Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  het geblokkeerde stromingspatroon met een (blokkerend) hoog boven Oost Europa en West Rusland houdt aan. De Alpen verblijven tot medio volgende week nog aan de koude kant in  polaire luchtmassa’s. In de loop van de volgende week komen west Europa en de Alpen geleidelijk aan de zachte kant van de jetstream te liggen. Uitgaand van een laag boven Frankrijk gaat met een weer inzettende  Südstau aan de zuidkant van de Alpen de komende dagen veel neerslag / sneeuw vallen. De noordkant krijgt te maken met Föhn(storm)

180 tot 280 cm sneeuw Alpenzuidkant

De afgelopen twee dagen is er ook in de oostelijke Alpen veel neerslag gevallen en met het instromen van koudere lucht en door begeleidende neerslagafkoeling daalde de sneeuwvalgrens deels tot in de lagere delen en dalen en werd het ook hier compleet winters. Het zwaartepunt van de neerslag / sneeuwval lag in de centrale delen en speciaal Tirol en Salzburg alwaar lokaal in de hogere delen 60 tot 90 cm aan sneeuw viel. In de loop van de middag en avond ging nam de neerslag geleidelijk weer af en in de avond en nacht werd het droog en klaarde het op.

Livigno

De westelijke Alpen profiteerden van zwakke tussenhoog invloed en was het droog en opgeklaard of zelfs ook langere tijd zonnig en met lichte tot matige vorst was het hier de bergen met de al eerder gevallen sneeuw een fraaie “winterdag”.

Termen Oberwallis

Inmiddels zien we boven Frankrijk een markant laag in beeld verschijnen als ook een aparte koudeput. Boven de Alpen beginnen op nadering van een daarmee samenhangend occlusiefront de drukverschillen tussen de zuid en noordkant weer toe te nemen.

GFS 500 hPa vanmiddag 12h00

Met het front is op dit moment de bewolking in de westelijke Alpen weer aan het toenemen en met een geleidelijk inzettende Südstau gaat het in de loop van de middag neerslag inzetten welke zich in de nacht op vrijdag verder zal intensiveren. De Alpennoordkant krijgt eerst nog te maken met een Föhnfase voordag dan ook hier met het front de neerslag  tot over de Alpenhoordkam zal overgrijpen.

Radarbeeld Europa 09h30. Via WetterOnlinde.de

De oostelijke Alpen liggen vandaag nog buiten bereik van de bewolking en neerslag. Mogelijk dat later in de avond de zuidkant ook al wat neerslag gaat meepakken. Aan de noordkant trekt met het vorderen van de dag de föhn steeds verder aan.

De middagtemperaturen variëren tussen 3 en 5 graden en met föhn tot 10 graden. Op 2000 meter wordt het van west naar oost -6 tot +3 graden. Vanmiddag en avond in de westelijke en zuidelijke Alpen in de neerslag en met sneeuw temperaturen tot in de (hogere) dalen meter door neerslagafkoeling dalend tot rond het vriespunt en sneeuwvalgrens tot 600 a 700 meter.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Vrijdag valt er in de Südstau van de centrale Alpen (Tessin) aanhoudend en intensief neerslag / sneeuw. De westelijke (Franse) Alpen krijgen te maken met drogere condities. Ook in de Südstau van de oostelijke Alpen gaat morgen neerslag vallen met zwaartepunt Ötztaler Alpen, de Dolomieten tot over de zuidelijke Kalkalpen en Hohe Tauern.

Deels kan ook hier de neerslag in afgezwakte vorm tot over de Alpenhoofdkam overgrijpen. De sneeuwvalgrens varieert behoorlijk tussen de westelijke en oostelijke delen (600 – 2000 meter). De oostelijke noordkant krijgt te maken met een verder aantrekkende Südföhn met in de bergen Föhnstorm. Met föhn kan het kwik tot 14 a 15 graden oplopen.

Sneeuwvalgrens vrijdagmiddag

Zaterdag nemen de drukverschillen weer wat af en daarmee ook de Südstau en ook de Stau neerslag. Afgezien van nog wat lokale neerslag of een bui is het dan meest droog en opgeklaard. De middagtemperaturen veranderen niet veel en de sneeuwvalgrens varieert tussen 900 a 1200 meter meter in het westen en tot 2000 meter in het oosten.

Genualaag
De weersverbetering zal echter maar van tijdelijke aard zijn. Inmiddels zien we boven de Tyrreense Zee (Corsica / Sardinië) een volgende laag in beeld verschijnen wat langzaam noordelijk en nog wat uitdiepend naar de Golf van Genua trekt. Vochtigere lucht vanuit het zuidoosten glijdt dan over de koudere lucht in het noorden en door de opstijgingsprocessen en Gegenstromlage gaat er vanaf zondagnacht tot maandag vooral in de Südstau weer aanhoudend en intensief neerslag vallen.

GFS 500 hPa met het Genualaag zondag

Langs de westelijke en centrale zuidkant sneeuwt het tussen de 700 en 1500 meter, door begeleidende neerslagafkoeling regionaal ook tot in de dalen en lagere delen. In de oostelijke Alpen varieert de sneeuwvalgrens tussen de 1500 en 2000 meter waarbij ook hier de sneeuwvalgrens door begeleidende neerslagafkoeleing regionaal tot in de hogere dalen kan afzakken.

Neerslag / sneeuw
De neerslaghoeveelheden worden per model nog verschillend berekend. Uitgaande van het Arpege model met de wat hogere resolutie voor de Alpen worden tot maandag in de Südstau neerslaghoeveelheden van 200 tot 400 mm verwacht.

Arpege neerslag cumulatief tm zondagmiddag

Omgezet in droge sneeuw berekent dit model sneeuwhoeveelheden van 100 tot 200 cm en op de hogere toppen tot 280 cm!! Ook de andere modellen zoals het GFS en ECMWF berekenen grote dan wel extreme neerslaghoeveelheden. Meestal wordt “soep niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend” maar het potentieel van deze situatie met extreme neerslag is gegeven!

Arpege sneeuwval (niet gezet) tot en met zondagmiddag

Maandag en dinsdag neemt in de loop van de dag de intensiteit van de (Südstau) neerslag geleidelijk af maar het blijft overal wisselvallig. Qua temperaturen en sneeuwvalgrens verandert er dan nog niet veel.

Hogedruk, minder koud
Inmiddels zien we dan op de weerkaarten een verandering in het stromingspatroon. Door stijgende luchtdruk boven west Rusland en oost Europa wordt de De Rossby golf en meridionaal verlopende  polaire jetstream gedwongen een westelijkere koers boven de Atlantische Oceaan volgen waarbij de hoogtetrog met koudere lucht een westelijkere positie gaat innemen. De Alpen komen dan geleidelijk aan de warme kant van het geheel te liggen waarbij vanuit het zuidoosten ook drogere lucht gaat binnenstromen.

Het zal dan vooral aan de noordkant van de Alpen flink gaan opwarmen, de zuidkant en de meer ingesloten inner-alpine regionen verblijven wat meer in de koudere lucht. De nachten kunnen behoorlijk gaan afkoelen en de kansen op mist en Hochnebel nemen toe. Ook op de langere termijn verblijven we onder de invloed van hogedruk waarbij het vooral in de bergen een stuk minder koud zal zijn.

GFS ensembles centrale Alpennoordkant
GFS ensembles centrale Alpenzuidkant

Of de hogedruk met verzachting inderdaad zal gaan doorzetten gaan we de komende dagen in kaart brengen. Deze dagen gaan we ons eerst maar eens concentreren op de extreme neerslag en sneeuwval . Ik zou zeggen blijf volgen en dan graag weer tot een volgende keer of natuurlijk via onze updates op de sociale media.

Vanuit een bewolkt Termen in Oberwallis met een temperatuur van 3.9 °C, een fijne dag gewenst. Ciao

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 2.342 times, 1 visits today)
Advertentie

8 Reactie op “Alpen – Extreme Südstau neerslag / sneeuw verwacht”

 • Dries
  15 november 2019 at 09:25

  Johann, ik heb ondertussen een update van je foto van Livigno van gisteren. Weet wel niet hoe je een foto kan posten.
  Livigno is helemaal aan het toesneeuwen!!❄️❄️❄️❄️
  Nog nooit meegemaakt in die 12 jaar dat ik jou volg, waaronder ook Sneeuwhoogte.nl

  • Johann
   15 november 2019 at 11:04

   Hé Dries! Helaas kan dit tijdelijk niet ivm een “foute” plugin! Wordt aan gewerkt. Stuur de foto anders even op of anders in ons forum! Overigens tot vanmorgen hier in Oberwallis tot 70 cm Neuschnee! 😛

  • Dries
   15 november 2019 at 17:46

   Ik heb gereageerd op jullie e-mail

   • Remco Mienis
    15 november 2019 at 20:03

    Beste Dries,
    Vanaf nu kun je weer een bijlage toevoegen. 😀

    We zien je foto’s graag tegemoet.

 • Remco Mienis
  15 november 2019 at 10:52

  Beste Dries,

  De optie om een foto toe te voegen is er even afgehaald i.v.m een te risicovolle factor voor Spam.
  Vanavond zal er een nieuw optie beschikbaar zijn.

  Groet,

  Remco

 • Dries
  15 november 2019 at 23:31

  De ene was deze namiddag en de andere van 23.33 uur. Wel een groot verschil vind ik als je kijkt naar de sneeuwintensiteit die er voorspeld was.

 • Dries
  15 november 2019 at 23:33

  Kan blijkbaar maar 1 foto posten per keer. Dit was de laatste en nu komt de eerste.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier