Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; Geleidelijk komt er een einde aan de hegemonie van hogedruk en het rustige najaarsweer. Woensdag krijgen vooral de noordoostelijke Alpen al te maken met een eerste (kou)front met storm en neerslag. In het weekend volgt over een veel breder front nog koudere en onstabielere lucht die dan vooral over de westelijke Alpen gaat uitstromen. de onzekerheid met betrekking tot de details (neerslag, sneeuw, sneeuwvalgrens) is nog groot.

Woensdag eerste koufront noordelijke Alpen, vrijdag polair front

Ook gisteren konden we onder de vleugels van hoog Wolfgang en hoog Xerxes weer genieten van rustig en meest zonnig herfstweer. Onder een subsidentie inversie koelde het in de nacht flink af en in de ochtend vroor het op uitgebreide schaal in de lagere delen en dalen licht tot matig. In La Brevine, een berucht zogenaamd “Kälteloch” in de Zwitserse Jura vroor het in de ochtend zelfs streng met meer dan 11 graden onder nul.

La Brevine in de Jura gisterochtend met -11.1°C de koudste plek in W-Europa

Andere bekende Kältelöcher zoals de Glattalp in het Zwitserse kanton Schwyz als ook de Glattalp in de zuid Duitse Alpen konden hier met – 4 en – 8 graden niet aan tippen.

Dat we met een inversie te maken hadden was ook mooi af te lezen aan de temperaturen van de diverse weerstations. Ook hier in Oberwallis waren de verschillen met toename van hoogte behoorlijk groot. Zo vroor het in het Obergoms in Ulrichen in het dal op 1300 meter hoogte in de ochtend 5 graden, tegelijkertijd meldde Rosswald op 1800 meter hogte 5 graden in de plus.

Ulrichen, een ander koude gat in het Obergoms (Oberwallis) gezien vanaf de Nufenen passstrraat. Foto Beatrice Imfeld

Ook de hoogste Alpentoppen konden niet tippen aan het koudereservoir in de dalen. Zelfs de Mittelallalin en het Jungfraujoch op 3500 meter kwamen niet verder dan een graad of -4.

Na het oplossen van de ochtendmist en Hochnebel scheen overdag op de meeste plaatsen de zon weer volop en steeg het kwik naar 12 tot 18 graden. Vooral in de bergen was het met de nog milde condities en droge lucht weer genieten geblazen en op de gletsjers konden op de ijzige pistes weer mooie afdalingen worden gemaakt. Hieronder nog een foto impressie van de Goldener Oktober als ook heerlijke bewegende beelden vanaf de gletsjer in Tignes.

Vandaag verandert er in grote lijnen nog niet veel aan dit weerbeeld. In de ochtend weer de bekende mist en Hochnebel en overdag dan weer veel zon. Na een frisse start met lokaal weer lichte tot matige vorst stijgt het kwik al naar gelang de zonneschijn weer naar 12 tot 17 graden. Het nulgraden niveau pendelt rond de 2800 meter.

In de middag krijgen vooral in de noordelijke Alpen met hogere wolken(velden) te maken en ook gaat de wind aantrekken. Wolken en wind hebben te maken met een koufront dat woensdag de noordelijke en noordoostelijke Alpen gaat beïnvloeden.

Radarbeeld Alpen 09h10. Bron Wetteronline.de

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Koufront
Terwijl de westelijke en zuidelijke Alpen woensdag opnieuw profiteren van de hogedruk wordt het aan de noord en speciaal de noordoost kant van de oostelijke Alpen onbestendig en onrustig. In de nacht op woensdag trekt de wind hier aan tot hard of stormkracht en er gaat regen vallen.

Woensdag schampt de koudere lucht vooral de noordoostelijke Alpen

De sneeuwvalgrens varieert sterkt tussen oost en west. Meest sneeuwt het vanaf een hoogte tussen de 1500 en 2500 meter (oost naar west) en mogelijk dat de sneeuwvalgrens in het  uiterste noordoosten daalt tot 1200 meter.

Sneeuwvalgrens woensdag 11h00 met de meest koude lucht die over het noordoosten schampt

Algemeen geldt hoe verder naar het oosten hoe onbestendiger en kouder. Een groot deel van de neerslag valt als regen maar hogerop (vanaf 2100 tot 2300 m) kan met gunstige Nordstau 20 tot 40 cm aan Neuschnee gaan vallen. Met de stormachtige wind zal de sneeuw hier sterk vervrachten!

Tijdelijke rust / föhn
Donderdag keert geleidelijke de rust weer en gaan de temperaturen weer in de lift. De zon is dan net als in de westelijke Alpen weer goed van de partij en geleidelijk wordt het aan de noordkant föhnig. De föhn is zoals zo vaak een voorbode op een weersverslechtering welke vrijdag en zaterdag zijn intrede zal gaan doen.

Aan de oostflank van een naar het noorden uitbreidend Atlantische hoog en een depressies welke Scandinavie intrekken gaat dan zeer koude lucht op directe weg vanaf de pool tot ver naar het zuiden uitstromen. Zaterdag zal deze polaire lucht over het warme water van de Middellandse Zee gaan uitstromen en daar de depressie activiteit weer doen activeren. Boven de Golf van Genua wordt zaterdag een apart laag in de steigers gezet.

GFS met de complexe situatie voor het weekend (zaterdag 12h00)

In het grensgebied van de zeer koude luchtmassa’s die vanuit het noorden worden aangevoerd en de warme en vochtigere luchtmassa’s die vanuit het zuiden en zuidoosten naar het noorden toe worden getransporteerd gaat dan zeer veel neerslag vallen. Door opglijdings processen  (warme lucht wordt gedwongen om boven de koude lucht op te glijden) kunnen dan extreme neerslaghoeveelheden gaan vallen!

GFS neerslag cumulatief tm maandag. Vooral de zuidkant gaat veel neerslag pakken.

Het GFS kwam de afgelopen dagen al met lokaal 400 tot 500 mm op de proppen. Meestal “overdrijft het model” maar het maakt wel duidelijk dat deze constellatie potentieel heeft! Afgaande op eerdere vergelijkbare situaties kan er 100 tot 200 en lokaal nog meer gaan vallen. Wordt de frontale zone quasi stationair dan is tot en met de eerste helft van de volgende week ook nog veel meer mogelijk. Zeker een situatie om goed in de gaten te houden.

Dat geldt overigens ook voor de verwachte sneeuwval. Nog steeds is niet geheel duidelijk waar de grens met de koude en warmere luchtmassa’s precies komt te liggen.

Datzelfde geldt voor de sneeuw, de precieze verdeling en hoeveelheden blijven echter nog onduidelijk

In het verdere verloop gaat een complex lagedruk gebied zijn  vleugel over de oostelijke Atlantische Oceaan en west en midden Europa. Aan de oostflank van de hoogteas stroomt dan weer zachtere lucht naar het noorden in het westen koelere lucht. Wat dit precies voor de Alpen gaat opleveren is nog niet geheel duidelijk. Wel lijkt het onbestendig te blijven met vooral in het zuiden verdere neerslag. Algemeen weer wat oplopende temperaturen, zie ook de ensembles hieronder

Tot zover voor vandaag. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl. Vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

 • Eens wat anders!  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 1.538 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Alpen – Extreme neerslag verwacht, sneeuw of regen?”

 • Kees Kromme
  23 oktober 2018 at 12:19

  Als ik “weerverslechtering” lees dan heb ik eigenlijk het vermoeden dat dat voor een wintersporter eigenlijk een “weersverbetering” is. 🙂

  • Johann
   23 oktober 2018 at 12:29

   Laten we het hopen Kees. Teveel regen, teveel sneeuw in combinatie met de droogte (bodem) kan vooral bij een hoge sneeuwvalgrens voor de nodige problemen gaan zorgen. Sneeuw is voor de wintersport natuurlijk en mn de hogere gletsjer gebieden een “verademing”! – J –

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier