Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Vrijdag inzettende Südstau en Südföhn /Storm

Gisteren profiteerden met name de westelijke Alpen van wat drogere luchtmassa’s. Met de zon erbij liep het kwik er op tot 18 en aan de zuidkant tot 22 graden. De oostelijke Alpen hadden te maken met meer bewolking en steeds weer viel er wat neerslag. Met de aanvoer van wat minder koude lucht steeg de sneeuwvalgrens weer naar 1700 tot 2000 meter.

Met de nog warme ondergrond en oplopende temperaturen was het met de sneeuw in de lagere delen weer snel gedaan. Foto Wildental Kleinwalsertal. Via Hans ter Braak

In het kielzog van het hoogtelaag dat naar oost Europa wegtrekt trekt een storing mee die vandaag vooral in Zwitserland en Oostenrijk veel bewolking en wat neerslag geeft. Met de aanvoer van nog wat zachtere lucht stijgt de sneeuwvalgrens van het westen uit van circa 2000 meter naar 2400 meter.

Boven de 1800 a 2000 meter valt sneeuw, geleidelijke stijgende sneeuwvalgrens. Beeld Zermatt Gornergrat (3089m)
Skihutte-Stand-2450m-Titlis
Opklaringen in de oostelijke Alpen. Bad-Kleinkirchheim-2030m
Hochnebel boven het dal in Dobratsch-Villacheralpen
Feldkopf 2717m-Karinthie

In de oostelijke Alpen vandaag nog lager. De vorstgrens stijgt naar circa 3000 meter. In de loop van de middag volgt vanuit het westen weer wat drogere lucht, het wordt dan geleidelijk weer droog en de zon komt er weer aan te pas.

Woensdag belooft een heel aardige dag te gaan worden, dat geldt speciaal voor de westelijke Alpen. De temperaturen kunnen ondersteund door de zon nog wat verder oplopen. In de oostelijke Alpen eerst nog meer bewolking en vooral naar het noordoosten toe aanvankelijk ook nog wat neerslag. Sneeuwvalgrens variërend van 1800 tot 2200 meter in het oosten en tot 2500 a 2800 meter in het westen en de centrale Alpen.

Sneeuwvalgrens vanmiddag 13h00 van west naar oost ook in oosten verder stijgend

Opkomend koufront

Net als de voorgaande dagen berekenen de weermodellen unaniem ook vandaag weer een weersverslechtering vanaf donderdag. Vanuit een volgende Atlantische hoogtetrog snoert dan een hoogtelaag via het Engelse Kanaal en Bretagne naar west Frankrijk af. Een koufront trekt dan het continent op en zal donderdag de Alpen bereiken en gaat vervolgens boven centraal Europa en de Alpen slepen.

Het afsnoerende hogotgelaag zaterdagochtend (GFS)

Südstau /Föhn

Aan de westkant van het front bevindt zich koudere lucht, aan de oostflank wordt pre frontaal veel zachtere vochtige lucht vanuit zuidwest Europa aangevoerd steekt de Südföhn op. De Föhn zal aan de noordkant voor drogere en zonnigere condities zorgen. Met de Föhn kan het kwik er tot 20 graden oplopen (in oosten tot 23 a 25 graden).

In het strijdtoneel gaat bij een in kracht toenemende zuid tot zuidwestelijke stroming dan aanhoudend neerslag vallen die zich in de Südstau van de Alpenhoofdkam steeds verder intensiveert.  Vooral vrijdag en deels ook de zaterdag worden er grotere neerslag hoeveelheden verwacht en ook zondag en met name weer op de maandag kan er steeds weer neerslag vallen.

De meeste neerslag valt in de zachtere luchtmassa’s en dus valt er pas vanaf pak hem beet 2500 meter sneeuw. De berekende neerslaghoeveelheden variëren nog per model maar 200 tot 300 mm tot maandagavond zijn zeer wel mogelijk. Hieronder de berekeningen van het GFS en het ECMWF

Door de (aanvankelijk) hoge sneeuwvalgrens komt de meeste neerslag dus in vloeibare vorm naar beneden waardoor er lokaal problemen zullen gaan ontstaan in de vorm van overstromingen en -of modderlawine’s.

Zaterdag volgt achter een tweede koufront dan de koudere lucht. De neerslag intensiteit zal dan gaan afnemen en de sneeuwvalgrens daalt in de westelijke Alpen van west naar oost naar 1600 tot 1300 meter.

UKMO Bracknell voor Zaterdag met de nog wat oprukkende koudere lucht, in de oostelijke Alpen Föhn(storm)

Met Föhn tot 25 graden / Föhnstorm

De oostelijke Alpen hebben in die periode te maken met drogere weercondities en met de opkomende Föhn kan het kwik tot 22 a 24 graden oplopen. In de bergen en föhndalen kan de Südföhn vrijdag stormkracht bereiken met in de hogere Alpen windsnelheden die orkaankracht kunnen bereiken! . In de loop van het weekend van west naar oost dan ook hier Föhn afname -einde en geleidelijk afkoeling en wat neerslag.

Na maandag gaat de luchtdruk van het westen uit weer stijgen en komen we weer in rustiger vaarwater. Het is dan meest droog met een mix van wolken en zon en de temperaturen bewegen zich op een normaal niveau voor de tijd van het jaar. Hieronder nog de GFS ensembles prikpunt zuidelijke Oberwalliser Alpen

Tot zover voor vandaag. In Termen is het bewolkt met wat gespatter en een temperatuur van 6.8 graden. Fijne dag nog, ciao

(Visited 1.270 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier