerst” ?
Groetjes,
Hugo