Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  (hoogte)laag – Thilo – ligt vandaag met zijn kern boven de Noordzee en aan de voorzijde ervan verblijven de Alpen in een zuid tot zuidwestelijke hoogtestroming waarmee zeer zachte, van origine subtropische luchtmassa’s, worden aangevoerd. Terwijl de noordelijke Alpen met een droge föhnstroming te maken krijgen stuwen zich vochtige luchtmassa tegen de westelijke en centrale Alpen(zuidkant).

In Südstau 200 tot 400 mm neerslag verwacht!!

Zwakke storingen (koufront, warmtefront) beïnvloeden  gisteren vooral de westelijke en noordwestelijke Alpen. Uit de bewolking viel lokaal neerslag en de zon had hier weinig tot niets te betekenen.

Het beste van het weer hadden gisteren de oostelijke Alpen, hier was het droog en scheen vooral in het noorden de zon. Beeld vanuit de ruimte. Bron NASA Worldview

Hoe verder naar het oosten hoe minder storingsinvloed. Hier bleef het droog en zonnig en enkel overtrekkende (hogere) wolkenvelden verraden de storingsinvloed. Koud was het niet met middagtemperaturen die zich meest tussen de 15 en 20 graden ophielden.

Heerlijk herfstweer in de noordelijke oostelijke Alpen gisteren. Foto Hans ter Braak vanuit het Kleinwalsertal in Mittelberg Twitter @hansterbraak

Südwestlage
In vergelijking met de ontwikkelingen zoals we die de voorgaande dagen al bespraken, zie ook weerbericht 17 oktober,  heeft zich aan aan het stromingspatroon den weersituatie grosso modo niet veel veranderd.

Kijken we naar de weerkaarten dan zien we een hoogtetrog via de Britse Eilanden tot over de Golf van Biskaje en het westen van Portugal liggen en een  (hoogtel)aag – Thilo – welke vanaf de Britse Eilanden is doorgeschoven naar de Noordzee.

Terwijl het hoogtelaag verder opvullend nog wat naar het noordoosten doorschuift snoert zich in het weekend (zondag) een ander deel richting de Golf van Biskaje af. een koufront zal maandag de westelijke Alpen bereiken en daar stagneren.

Aanhoudende Südweststau, noorden föhn
Dit heeft tot gevolg dat we tot begin volgende week  met  met een zogenaamde Südwest tot Südlage te maken krijgen. De Alpennnoordkant krijgt dan te doen met de Südföhn, de westelijke zuidkant met een Südswest tot Südstau stroming.

GFS 500 hPa met het vanuit de hoogtetrog afsnoerende hoogtelaag zondag
GFS 850 hPa voor zondagmiddag. Zeer zacht en föhn aan de noordkant, kletsnat in de Stau van de westelijke centrale Alpen

De aandacht voor de komende dagen vraagt de Südstau en speciaal de enorme neerslaghoeveelheden die worden berekend. Ofschoon de modellen de laatste dagen nog wat problemen hebben met het juist inschatten van deze situatie lijkt het toch wel vrij zeker dat er lokaal (regionaal) extreme neerslaghoeveelheden gaan vallen. Zwaartepunt van de neerslag ligt langs de centrale (Zwitserse) Alpenzuidkant.

Neerslag 3H voor maandag, de focus blijft op de centrale zuidkant liggen

Zo worden er voor de komende 72 uur in het westen van de Sopraceneri/ Tessin  (Maggiatal, Verzascatal en delen van Locarnese) tussen de 200 en 300 mm aan neerslag verwacht en mogelijk ook nog veel meer! Echter ook de zuidelijke Walliser Alpen en het Simplongebied als ook de westelijke Jura zullen de regendans niet ontspringen.

Noodweer potentiaal
Dit soort extreme neerslaghoeveelheden zullen geheid voor overlast gaan zorgen en er moet rekening worden gehouden met kleinschalige overstromingen, hoogwater, als ook modderstromen of modderlawine’s.

Het Franse model Arpege komt met neerslaghoeveelheden die gaan oplopen tot boven de 400mm!!

Zeer hoge sneeuwvalgrens
Dit risico’s zal nog bevorderd worden door de hoge sneeuwvalgrens die vanaf 2300 meter geleidelijk naar 2700 tot 2900 meter zal stijgen. Dat betekent dat het leeuwendeel van de neerslag in vloeibare vorm de bergen zal afstromen. Maandag geleidelijk weer wat dalende sneeuwvalgrens (2400 meter)

GFS sneeuwvalgrens zondag

Soortgelijke constellaties (voorzijde hoogtetrog slepend front, Südstau) doen me denken aan de periode van 14 tot 17 oktober 2000 toen er eveneens drie dagen lang extreem veel neerslag in de Südstau van de Alpen viel met catastrofale gevolgen in delen van het Oberwallis (Gondo ramp). Ook komen herinneringen naar boven van de Unwetterkatastrophe van 24 september 1993 toen de gehele oude binnenstad van Brig door water en modder (puin) stromen werd verwoest en grote delen van het Oberwallis werden overstroomd. Laten we hopen dat het dit keer niet zo erg komt, hoe dan ook wel een situatie om de komende dagen goed in het oog te houden. We houden de vinger aan de pols!

Ten slotte nog even verder kijkend. Het lijkt erop dat vanaf dinsdag / woensdag er een einde komt aan de Südwest tot Südstau stroming en dus ook een einde aan de stuwingsneerslag en ook de föhn aan de noordkant.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Hogedruk, aanhoudend zeer zacht
Boven midden we west Europa gaat zich vanaf dan een brug van hogedruk vormen, lagedruk vinden we dan ver naar het noorden en het zuiden met daar het meest actieve en onbestendige weer. De Alpen mogen zich dan gaan opmaken voor rustiger, droger en vooral in de bergen zonnig herfstweer. In de dalen en lagere delen toenemende mist en Hochnebel kansen.

GFS ensembles prikpunt zuidelijke Walliser Alpen
en voor de oostelijke noordelijke Alpen

Tot zover voor dit moment vanuit een bewolkt Termen in Oberwallis en eerste druppels die vallen! Ciao

Regen Simplonpass (2010m)

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

ALPENWEERMAN KALENDER 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen.

Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Alpenweerman Team zoekt versterking

Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 

(Visited 1.020 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

2 Reactie op “Alpen – Extreme Südstau neerslag en hoge sneeuwvalgrens baren zorgen”

 • Bertil Blaas
  19 oktober 2019 at 10:38

  Dag Johann,

  Bedankt zoals altijd en als dagelijks volger, sterkte daar met komend noodweer.
  Hopenlijk valt het nog mee. 😇
  Groeten Bertil.

 • Johann
  19 oktober 2019 at 11:21

  Thx Bertil. Hopelijk valt het mee. Hoe dan ook indrukwekkend wat daar wordt berekend aan neerslag tot en met dinsdag -woensdag. Vooral ook die hoge SVG maakt de situatie precair!

Comments are closed.

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer