Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Algemeen; zwakke hogedruk invloed en een vlakke drukverdeling bepalen nog tot vrijdag het weerbeeld in de Alpen. Met een zuidwestelijke hoogtestroming wordt nog (zeer) warme maar ook vochtigere lucht aangevoerd. Vrijdag nadert een koufront de Alpen en zorgt in het weekend voor veel koeler en onstuimig herfstweer met in de bergen vanaf  1700 a 2000 meter sneeuw.

Onweersbuien / koufront luiden markante weeromslag in. 

Ook gisteren steeg het kwik weer tot hoog zomerse waardes en lokaal werd het weer tropisch met maxima die tot 33 a 35 graden opliepen. In de loop van de dag dan weer het inmiddels vertrouwde beeld van de dagelijkse gaan met de vorming van stapelwolken en later in de middag en avond lokale regen en onweersbuien. Voor het gevoel was het gisteren wat warmer waarbij het ook broeierig / klam was. Dit had wederom te maken met de naar zuidwest gedraaide hoogtestroming en de aanvoer van vochtigere lucht.

Steeds meer moeite kost het om de ingang van en tot de ijsgrot in de Rhonegletsjer in stand te houden! Fot Patrick Henzen via FB
Aletsch Arena – Bettmeralp. Foto via FB Bettmeralp Hotel Slalom

Nogmaals tropisch, toenemend föhnig
Vandaag donderdag verandert er in grote lijnen niet veel aan dit weerbeeld. Met de zon en de aanvoer van warme lucht vanuit zuid Europa stijgt het kwik weer vlot naar 28 tot  30 graden en lokaal weer naar tropische 30 tot 33 graden.

Omdat de drukverschillen tussen de zuid en noordkant wat verder gaan toenemen wordt het föhnig en met de föhn kan het kwik lokaal tot 35 of misschien wel 36 graden oplopen.

Vandaag met veel zon op veel plaatsen nogmaals (zeer) warm en vooral in de middag weer lokale onweersbuien
Lokaal ook vanmorgen al onweer of een bui Radar Alpen 08h45

Koufront
De föhn is zoals zo vaak een aanwijzing voor een aanstaande weersverslechtering welke vanaf vrijdag en op zaterdag van west naar oost zijn intrede zal gaan doen. De vrijdag start meest nog met zon en de temperaturen stijgen nogmaals naar zomerse waardes. De hoge maxima zoals we die de afgelopen dagen hadden zullen echter niet meer worden bereikt.

UKMO vrijdag 12h00 prefrontaal kan het nog een keer even zeer warm gaan worden (oosten)
GFS Therta – E met de scherpe grens tussen de koudere en warmere luchtmassa vrijdag 12h00

Vanuit het westen neemt op nadering van het koufront de bewolking in de westelijke Alpen tot over het westen van de oostelijke Alpen steeds verder toe gevolgd door eerste regen en onweersbuien. In de middag en avond dan verder uitbreidend tot over de  oostelijke Alpen. De meeste zon en de hoogste temperaturen zijn voor de oostelijke regionen weggelegd.

Genualaag /  Adrialaag
Tegelijkertijd zien we zaterdag boven de Golf van Genua een apart laagje ontstaan (Genua cyclogenese of lij cyclogenese door de koudere polaire luchtmassa’s die boven het warme water van de Golf van Genua uitstroomt.

GFS zaterdag avond met het Genualaagje

Mistral
In zuid Frankrijk steekt daarbij een krachtige mistral op (tot 8 hPa drukverschil tussen Amberieu en Toulon) welke tot het noorden van Sardinië voor (zeer) onstuimig weer gaat zorgen.

Bora
Met het oostwaarts verder trekken van het Genua- Adria laag ontwikkelt zich door lij werking van de Dinarische Alpen boven de Adriatische Zee een krachtige Bora en ook daar belooft het onstuimig te gaan worden!

Extremen neerslaghoeveelheden mogelijk oostelijke Alpen
Zoals het er nu naar uitziet en al een paar dagen door de modellen wordt berekend trekt het laagje via noord Italië en de noordelijk Adriatische Zee naar het oosten. Door een inzettende zogenaamde “Gegenstromlage” (warme lucht vanuit het zuidoosten stroomt over de koudere lucht vanuit het noordwesten) gaat dan vooral in de  (centrale ) oostelijke Alpen veel neerslag vallen. Daarbij zijn in de periode van zaterdagmiddag tot zondagavond neerslag hoeveelheden van 100 tot 150 mm mogelijk en lokaal ook nog meer.

Gisteravond maar ook vanmorgen maakt het Arpege model het wel heel erg bont met neerslaghoeveelheden van lokaal meer dan 300mm (!!) cumulatief tot en met zondag! Laten we hopen dat het niet zo extreem zal gaan worden want dat gaat geheid voor problemen zorgen!

Sneeuw tot  2000 tot 1700 meter
Een deel van die neerslag gaat bij dalende temperaturen en sneeuwvalgrens in het hooggebergte in vaste vorm vallen en in de hogere delen van de Alpen en gletsjer gebieden kan 30 tot 50 en lokaal tot 80 cm aan verse sneeuw gaan vallen. De sneeuwvalgrens daalt in het weekend tot 2200 a 1700 meter, lokaal kan het in de Stau tot 1500 meter sneeuwen!

Arpege sneeuw verwachting tot en met zondag, lokaal tot 80cm Neuschnee in de hogere delen

Diegenen die dit weekend de bergen in willen trekken moeten dus rekening houden met winterse toestanden. Hou rekening met zeer snel verslechterende condities, snel dalende temperaturen (op 3000 tot 3500 meter tot -5 a -8 graden) en deels ook blizzard conditions in de hoog Alpine regionen. Wellicht is het verstandiger om vanaf vrijdagmiddag af te zien van hoog-alpine wandelingen, toeren of andere activiteiten!!

De gletsjers mogen zich verheugen op een lag verse sneeuw en eindelijke weer eens negatieve temperauren

Ook elders in de Alpen moet dus rekening worden gehouden met slechte condities. In eerste instantie zullen onweersbuien lokaal voor noodweer kunnen gaan zorgen met kans op veel neerslag, hagel en (zeer) zware windstoten.

Zaterdag dan vooral in de Stau aanhoudende intensieve neerslag en sneeuw hogerop. Lokaal bestaat er gevaar voor overstromingen en -of modderlawine’s (Muren).

Arpege voor zaterdagavond met de 1H neerslag

Minder turbulent wordt het in de westelijke Alpen door de invloed van een naderend tussenhoog, vooral zondag zal het weerbeeld hier alweer duidelijk gaan verbeteren en met de zon gaan de temperaturen na de zaterdagse dip weer in stijgende lijn.

Maandag weer nieuwe hogedruk impulsen vanuit het westen en weer warmer

Vanaf maandag breidt de invloed van een volgende uitloper van het Azorenhoog zich verder over de Alpen uit en zal een volgende zomerse weerfase worden ingeluid. Met veel zon stijgen de  temperaturen weer naar zomerse waardes. Helaas zal deze fase niet lang aanhouden want een nieuw koufront met afkoeling en neerslag staat voor donderdag op het weermenu.

GFS ensembles Vorarlberg

Hoe dat en het weekend allemaal verder en in detail zal gaan verlopen gaan we dan later vervolgen. Voor nu een fijne dag vanuit een (nog) onbewolkt Termen in Oberwallis. Ciao

Real Estate – Een eigen “stekkie” in Wallis – Zwitserland !?
Via Alpenweerman komt u bij de mooiste en exclusieve koop en huurwoningen in Zwitserland (Wallis) vlak bij o.a. de bekende skigebieden van Saas Fee, Zermatt, Aletsch Arena.

Checking out new property for the real estate marketing

Villars-sur-Ollon

Nieuw in onze portefueille – In het familie-resort Villars-sur-Ollon in het hart van de Alpes Vaudoises, een uniek gelegen zeer stijlvol en ruim luxe duplex appartement op 2 etages hoog boven het Rhonedal en met een fenomenaal uitzicht richting de Dents-du-Midi en Mont Blanc-massief)!

Meer informatie over dit unieke “stekje”?!  kijk dan eens op DEZE link

Zie ook Winter- en zomerkuuroord Villars-sur-Ollon in de Zwitserse gemeente Ollon!

Skolido.nl – Real Estate en vakantie woningen

Via de site van Skolido.nl bieden wij deze en doorlopende andere (nieuwe) objecten in Zwitserland en speciaal in Wallis aan en brengen u in contact met onze eigen “Alpenweerman makelaar” Daniel Ottersbach.

Daniel spreekt meerdere talen en zal u tijdens het gehele proces van dienst zal zijn. Of u nu informatie wilt over de omgeving, de Zwitserse wetgeving, klimaat, en onderkomen. Wij hebben diverse specialisten ter plaatse om u te ondersteunen in het kopen of huren van een woning in Wallis of Zwitserland.

Interesse? Kijk dan eens op Skolido of neem contact op met
Johann Geers: info@alpenweerman.nl

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 1.120 times, 1 visits today)

5 Reactie op “Alpen – Extreme weercondities weekend / noodweer potentiaal!”

 • Marijke
  23 augustus 2018 at 11:51

  Wat is ongeveer de scheidslijn tussen de westelijke en de oostelijke Alpen? Wij zitten nu in het Grosswalsertal in Vorarlberg.

 • Johann
  23 augustus 2018 at 13:36

  Hoi Marijke,

  De westelijke en oostelijke Alpen worden van elkaar gescheiden door een denkbeeldige scheidingslijn die vanaf de Bodensee tot aan het meer van Lugano verloopt. De gebieden ten westen daarvan vallen onder de westelijk Alpen, de gebieden oostelijk daarvan onder de oostelijke Alpen. Oftewel Vorarlberg oostelijke Alpen. Gr J

  Zie verder ook – https://www.alpenweerman.nl/alpen-indeling-valt-sneeuw/

 • Alice
  24 augustus 2018 at 13:43

  Wat een noodweer in Saalbach. Hoop dat er geen gewonden/ vermisten zijn!

  https://skiinformatie.nl/eerste-beelden-van-ravage-na-noodweer-saalbach-hinterglemm/

  • Johann
   24 augustus 2018 at 13:46

   Altijd weer hetzelfde spelletje; veel neerslag in korte tijd en dan beekjes of riviertjes die al dat regenwater incl. mee stromend puin niet snel genoeg kunnen afvoeren. Deze zomer hebben we er al vele voorbeelden van gezien met soms desastreuze gevolgen. Gr J

   • Alice
    24 augustus 2018 at 14:13

    In de jaren ’60 hebben wij dit ook meegemaakt in Kitzbühel. Enorme modderstromen met rotsblokken en ontwortelde bomen op/ over de weg. Vlakbij diverse blikseminslagen en de koeien getroffen in de weide. Dat heeft diepe indruk op mij gemaakt, zoveel natuurgeweld…….

Comments are closed.

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer