Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  de geblokkeerde drukverdeling met hoogtetrog boven west en centrale Europa houdt ook de komende dagen aan waarbij aparte kernen van lagedruk voor grote verschillen in het Alpenweer zullen gaan zorgen met (extreem) veel neerslag / sneeuw in de zuidelijke Alpen. De noordelijke Alpen krijgen vanaf donderdag met een krachtige Föhnstroming te maken.

Weer extremen Alpen spitzen zich toe

Onder invloed van een koufront en in samenspel met een laag boven de Tyrreense Zee begon het gisteren in de loop van de dag vooral in de centrale Alpen als ook westelijke oostelijke Alpen weer te regenen en boven de  1000 a 1500 meter te sneeuwen. Elders bleef het meest droog en overheerste de bewolking en in de westelijke en zuidwestelijke Alpen scheen ook de zon.

Opklaringen gisteren boven de Aletsch Arena (Bettmeralp) gisteren. Foto Bas Laros (Air Glacier)
En gezien vanuit vogelperspectief. Foto Bas Laros (Air Glacier)
Winters ontwaken vanmorgen ook in het Kleinwalsertal! Foto vanuit het Aparthotel / Gaby Hogt. Viia Twitter Odette ter Braak @odetteterbraak
Sneeuwval Kleinwalsertal Via Hans ter Braak @hansterbraak
En ook in Oberstdorf – Gerstruben (1160m) verse sneeuw

Het front met neerslag trekt vandaag langzaam verder naar het oosten en met het instromen van koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens tot 800 a 500 meter en bij intensieve neerslag tot 400 a 300 meter en moet er tot in de lagere delen en dalen rekening worden gehouden met winterse toestanden.

Minder koude lucht en hogere sneeuwvalgrens treffen we aan in de zuidoostelijke en oostelijke regionen (1800 -2100 meter) De temperaturen variëren vandaag al naar gelang neerslag en zon tussen de 0 en 10 graden en op 2000 meter tussen -6 en plus 2 graden in het zuidoosten.

Radarbeeld Alpen vanmorgen 09h00 Bron WetterOnline.de

De ontwikkelingen voor woensdag en ook donderdag zijn nog enigszins onzeker en variëren per model. Het meest waarschijnlijke scenario is dat het zwaartepunt van de neerslag en sneeuwval zich geleidelijk naar het oosten verplaatst en de Alpen in de loop van de woensdag middag of avond zal verlaten. Een van het westen uit inschuivend tussenhoog gaat dan net als al in de westelijke Alpen voor drogere condities zorgen en ook de zon zal zich weer laten zien.

GFS met het inschuivende tussenhoog op woensdag

Het Franse Arpege model met zijn wat betere resolutie laat de neerslag echter aanhouden en zelfs op de woensdag en donderdag weer retrograd worden. Mocht dit model gelijk gaan krijgen dan valt er ook woensdag en deels nog op de donderdag in de oostelijke Alpen aanhoudend neerslag / sneeuw. Omdat er van het zuidoosten uit wat zachtere lucht binnenstroomt gaat de sneeuwval naar het oosten toe wel weer wat omhoog.

Vanaf donderdag / vrijdag krijgt de west Europese hoogtetrog dan een volgende koude injectie. Een koudeput zakt dan via de Britse Eilanden naar Frankrijk af.  De meridionaal verlopende polaire jet verloopt via het westen van Portugal tot over de Marokko en Algerije en buigt dan weer naar het noorden toe af met focus op de zuidelijke Alpen.

Verloop polaire jetstream vrijdag

Daarmee wordt zeer vochtige lucht tegen de zuidelijke Alpenhoofdkam op transport gezet welke “als een spons” wordt uitgeknepen. Richting het weekend verloopt de koers ietwat oostelijker en krijgen ook de oostelijke Alpen ermee te maken. Dit vertaalt zich in inzettende en intensiverende Südstau neerslag welke deels tot over de Alpenhoofdkam zullen overgrijpen.

Südstau
Vanaf donderdag en vrijdag krijgen dus ook de westelijke en centrale Alpenzuidkant  weer te maken met neerslag en in de bergen sneeuw. Daarbij gaan er tot in het weekend extreme neerslaghoeveelheden vallen, ofschoon er model nog verschillen zitten zijn neerslaghoeveelheden van 200 tot 300 mm of zelfs nog meer zeker mogelijk.

GFS neerslaghoeveelheden tot en met zondag

In de bergen vanaf 500 tot 1700 meter valt er sneeuw en worden in de klassieke Südstau gebieden hogerop Neuschnee hoeveelheden van 100 tot 150 en lokaal tot 200 cm berekend. De sneeuwvalgrens varieert sterk tussen de westelijke en oostelijke regionen en ook de inner-alpine dalen.

Snneuwval cumulatief voor de komende 5 dagen adhv WRF-ARW (GFS) model

Föhn
Als tegenhanger van de markante Südstau stroming krijgen de noordelijke Alpen juist te maken met de afdrogende effecten van de Alpenhoofdkam. Tevens zal de lucht bij het weer dalen aan de noordkant opwarmen. Anders gezegd krijgen ze daar in de loop van de donderdag te maken met een opstekende Südföhn en in de bergen Föhnstorm. Met de föhn kan het kwik er oplopen tot 15 a 17 graden.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

De komende dagen krijgen we dus te maken met grote en extreme verschillen in het weerbeeld. De gehele situatie wordt nog wat complexer doordat we ook nog eens te maken gaan krijgen met de lagedrukgebieden in de wat lagere atmosfeer. Kleine veranderingen in positie en koers maken de verwachting in detail nog onzeker. Daarover dan de komende dagen meer.

Hoogtetrog ME, koufputjes en lagedrukgebiedjes zorgen de komende dagen voor een complexe situatie in de Alpen. GFS 500 hPa voor vrijdag

Kijken we nog even naar de langere termijn dan zien we dat het grootschalig drukpatroon en hoogtestroming aanhoudt. Het blijft onbestendig waarbij de temperaturen ietwat hoger zullen gaan uitkomen. Storingen zullen periodiek vooral wat hogerop in de bergen voor meer sneeuw gaan zorgen.

GFS ensembles centrale Alpen

Tot zover voor deze dinsdag vanuit een bewolkt maar droog Termen in Oberwallis, actuele temperatuur 1.7°C en hogerop in de bergen op 1800 tot 2400 meter ligt er zo’n 20 tot 45 cm sneeuw. Blijf volgen, vertel het verder en dan graag weer tot een volgende keer. Ciao

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 2.185 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier