Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; tussen hogedruk – Angela – met kern ten westen van Ierland en lagedruk – Benjamin – met kern boven oost Europa liggen de Alpen in een krachtige noord tot noordoostelijke stroming. Terwijl zich aan de noordkant de koude vochtige luchtmassa’s stuwen wordt de lucht door föhn werking aan de zuidkant afgedroogd.

En nog meer sneeuw in aantocht

De weersverbetering die maandag inzette was slechts van korte duur .Reeds in de nacht van maandag op dinsdag trok een occluderend front over de Alpen en zorgde op uitgebreide schaal voor neerslag. Boven de 600 a 800 viel deze meest in de vorm van sneeuw waarbij de neerslaghoeveelheden per regio verschilden. De meeste neerslag viel opnieuw langs de oostelijke Alpennoordkant. Overdag stroomde ietwat minder koude lucht over de Alpen uit waardoor de temperaturen en de sneeuwvalgrens wat hoger uitkwamen.

Obertauern – Foto Bernd März
Obertauern – Foto Bernd März
Obertauern – Foto Bernd März
Filzmoos – Foto Bernd März
In ieder geval is de garage weer toegankelijk! Foto Bernd März
Hochfilzen, 140 cm sneeuw Foto Clemens Grohs @clemens_grohs
Saalbach-Hinterglemm, @AWOETeam severe-weather.EU @severeweatherEU

In de avond en nacht volgde een trogstoring waarbij vooral hogerop nog veel koudere lucht over de Alpenstromen. De Höhenkaltluft met temperaturen van -34 tot – 36 graden zorgde voor een toename van de instabiliteit en daarmee intensivering van de sneeuwval en -of sneeuwbuien.

Afgelopen nacht is weer veel koudere lucht over de Alpen uitgestroomd
Vooral op hoogte (500 hPa = 5 km) is de lucht zeer koud

De Alpenzuidkant hield het ook gisteren gisteren met de Nordföhn weer gewoon droog en met volop zon ook een heel stuk milder.  In het zuidelijke Tessin (Zwitserland) steeg het kwik rondom de Lago’s tot 13 a 15 graden.

Sneeuwarmoede en zeer mild aan de Alpenzuidkant – Obertilliach (Osttirol) Foto Daniel Schrott ‏ @DanielSchrott

Ijzige kou, sneeuw en storm
Vandaag en ook donderdag valt er in de Alpen en met zwaartepunt langs de Alpen noordkant sneeuw of sneeuwbuien waarbij het in de Stau gebieden aanhoudend en intensief sneeuwt. Tot en met donderdag kan er hier nogmaals tussen de 60 en 120 cm sneeuw gaan bijvallen.

Radarbeeld Alpen 08h00. Via Wetteronline.de

Bij dit alles staat een harde tot stormachtige noorden wind met op de hoogste toppen storm met zeer zware windstoten. De sneeuwvalgrens daalt of is al gedaald tot in de dalen en ook in de lagere delen gaat de neerslag steeds meer in sneeuw(buien) over. Op 2000 meter vriest het 6 tot 12 graden.

WRF-AWR met de sneeuwval cumulatief voor de komende 3 dagen

Met de sneeuw en wind zal het lawine gevaar  verder toenemen. Gisteren werd in de Steiermark voor het eerst weer sinds 10 jaar al het hoogste niveau 5 (zeer groot) uitgegeven en andere regionen zullen volgen.

Steiermark, sinds gisteren is hier code 5 van kracht! Oftewel zeer groot!

Het moge duidelijk zijn dat de situatie buiten de pistes bijzonder gevaarlijk is en zich off piste begeven is vragen om grote problemen. Blijf dus op de pistes en volg de aanwijzingen van de Bergbahnen en ski gebieden op. Ook het verkeer zal vandaag en morgen veel last ondervinden van de sneeuwval.

Verkeer informatie Oostenrijk – ÖAMTC Verkehrsservice
Voor diegenen die in de Oostenrijkse Alpen onderweg zijn heb ik hieronder een link geplaatst met uitgebreide (verkeers) informatie m.b.t. vertragingen, stremmingen en Schneekettenobligatorium (sneeuwkettingen verplicht).

Klik op kaart of de link hieronder voor de meest acturle verkeers informatie

Verkeersinformatie Oostenrijk Zie HIER

Vrijdag en deels ook zaterdag volgt er tussen de storingen door en onder de vleugels van een uitloper van het Atlantische hoog een weersverbetering. Op de meeste plaatsen wordt of is het dan droog. Sneeuw valt er dan nog in de Nordstau van de Oostenrijkse Alpen maar ook hier zal de sneeuwval aan intensiteit afnemen.

Zondag en maandag krijgen we met de fronten van een volgende depressie te maken welke via Denemarken naar Polen trekt. Op nadering en passage van het warmtefront en vervolgens het koufront gaat het van het noordwesten uit opnieuw sneeuwen. In de wat zachtere lucht sneeuwt het vanaf circa 400 tot 800 meter.

Zondag volgt van het noorden op een warmtefront alweer nieuwe sneeuw. GFS 850 hPa zondag 09h00

Dinsdag neemt van het westen uit de invloed van het Atlantische hoog weer toe en gaat het weerbeeld van west naar oost weer verbeteren.

WRF-ARW sneeuwval cumulatief komende 5 dagen

Woensdag kan een (zwakke) storing vooral in de noordelijke Oostenrijkse Alpen nog wat sneeuw geven. Donderdag en vrijdag zouden onder de invloed van hogedruk boven de Middellandse Zee overwegend droog moeten gaan verlopen waarbij ook de zon weer eens wat meer speelruimte krijgt.

Vanaf het weekend begint de druk van Atlantische depressie weer groter te worden en lijkt het erop dat het blokkade hoog zich wat naar het westen op de Atlantische Oceaan terugtrekt en de polaire jet geleidelijk afzakkend weer meer  noordwest zuidoost gaat koersen.

De modellen beginnen vanaf dan echter behoorlijk  uiteen te lopen en ook de ensemble oplossingen bieden geen houvast. Gezien de ontwikkelingen in de hogere atmosfeer is het tegen die tijd zeker niet ondenkbaar dat we dan ook elders in west Europa naar een veel koudere fase van de winter gaan evolueren. Daarover dan de komend dagen meer.

ECMWF (EC12) ensembles noordelijke Alpen

Tot zover vanuit een winters Termen in Oberwallis waar het vanmorgen weer is gaan sneeuwen. Temperatuur actueel -2.4 graden tendens dalend en een harde wind! Fijne dag en ciao

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Meer Webcams vanuit Oberwallis vind je via Meteo-Oberwallis

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden of  de ‘The fastest rising star at the sky’, ondersteunen en verder laten groeien neem contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

 • Eens wat anders!  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia).
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 2.972 times, 1 visits today)
Advertentie

7 Reactie op “Alpen – Extreme sneeuw(val) teistert noordelijke Alpen”

 • rick
  9 januari 2019 at 10:54

  Wat een sneeuw voor de noordkant. Is er enig zicht op sneeuw voor karinthie waar wij half februari heen gaan?

  • Johann
   9 januari 2019 at 17:06

   @Rick Zolang het noordelijke stromingspatroon aanhoudt valt er geen sneeuw in Karinthië. In het weekend gaat er er iig tijdelijke uit en omdat we dan met een weer W stroming te maken gaan krijgen en met warmtefront neerslag gaan ook daar de sneeuwkansen duidelijk toenemen. Zondag maandag zou er dan met een beetje geluk weer wat sneeuw moeten gaan vallen. Niet die grote hoeveelheden, daarvoor ontbreekt het aan Südstau, maar iig hopelijk dan ook daar weer een “opfrisser” Details dan de komende dagen!

   • Rick
    9 januari 2019 at 17:34

    Bedankt voor de duidelijke uitleg. We houden het in de gaten. Het duurt gelukkig nog even tot 15 februari.

 • Dries Livigno
  9 januari 2019 at 11:39

  Dag Johann, betekent het dan dat de zuidelijke Alpen terug in aan merking zullen komen voor sneeuw van betekenis? Ik kijk dan vooral naar Livigno vanaf 19/01.
  Gisterenavond zag ik op de kaarten van Wetterzentrale behoorlijke sneeuwhoeveelheden vanaf 22/01.
  Het zal terug spannend worden en een reden zijn om de weerberichten van dichtbij te volgen…

  • Johann
   9 januari 2019 at 17:14

   @Dries Er is weer wat sneeuw gevallen maar sneeuw van betekenis zit er nog niet in voor Livgno. Daarvoor moet de stroming de zuidhoek (Stau) gaan opzoeken. Maandag en dinsdag tijdelijk meer west en met warmtefront (minder wind) dan ook weer verse sneeuw voor Livigno. Details moeten we nog even afwachten! Overigens moet je zoals je weet de neerslag prognoses op die termijn vanaf 22-01 niet serieus nemen, is allemaal DMO spul ( direct model output) en wordt door de modellen en mn het GFS altijd veel te hoog berekend. Neerslagprognoses (sneeuw) / trends voor een periode van 3 tot hooguit 6 dagen kunnen nog maar voor de Alpen met hun micro klimaatjes zijn ook deze soms al zeer tricky. Enkel bij aanhoudende vastgeroeste stromingspatronen en Stau situaties bieden ze wat meer houvast.

  • Johann
   9 januari 2019 at 17:31

   @Dries – Livigno today

 • Dries Livigno
  10 januari 2019 at 07:09

  Bedankt Johann, een mooie 20 cm erbij, een goede opfrissing van de pistes.
  I stay tuned 👍🤗

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier