klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Vrijdag inzettende Südstau en Südföhn /Storm

Gisteren profiteerden met name de westelijke Alpen van wat drogere luchtmassa’s. Met de zon erbij liep het kwik er op tot 18 en aan de zuidkant tot 22 graden. De oostelijke Alpen hadden te maken met meer bewolking en steeds weer viel er wat neerslag. Met de aanvoer van wat minder koude lucht steeg de sneeuwvalgrens weer naar 1700 tot 2000 meter.

Met de nog warme ondergrond en oplopende temperaturen was het met de sneeuw in de lagere delen weer snel gedaan. Foto Wildental Kleinwalsertal. Via Hans ter Braak

In het kielzog van het hoogtelaag dat naar oost Europa wegtrekt trekt een storing mee die vandaag vooral in Zwitserland en Oostenrijk veel bewolking en wat neerslag geeft. Met de aanvoer van nog wat zachtere lucht stijgt de sneeuwvalgrens van het westen uit van circa 2000 meter naar 2400 meter.

Boven de 1800 a 2000 meter valt sneeuw, geleidelijke stijgende sneeuwvalgrens. Beeld Zermatt Gornergrat (3089m)
Skihutte-Stand-2450m-Titlis
Opklaringen in de oostelijke Alpen. Bad-Kleinkirchheim-2030m
Hochnebel boven het dal in Dobratsch-Villacheralpen
Feldkopf 2717m-Karinthie

In de oostelijke Alpen vandaag nog lager. De vorstgrens stijgt naar circa 3000 meter. In de loop van de middag volgt vanuit het westen weer wat drogere lucht, het wordt dan geleidelijk weer droog en de zon komt er weer aan te pas.

Woensdag belooft een heel aardige dag te gaan worden, dat geldt speciaal voor de westelijke Alpen. De temperaturen kunnen ondersteund door de zon nog wat verder oplopen. In de oostelijke Alpen eerst nog meer bewolking en vooral naar het noordoosten toe aanvankelijk ook nog wat neerslag. Sneeuwvalgrens variërend van 1800 tot 2200 meter in het oosten en tot 2500 a 2800 meter in het westen en de centrale Alpen.

Sneeuwvalgrens vanmiddag 13h00 van west naar oost ook in oosten verder stijgend

Opkomend koufront

Net als de voorgaande dagen berekenen de weermodellen unaniem ook vandaag weer een weersverslechtering vanaf donderdag. Vanuit een volgende Atlantische hoogtetrog snoert dan een hoogtelaag via het Engelse Kanaal en Bretagne naar west Frankrijk af. Een koufront trekt dan het continent op en zal donderdag de Alpen bereiken en gaat vervolgens boven centraal Europa en de Alpen slepen.

Het afsnoerende hogotgelaag zaterdagochtend (GFS)

Südstau /Föhn

Aan de westkant van het front bevindt zich koudere lucht, aan de oostflank wordt pre frontaal veel zachtere vochtige lucht vanuit zuidwest Europa aangevoerd steekt de Südföhn op. De Föhn zal aan de noordkant voor drogere en zonnigere condities zorgen. Met de Föhn kan het kwik er tot 20 graden oplopen (in oosten tot 23 a 25 graden).

In het strijdtoneel gaat bij een in kracht toenemende zuid tot zuidwestelijke stroming dan aanhoudend neerslag vallen die zich in de Südstau van de Alpenhoofdkam steeds verder intensiveert.  Vooral vrijdag en deels ook de zaterdag worden er grotere neerslag hoeveelheden verwacht en ook zondag en met name weer op de maandag kan er steeds weer neerslag vallen.

De meeste neerslag valt in de zachtere luchtmassa’s en dus valt er pas vanaf pak hem beet 2500 meter sneeuw. De berekende neerslaghoeveelheden variëren nog per model maar 200 tot 300 mm tot maandagavond zijn zeer wel mogelijk. Hieronder de berekeningen van het GFS en het ECMWF

Door de (aanvankelijk) hoge sneeuwvalgrens komt de meeste neerslag dus in vloeibare vorm naar beneden waardoor er lokaal problemen zullen gaan ontstaan in de vorm van overstromingen en -of modderlawine’s.

Zaterdag volgt achter een tweede koufront dan de koudere lucht. De neerslag intensiteit zal dan gaan afnemen en de sneeuwvalgrens daalt in de westelijke Alpen van west naar oost naar 1600 tot 1300 meter.

UKMO Bracknell voor Zaterdag met de nog wat oprukkende koudere lucht, in de oostelijke Alpen Föhn(storm)

Met Föhn tot 25 graden / Föhnstorm

De oostelijke Alpen hebben in die periode te maken met drogere weercondities en met de opkomende Föhn kan het kwik tot 22 a 24 graden oplopen. In de bergen en föhndalen kan de Südföhn vrijdag stormkracht bereiken met in de hogere Alpen windsnelheden die orkaankracht kunnen bereiken! . In de loop van het weekend van west naar oost dan ook hier Föhn afname -einde en geleidelijk afkoeling en wat neerslag.

Na maandag gaat de luchtdruk van het westen uit weer stijgen en komen we weer in rustiger vaarwater. Het is dan meest droog met een mix van wolken en zon en de temperaturen bewegen zich op een normaal niveau voor de tijd van het jaar. Hieronder nog de GFS ensembles prikpunt zuidelijke Oberwalliser Alpen

Tot zover voor vandaag. In Termen is het bewolkt met wat gespatter en een temperatuur van 6.8 graden. Fijne dag nog, ciao

(Visited 1.275 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer