Advertentie

 


Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!


 

Algemeen; de Alpen krijgen toenemend met de invloed van depressie – Philipp -te maken.  Aan de voorzijde van het systeem wordt het aan de noordkant föhnig terwijl aan de zuidkant vochtige luchtmassa’s tegen de Alpenhoofdkam stuwen. Een koufront trekt in de loop van de donderdag de westelijke Alpen binnen en gaat voor (veel) sneeuw tot in de dalen zorgen. Vooral in de Südstau van de westelijke en centrale Alpen worden grote neerslag (sneeuw) hoeveelheden verwacht.

Opkomende neerslag /sneeuwval, noordkant eerst Föhn

De invloed van hoog – Janna – nam met het verder naar het oosten wegtrekken verder af en van het westen en zuiden begon in de westelijke Alpen vochtigere lucht binnen te stromen. Dit vertaalde zich in steeds mer (hogere) bewolking waaruit later op de dag in de Stau van de zuidelijke Alpenhoofdkam ook neerslag viel.

De Alpen gisteren gezien vanuit de ruimte. Hogere bewolking en dikkere lagere bewolking in het westen als voorbode voor een inzettende weersverlsechtering op woensdag en donderdag

Drogere lucht bevond zich nog in de oostelijke Alpen en tussen de hogere bewolking door was ook de zon nog ruimschoots te bewonderen. Met de aanvoer van zachte lucht vanuit het zuiden en ondersteund door een inzettende Südföhn werd het opnieuw zacht met middagtemperaturen die stegen tot 20 a 23 graden (west / oost).

De contrasten tussen winter en lente nemen steeds verder toe en in navolging van de zuidelijke Alpen moet nu ook in de noordelijke Alpen de winter en sneeuw steeds meer terrein gaan prijsgeven. Donderdag gaat er echter tot in de lagere delen weer een dik pak sneeuw vallen. Foto winter versus lente, berg en dal, wit en groen (en blauw!) Nebelhorn vandaag, blik richting Allgäu. Via Haus Walser Berge @HausWalserBerge

De opkomende bewolking, föhn en eerste neerslag in het zuiden zijn de voorbode voor twee dagen met veel meer neerslag (sneeuw) en vooral in de westelijk Alpen markant lagere temperaturen.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Thermisch evenwicht
Met de steeds hoger staande en in kracht toenemende zon begint het in deze tijd van het jaar vooral richting de zuidelijke breedtegraden al aardig op te warmen. In schril contrast daarmee zien we in het hoge(re) noorden nog de aanwezigheid van veel koudere “winter”lucht en het opwarmen richting de pool verloopt nog stuk trager. De atmosfeer streeft naar “evenwicht” en zal proberen om de extreme thermische contrasten te compenseren.

GFS 850 hpa voor vandaag met de hoogtetrog en hoogtelaag boven de Britse Eilanden. Mooi is ook te zien hoe de verschillende luchtmassa’s tussen de pool en de subtropen worden “uitgewisseld”

Rossbygolven / hoogtetroggen
Zo worden er aan de voorzijde van de Rossby golven, ook wel aangeduid met planetaire of atmosferische golven, zachtere luchtmassa’s vanaf zuidelijke breedtegraden aangetapt welke vervolgens richting de pool op transport worden gezet.

Aan de achterzijde ervan worden de koudere  luchtmassa’s vanaf de pool aangetapt welke vervolgens tot zuidelijke breedtegraden op transport wordt gezet. Op de weerkaarten verraadden de Rossby golven zich met name door de hoogtetroggen in het bereik van de (meanderende) straalstroom (jetstream) en zijn ze dus verantwoordelijk voor het  scheiden van de van koude en warme luchtmassa’s waaruit depressies en hogedrukgebieden ontstaan.

GFS 300 hPa voor vandaag met verloop van de polaire jet als drijvende kracht voor de depressies (hoogtetroggen) en hogedrukbieden

Hoogtelaag Philipp
Pakken we de weerkaarten erbij dan zien we vanaf de Atlantische Oceaan aan de oostflank van een volgend hoog vandaag met kern ten zuiden van Groenland en de Azoren en een uitloper richting IJsland een hoogtetrog (hoogte)laag) – Philipp -richting de Britse Eilanden afzakken.

Vooral op wat grotere hoogte is dit systeem gevuld met zeer koude lucht (- 36°C op 500 hPa) en een deel van deze koude lucht stroomt donderdag tot over de westelijke Alpen en deels ook tot over de westelijke delen van de oostelijke Alpen uit.

Gegenstromlage
Tegelijkertijd zien we boven Duitsland als ook boven het het relatief warme water van de Golf van Genua in de lagere atmosfeer een apart laagje ontstaan waardoor vervolgens vochtigere maar ook zachte lucht wordt aangetapt welke naar het noorden op transport wordt gezet. Deze zachtere lucht wordt boven de Alpen vervolgens gedwongen om tegen de koudere lucht vanuit het noorden en westen op te stijgen en juist deze Gegenstromlage en de opglijdings processen staan garant voor veel neerslag.

GFS 3H neerslag in mm donderdag ochtend. De meeste neerslag valt in het grensgebied van de koudere en zachtere luchtmassa’s al ook in de Stau van de zuidelijke Alpen

Ofschoon de globale weermodellen dit scenario al meer dan een week berekenen is het altijd weer afwachten hoe de definitieve uitwerkingen in de Alpen en per regio zullen zijn. Kleinere verschillen in windrichting, het doorkomen -schuiven van het koufront en een tegenwerkende föhn kunnen soms op kleine schaal grote verschillen opleveren. Tot gisteravond zagen we met name nog steeds verschillen neerslagverdeling per model uitdraai maar ook tussen de modellen onderling.

Immiddels sneeuwt het al aan de zuidkant van de Simplonpass in Simplondorf (1500m)

Extreme Südstau neerslag / sneeuwval
Zeker lijkt dat in de Südstau van de westelijke en centrale Alpen veel neerslag gaat vallen.Met het instromen van de koudere lucht als ook door begeleidende neerslagafkoeling zal de sneeuwvalgrens vanaf woensdagavond tot in de dalen en donderdag zelfs tot in de lagere delen van het noordelijke Alpenvoorland dalen.

Sneeuwval cumulatief volgens het Super HD model voor Zwitserland tm vrijdagavond
Sneeuwval cumulatief volgens het Super HD model voor Zwitserland tm vrijdagavond

De meest intensieve neerslag / sneeuwval wordt in de zuidelijke Walliser Alpen, de Simplon, het Oberwallis /Goms / Aletsch, Tessin tot over de zuidelijke Gotthard en de aangrenzende Italiaanse Alpen (Piemont) verwacht. Hier gaat het in de periode vanaf woensdagmiddag tot donderdag avond tot in de dalen aanhouden en intensief sneeuwen.

Sneeuwval meer ingezoomd op de zuidelijke Zwitserse Alpen en het aangrenzende Italiaanse Piemonte. Hier zal naar aller waarschijnlijkheid het zwaartepunt komen te liggen

Kachelmannwetter Super HD modelkaarten (per land)  vind je HIER

In de lagere delen en in de dalen gaat 10 tot 50 cm sneeuw gaan vallen. Met toename van de hoogte worden Neuschnee hoeveelheden van 50 tot 150 cm verwacht en hogerop met gunstige Stau ook nog meer. De temperaturen dalen tot donderdag tot net iets boven het vriespunt, vanaf circa 1000 tot 1200 meter iets onder nul, op 2000 meter tot – 8 graden en op 3000 meter tot -12 graden.

GFS prognose voor de zuidelijke Walliser Alpen voor een hoogte van 2760 meter prikpunt Saas Grund

De sneeuwval en wind gaan met name in de bergen (zeer) slechte condities en overlast opleveren. Diegenen die in de westelijke Alpen onderweg zijn moeten rekening houden met overlast door gladheid door sneeuwval en bevriezing.

GFS sneeuwvalgrens voor donderdagochtend

Lokale doorgaande wegen en passen zullen tijdelijk worden afgesloten of er geldt een Schneekettenobligatorium. Verder moet er met name in de lagere delen ook rekening worden gehouden met Schneebruch door de zware natte sneeuwlast. In de bergen zal het lawinegevaar tot donderdag stijgen naar niveau 3 (oranje / matig) tot niveau 4 (rood, groot).

Het lawinegevaar zal in de loop van de middag en avond stijgen naar matig ( 3 /code oranje), morgen naar groot ( 4 /code rood)

Minder neerslag en algemeen hogere temperaturen zijn voor de oostelijke Alpen weggelegd. Hier gaat  in het voorveld van het koufront dat de westelijke Alpen binnentrekt met een zuidelijke stroming de Föhn opleven.

In de föhndalen en bergen komt een stormachtige föhnwind te staan met in de bergen windpieken tot 100 km/h. Met de föhn kan het kwik in de oostelijke noordelijk Föhndalen oplopen naar 20 graden.

GFS T850 hPa voor vrijdag 00h00De oostelijke Alpen zullen tot donderdagavond nog in warme lucht liggen

Op 2000 meter varieert het kwik tussen de – 8 in het westen van Oostenrijk tot 2 graden in de oostelijke delen. Donderdag dan ook hier van west naar oost Föhn einde en inzettende neerslag. Sneeuwvalgrens variërend tussen de 700 en 1000 meer  in de  in het westen tot 1300 a 1800 meter naar het oosten toe.

In het westen gaat de neerslag en sneeuwval in de loop van de donderdagmiddag en avond van west naar oost weer afnemen en in de avond en nacht wordt het droog en gaat het opklaren.

Vrijdag overdag zet de weersverbetering dan ook naar het oosten toe door en vooral in het westen gaat de zon weer steeds meer ruimte krijgen. Met de zon en de aanvoer van weer zachtere lucht kan het kwik van het westen uit weer in de lift en wordt ook de koude lucht in de westelijke Alpen weer verdreven.

Donderdag staat in de zuidelijke Alpen in het teken van sneeuw ruimen, lokaal gaat er meer dan een meter sneeuw vallen. Foto Rosswald winter 2013 na eveneens Südstau sneeuwval

In het verdere verloop zien we de luchtdruk in het noorden en boven Scandinavie stijgen en de luchtdruk in zuid en midden Europa laag blijven. Met een vlakke drukverdeling en een overwegend oostelijke stroming evolueren we dan naar rustig en licht onbestendig lenteweer met temperaturen die rond normaal gaan uitkomen.

In hoeverre rondtollende lagedruk gebiedjes of koude putjes neerslag en hogerop sneeuw gaan opleveren is nog onzeker. Daarover dan later meer.

GFS ensembles prikpunt Zwitserse (Walliser) Alpen
en voor de oostelijke noordelijke Alpen

Tot zover vanuit een nog droog en föhnig Termen in Oberwallis. Fijne dag en graag weer tot een volgende keer al of niet vanuit de sneeuw! Ciao

LAWINE gevaar matig (code 2) stijgend naar code 3 tot 4 in de westelijke Alpen en het zuiden

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman forum online.

Alpenweerman bestaat alweer meer dan 4 jaar. Iedere dag krijgen wij vragen binnen van onze bezoekers. Via Facebook, Twitter en Instagram. Wij hebben daarom een forum in het leven geroepen om hier te praten en discussies te voeren over het weer in de Alpen en de Benelux, de weerkaarten, achtergrondartikelen, sneeuw, storm en alles wat daarmee samenhangt.

Heb jijzelf een vraag over het weer of wat daarmee gemoeid gaat of gewoon lekker mee kletsen en discussiëren? Ook daarvoor kun je nu op ons forum terecht.

Join us nu en praat mee.
https://www.alpenweerman.nl/community/

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken  (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

(Visited 710 times, 1 visits today)
Advertentie
Innsbruck

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Advertentie

 

Advertentie

Hochkönig

Wintersportregio Hochkönig. Vakantie op de toppen van je emoties!

Het skigebied Hochkönig met de drie dorpen Maria Alm, Dienten en Mühlbach biedt wintersporters een gevarieerde skipiste met in totaal 120 kilometer aan pistes en 34 moderne skiliften in een adembenemend Alpendecor. Lees meer

Advertentie

Grossarl

Grossarltal, nog meer skiplezier voor het hele gezin.

Het Grossarltal had altijd al een groots aanbod in Ski amadé. Afgelopen jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe kabelbanen, skipistes en restaurants op de berg. Speciaal voor gezinnen: gratis ski- en avonturenpiste in het dal voor beginners. Geniet van de unieke natuur bij de ingang van het Nationaal Park Hohe Tauern. Lees meer

Advertentie

Sankt Anton am Arlberg

Het grootste skigebied van Oostenrijk

Het winterseizoen begint op 4 december in St. Anton am Arlberg. Dan opent de deur naar buitengewone ervaringen in het grootste skigebied van Oostenrijk. Het charmante resort trekt wintersportliefhebbers van over de hele wereld en biedt meer dan alleen ongerepte pistes: een mengeling van traditie, avontuur en adembenemende natuur. Lees meer