Alpen - Extreme neerslag / sneeuwval Alpenzuidkant verwacht
Ga met de nachttrein relaxed op wintersport. Nu al vanaf € 79 pp in een 6-persoons slaapcoupé (enkele reis). Klik voor meer informatie.
Algemeen; de geblokkeerde drukverdeling met hoogtetrog boven west en centrale Europa houdt ook de komende dagen aan waarbij aparte kernen van lagedruk voor grote verschillen in het Alpenweer zullen gaan zorgen met (extreem) veel neerslag / sneeuw in de zuidelijke Alpen. De noordelijke Alpen krijgen vanaf donderdag met een krachtige Föhnstroming te maken.
Weer extremen Alpen spitzen zich toe
Onder invloed van een koufront en in samenspel met een laag boven de Tyrreense Zee begon het gisteren in de loop van de dag vooral in de centrale Alpen als ook westelijke oostelijke Alpen weer te regenen en boven de 1000 a 1500 meter te sneeuwen. Elders bleef het meest droog en overheerste de bewolking en in de westelijke en zuidwestelijke Alpen scheen ook de zon.
Het front met neerslag trekt vandaag langzaam verder naar het oosten en met het instromen van koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens tot 800 a 500 meter en bij intensieve neerslag tot 400 a 300 meter en moet er tot in de lagere delen en dalen rekening worden gehouden met winterse toestanden.
Minder koude lucht en hogere sneeuwvalgrens treffen we aan in de zuidoostelijke en oostelijke regionen (1800 -2100 meter) De temperaturen variëren vandaag al naar gelang neerslag en zon tussen de 0 en 10 graden en op 2000 meter tussen -6 en plus 2 graden in het zuidoosten.
De ontwikkelingen voor woensdag en ook donderdag zijn nog enigszins onzeker en variëren per model. Het meest waarschijnlijke scenario is dat het zwaartepunt van de neerslag en sneeuwval zich geleidelijk naar het oosten verplaatst en de Alpen in de loop van de woensdag middag of avond zal verlaten. Een van het westen uit inschuivend tussenhoog gaat dan net als al in de westelijke Alpen voor drogere condities zorgen en ook de zon zal zich weer laten zien.
Het Franse Arpege model met zijn wat betere resolutie laat de neerslag echter aanhouden en zelfs op de woensdag en donderdag weer retrograd worden. Mocht dit model gelijk gaan krijgen dan valt er ook woensdag en deels nog op de donderdag in de oostelijke Alpen aanhoudend neerslag / sneeuw. Omdat er van het zuidoosten uit wat zachtere lucht binnenstroomt gaat de sneeuwval naar het oosten toe wel weer wat omhoog.
Vanaf donderdag / vrijdag krijgt de west Europese hoogtetrog dan een volgende koude injectie. Een koudeput zakt dan via de Britse Eilanden naar Frankrijk af. De meridionaal verlopende polaire jet verloopt via het westen van Portugal tot over de Marokko en Algerije en buigt dan weer naar het noorden toe af met focus op de zuidelijke Alpen.
Daarmee wordt zeer vochtige lucht tegen de zuidelijke Alpenhoofdkam op transport gezet welke “als een spons” wordt uitgeknepen. Richting het weekend verloopt de koers ietwat oostelijker en krijgen ook de oostelijke Alpen ermee te maken. Dit vertaalt zich in inzettende en intensiverende Südstau neerslag welke deels tot over de Alpenhoofdkam zullen overgrijpen.
Südstau
Vanaf donderdag en vrijdag krijgen dus ook de westelijke en centrale Alpenzuidkant weer te maken met neerslag en in de bergen sneeuw. Daarbij gaan er tot in het weekend extreme neerslaghoeveelheden vallen, ofschoon er model nog verschillen zitten zijn neerslaghoeveelheden van 200 tot 300 mm of zelfs nog meer zeker mogelijk.
In de bergen vanaf 500 tot 1700 meter valt er sneeuw en worden in de klassieke Südstau gebieden hogerop Neuschnee hoeveelheden van 100 tot 150 en lokaal tot 200 cm berekend. De sneeuwvalgrens varieert sterk tussen de westelijke en oostelijke regionen en ook de inner-alpine dalen.
Föhn
Als tegenhanger van de markante Südstau stroming krijgen de noordelijke Alpen juist te maken met de afdrogende effecten van de Alpenhoofdkam. Tevens zal de lucht bij het weer dalen aan de noordkant opwarmen. Anders gezegd krijgen ze daar in de loop van de donderdag te maken met een opstekende Südföhn en in de bergen Föhnstorm. Met de föhn kan het kwik er oplopen tot 15 a 17 graden.
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
De komende dagen krijgen we dus te maken met grote en extreme verschillen in het weerbeeld. De gehele situatie wordt nog wat complexer doordat we ook nog eens te maken gaan krijgen met de lagedrukgebieden in de wat lagere atmosfeer. Kleine veranderingen in positie en koers maken de verwachting in detail nog onzeker. Daarover dan de komende dagen meer.
Kijken we nog even naar de langere termijn dan zien we dat het grootschalig drukpatroon en hoogtestroming aanhoudt. Het blijft onbestendig waarbij de temperaturen ietwat hoger zullen gaan uitkomen. Storingen zullen periodiek vooral wat hogerop in de bergen voor meer sneeuw gaan zorgen.
Tot zover voor deze dinsdag vanuit een bewolkt maar droog Termen in Oberwallis, actuele temperatuur 1.7°C en hogerop in de bergen op 1800 tot 2400 meter ligt er zo’n 20 tot 45 cm sneeuw. Blijf volgen, vertel het verder en dan graag weer tot een volgende keer. Ciao
Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar
Lees ook de winterverwachting!
Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer. Volg ook Johann’s dagelijkse updates op x.com/alpenweerman