Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Waterballet zuidkant, met Föhn zomerse noordkant

Wegtrekkend tussenhoog

Een tussenhoog zorgde gisteren in de Alpen voor een heel fraaie vriendelijke herfstdag. In de steeds langer wordende afkoelen nachten ontstond in de lagere delen en dalen Hochnebel en het duurde tot ver in de ochtend of zelfs middag voordat ook hier de zon zich liet zien.

De Lage bewolking en Hochnebel boven de noordelijke Zwitserse Alpen gisteren gezien vanuit de ruimte. Beeld NASA Worldview

Het was vrij zacht met middagtemperaturen die tot 15 a 19 graden opliepen. Onder de bewolking en Hochnebel was het een stuk frisser. In de bergen pendelde de vorstgrens tussen de 3000 en 3500 meter.

Mooie opklaringen regio Innsbruck gistermiddag

Van westen uit eerste neerslag, oosten droog

Vandaag donderdag start de dag nog optimistisch met in de bergen vooral in de ochtend nog zon. In de lagere delen en dalen en met voorkeur voor de Alpennoordkant start de dag opnieuw met Hochnebel en lage bewolking.  In de loop van de dag trekt op nadering van een eerste storing (koufront) het zwerk vanuit westen weer dicht en weldra gaat er eerste neerslag vallen.

Aanvankelijk sneeuwt het vanaf  circa 2500 meter maar met het insijpelen van wat minder zachte lucht daalt de sneeuwvalgrens naar circa 2200 meter. Het nulgradenniveau daalt van 3200 naar circa 2800 a 2600 meter. Het langst zonnig en ook droog blijft het in de oostelijke Alpen.

Radarbeeld 07h30. Via WetterOnline.de

Mogelijk dat de westelijke delen ( Vorarlberg, Tirol) nog wat neerslag of een bui gaan meepakken. De middagtemperaturen stijgen naar 15 tot 21 graden, onder de Hochnebel in de ochtend echter eerst nog een heel stuk frisser.

Inzettende Südstau / Noordkant opkomende Föhn(storm)

De neerslag is een voorbode op veel meer neerslag die vanaf vrijdag gaat vallen. Uitgaande van een Atlantische hoogtetrog trekt een apart (hoogte)laag via het Kanaal naar Bretagne alwaar het vrijdagochtend met zijn kern wordt verwacht.

Het (hoogte)laag op weg naar Bretagne en trekt vervolgens naar de Golf van Biskaje

Samengaand met een naderend koufront neemt de drukgradiënt tussen de zuidelijke en noordelijke Alpen verder toe en zet aan de noordkant de Föhnig. Tegelijkertijd gaat aan de centrale Alpenzuidkant de Südstau inzetten en gaat er neerslag vallen die zich steeds verder gaat intensiveren en naar het oosten toe uitbreidt. De sneeuwvalgrens stijgt aan de zuidkant naar circa 2900 tot 3100 meter.

Sneeuwvalgrens vrijdagavond. Veel neerslag valt in de vrij warme luchtmassa’s meest vanaf 2700 a 3100 meter

Met het verder toenemen van de drukgradiënt neemt ook de Föhn in sterkte toe en kan in de Föhndalen en beren stormkracht bereiken. Met de afdrogende en opwarmende werking van de Föhn kan het kwik tot 20 a 23 graden oplopen en is het föhnig opgeklaard op zelfs zonnig.

Extreem weer /  tweedeling

Vrijdagavond en zaterdag nemen de contrasten boven de Alpen verder toe en verplaatsen zich ook verder tot over de oostelijke Alpen. Langs de gehele Alpenzuidkant valt aanhoudend en intensief neerslag, tegelijkertijd staat er een stormachtige Föhn langs de oostelijke Alpennoordkant. In de bergen kan de Föhn orkaankracht bereiken! In de Föhndalen (gebieden) zijn zaterdag maxima van 24 tot 26 graden mogelijk.

In de westelijke Alpen stroomt achter het slepende koufront steeds koudere lucht binnen en na Föhneinde kan de neerslag zich ook verder over de (noordelijke) Alpen uitbreiden. Met het instromen van de steeds koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens van west naar oost naar 1500 tot 1200 meter. In het zuiden gaat de Südstau er weer uit en datzelfde geldt ook voor de neerslag. Sneeuwvalgrens hier dalend tot circa 1800 meter.

Sneeuwvgrens zaterdag van west naar oost dalend naar 1500 tot 1200 meter, in het oosten eerst nog veel hoger

Volgend laagje met nogmaals Südstau

Achter het naar het oosten wegtrekkende koufront  storing komen we dan tijdelijk in wat rustiger en droger vaarwater. Inmiddels zien dan boven de Golf van Lion een volgend laag tot ontwikkeling komen dat zondag boven het noorden van Italië wordt verwacht. Met opnieuw toenemend drukgradiënt wordt het aan de noordkant geleidelijk weer föhnig en opnieuw gaat langs de zuidkant de neerslag weer intensiveren. Ditmaal zullen Föhn en Stau minder uitgesproken zijn. Sneeuwvalgrens zondag meest rond de 1600 meter.

Zondagmiddag avond nieuw (Stau)neerslag op laagje dat vanaf de Golf van Lion naar de Golf van Genua koerst en vervolgens verder naar de Balkan

Maandag trekt het laag verder door richting oost Europa en komt er weer een einde aan de Föhn en Stau fase. Het blijft echter onbestendig met lokale neerslag of een bui afgewisseld met opklaringen.

Extreme neerslag, lokaal 200 tot 400 mm (of nog meer)

De Südstau die vanaf donderdagavond gaat inzetten en na een pauze zondagmiddag nogmaals opleeft gaat aan de centrale Alpenzuidkant enorme neerslaghoeveelheden produceren met noodweer potentiaal. Diverse weerdiensten hebben daarvoor weerwaarschuwingen afgekondigd!

De berekende neerslagheden liggen tussen de 200 en 400 mm en lokaal kan er meer dan 450 mm gaan vallen. Het Franse hoge resolutie model Arpege maakt het helemaal bont met lokaal maar liefst 570 mm tot zondagavond (kaarten GFS en Arpege hieronder).

Omdat de sneeuwvalgrens aanvankelijk nog zeer hoog ligt zal veel van de neerslag in vloeibare vorm gaan vallen. Lokaal gaat dit weer problemen opleveren in de vorm van overstroming, aardverschuivingen en modderlawine’s.

Ensembles T en neerslag GFS model voor Zwischbergen in het het zuidelijke Oberwallis nabij de grens van Italie. Let op de enorme neerslag die ook hier gaat vallen

Voor wat betreft de sneeuwval moeten we nog even wat terughoudend zijn mede door de sterk wisselende omstandigheden. Boven de 2300 a 2500 meter zijn 30 tot 50 cm te verwachten en lokaal (Simplon) 50 tot 80. Hogerop kan er echter ook nog (veel) meer gaan vallen. Hieronder ook nog de sneeuw accumulatie van hetzelfde Arpege model.

Westwindwetter

Dinsdag en woensdag lijken we dan af te stevenen op een meer westelijke stromingspatroon met een meanderende jetstream. Het is en blijft onbestendig met periodiek regen of buien en een stevige tot harde westelijke wind. De temperaturen handhaven zich op een voor de tijd van het jaar normaal niveau, sneeuwvalgrens meest rond de 1600 meter.

Hieronder nog de GFS ensembles voor Plattjen (Saas-Fee) op 2570 meter. Mooi is ook te zien hoe de meeste neerslag in de nog warmere luchtsector prefrontaal gaat vallen. Na passage koufront in de nacht van vrijdag op zaterdag gaat de activiteit (Stau) er weer uit.

Tot zover voor deze donderdag. Hoe het één en ander gaat verlopen en meer over het verwachte extreme weer de komende dagen in de Alpen gaan we de komende dagen verder vervolgen. Ik zou zeggen mis niks, blijf volgen en dan graag weer tot een volgende keer. Ciao van de weerkamer in Termen in Oberwallis

Het Oberwallis ontwaakt. De oranje kleur van wolken boven het westelijke Rhonedal verraden al de naderende weersverslechtering
(Visited 1.070 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Alpen – Extreme verschillen weekend weer. Lokaal meer dan 400mm neerslag”

 • Richard
  1 oktober 2020 at 22:53

  Vraagje zou het zo kunnen zijn dat Oostenrijk Nederlanders gaat weren aangezien de corona nu bij ons in Zuid Holland op code rood staat. We hopen dat het besmetting aantal zeker nog wel zal afnemen maar toch.

  • Johann
   2 oktober 2020 at 07:32

   Met dit soort vragen houden we ons allemaal bezig en niemand die daarop een antwoord weet. De kans echter dat Nederland bij meer landen op de “rode lijst” komt te staan is zeker niet ondenkbaar. Nederland is een (zeer) dichtbevolkt (per km2 deels meer dan bv India) en dus is er een groter risico op verspreiding (overdraging) van het COVID virus. Dat geldt met name wanneer er geen of geen goede maatregelen worden genomen (reproductiegetal / Ro). Onzekere tijden dus!

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier