Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; de geblokkeerde hoogtestroming met hogedruk boven de Atlantische Oceaan en lagedruk boven oost Europa houdt ook de komende dagen nog aan. Terwijl in de noordelijke Alpen steeds weer sneeuw valt hebben de westelijke en zuidelijke Alpen te maken met drogere en zonnigere condities. Dinsdag en woensdag gaan nieuwe storingen ook in westelijke Alpen voor sneeuw zorgen, de zuidkant blijft ook dan Wetterbegünstigt.

Stijgende sneeuwkansen ook voor westelijke Alpen

Men wilde sneeuw en men kreeg sneeuw. Heel veel sneeuw zelfs en het is de vraag of men in de Oostenrijkse Alpen nog steeds zo blij is met al die sneeuw die “Frau Holle” daar de afgelopen dagen heeft uitgeschud?!

Natuurlijk is het prachtig om te zien maar dit soort extreme sneeuwval zorgt ook (toenemend) voor veel problemen en overlast. Hieronder een impressie van de vele sneeuw;

Video sneeuwchaos via OostenrijkTV.nl

Waidring/Tirol,/ Günther Aigner / severe-weather.EU @severeweatherEU
Vorarlberg Kleinwalsertal Mittelberg / Odette ter Braak @odetteterbraak
Ingesneeuwde hut in Kühtai, Tirol / Via FB Oostenrijk TV
Klosters Dorf Schweiz / Michael Kasper @Schweiz_Wetter
Molinis Schweiz / Via FB Erna van Dijk

Het verkeer in en van de Alpen ondervindt veel hinder van de sneeuw. Vele wegen en passen zijn slecht of helemaal niet meer toegankelijk en -of er moet met grote vertragingen rekening worden gehouden.

Geen doorkomen of weggaan meer aan! Ähnlich sieht es in dem Ort Lahnsattel in Niederösterreich aus. Bild: Julia Wallnern / Aktuelle Wetterwarnungen für Österreich via Facebook / WetterOnline.de
Salzburg. Foto Alois Wörndl via WEATHER/ METEO WORLD ‏ @StormchaserUKEU
Bizar Obertauern Via laura pizzeroni 🐍 🍕 @stromberger1
Sneeuw en omgevallen bomen op de A8. Foto via extremwetter.tv FB / WetterOnline.de

Diverse vliegvelden in de Alpen hadden of  hebben  te maken met oponthoud en vertragingen of soms kon er überhaupt niet gevlogen worden. Veel werk en overlast ook in de skigebieden waar de Bergbahnen alle zeilen moeten bijzetten zodat er überhaupt nog  wintersport kan worden bedreven.

Slechte wintersportcondities en offpiste skiën of boarden is een no go! Via SkiverenigingDrenthe @SkiDrenthe

Ofschoon de situatie vooral maandag even wat tot rust zal komen en de sneeuwval in de Nordstau wat zal afnemen is er zeker nog geen rede tot “ontspanning”. Sterker nog, vanaf dinsdagochtend gaat op nadering en passage van een koufront vanuit het noorden de sneeuwval weer intensiveren en vooral op dinsdag en woensdag gaat er opnieuw (zeer) veel sneeuw vallen en gaat ook de wind een thema worden.

Vandaag (tijdelijk) wat afnemende sneeuwval, vanaf morgen volgt dan weer nieuwe sneeuw. Radarbeeld Alpen 09h40. Via Wetteronline.de

Tot donderdag kan er weer 50 tot 120 cm sneeuw gaan bijvallen en in de hogere delen ook nog meer.  Met een harde tot stormachtige wind en in de bergen storm met windstoten tot orkaan kracht zullen de problemen alleen nog maar groter worden.

Een koufront behorende bij een storm depressie met kern ten noorden van Duitsland-Polen gaat vanaf dinsdag voor meer sneeuw zorgen.. Kaart GFS dinsdag 0900

Vele ski gebieden en Bergbahnen zullen door het barre winterweer alsmede het grote lawine gevaar hun hoofd moeten buigen voor de winterse kuren van “Frau Holle” en ook in andere delen (en lagere delen) van de noordelijke Alpen zullen de problemen en overlast van de extreme sneeuw verder toenemen!

De meeste sneeuw wordt ook dit keer aan de noordkant van de Alpen verwacht. Doordat de polaire jet iets meer westelijke op de Alpen gericht is en de hogedruk wat naar het westen wordt weggedrukt gaan nu ook de westelijke Alpen en het inner Alpine Wallis wat sneeuw mee pakken. Bij lange na niet die hoeveelheden die aan de noordkant gaan vallen maar met 10 tot 30 cm en hogerop ook nog meer toch genoeg voor een mooie winterse opfrisser of zelfs metamorfose.

Arpege sneeuwval cumulatief tot donderdagochtend

Minder fraai ziet het er sneeuwtechnisch voor de zuidkant uit. In de luwte van de Alpenhoofdkam wordt hier de meeste en wat zuidelijke alle neerslag afgevangen. Daarnaast zal de Nordföhn de lucht verder afdrogen en voor zonnige condities zorgen. Algemeen geldt hoe verder naar het zuiden en zuidwesten hoe minder tot geen sneeuw.

Voor wat betreft de sneeuwvalggrens behoeven we ons dinsdag en woensdag geen zorgen te maken, Met het instromen van een volgende portie (maritiem) polaire lucht zal het tot in de dalen en geleidelijk ook weer tot in de lagere delen van het Alpen voorland sneeuwen.

Weekend volgende dump
Vrijdag neemt Frau Holle even een adempauze voordat een volgende depressie die via een bijna gelijke koers via Denemarken naar de Oekraine trekt opnieuw een sneeuwval gaat zorgen. In de loop van de zaterdag gaat de sneeuwval vanuit het noordwesten op nadering van een occluderend frontensysteem (warmte – koufront) opnieuw toenemen. Vanaf, pak hem beet zaterdagmiddag tot en met maandag, krijgen we te maken de invloed ervan en steeds weer valt er sneeuw.

GFS voor zaterdag 00h00, volgende sneeuwstoringen gaan tot en met maandag voor nog meer sneeuw zorgen!

In de Nordstau van Alpenhoofdkam aanhoudend en intensief. Omdat we met wat zachtere luchtmassa’s te maken gaan krijgen stijgt de sneeuwvalgrens naar 700 tot 1000 meter. In de wat meer beschutte dalen en regionen waar de westenwind minder vat op heeft ook nog lager, in de wind geëxponeerde delen deels ook wat hoger.

Bergfex (ECMWF ) sneeuw / neerslag cumulatief tot en met zondag

Dinsdag woensdag dan tijdelijk weer wat beter voordat  volgende storingen vanuit het westen weer meer sneeuw zullen gaan brengen. De temperaturen gaan vanaf woensdag geleidelijk weer wat omlaag.

Ook op de nog wat langere termijn houden we de constellatie met hoge druk boven de Atltantische Oceaan en lage druk boven Scandinavie en oost Europa vast. Met een krachtige zonale stroming en de jetstream in de buurt blijft het onbestendig en gaat er in de bergen meer en meer sneeuw vallen. De lagere delen, grofweg beneden de 1200 -800 meter krijgen ook te maken met regen of smeltende sneeuw. Hieronder nog de ensembles van het GFS (00) en ECMWF (12)model.

Tot zover, meer updates en beelden over de sneeuw in de Alpen vind je op ons Facebook en Twitter platform. Fijne dag en ciao vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Meer Webcams vanuit Oberwallis vind je via Meteo-Oberwallis

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

 • Eens wat anders!  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia).
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 2.433 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Alpen – Extreme sneeuwval, het houdt maar niet op”

 • Stef
  7 januari 2019 at 12:32

  Beste Johann,

  bedankt voor de berichten iedere dag.

  Wij zijn van plan om morgen rond 17.00 uur te vertrekken vanuit Nederland richting St. Anton. Wij overnachten dan in Bregenz. Zullen wij veel problemen ondervinden van de sneeuw?

  Groet,

  Stef

  • Johann
   7 januari 2019 at 12:46

   @Stef Dinsdagmiddag gaat het in de noordelijke Alpen weer aanhoudend en intensief sneeuwen. Daarnaast gaat ook de wind toenemen tot hard of stormachtig. Ook op woensdag aanhoudende sneeuwval. Dit gaat zeker problemen en overlast geven, in welk mate op het traject naar St Anton is op dit moment nog slecht in te schatten. Hou hoe dan ook rekening met overlast en vertragingen en zorg voor een goede winteruitrusting incl drinken en eten voor het geval de boel vastloopt! Goede reis en succes! Gr J

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer