Advertentie 

Algemeen: achter een wegtrekkend koufront neemt de invloed van hogedruk weer toe en wordt er met een zuidwestelijke hoogtestroming steeds warmere lucht tot over de Alpen aangevoerd. Met het stijgen van de temperaturen tot tropische waardes en een toename van de luchtvochtigheid nemen, ondersteund door de dagelijkse gang, ook de onweerskansen weer toe.

Hittegolf in aantocht

Drogere en veel warmere lucht lag gisteren niet ver ten zuiden van de Alpen maar door een slepend koufront viel het vooral in de noordelijke en oostelijke Alpen met de zon en zomerse temperaturen nog tegen. Pas in de namiddag en avond begon het front wat de warmere lucht in het zuiden van de koelere en vochtigere lucht in het noorden scheide naar het oosten door te trekken en klaarde het van west naar oost ook in de oostelijke en noordelijke Alpen verder op. Zomers was het gisteren al in het westen en zuiden als ook in het inner-alpine Wallis. Hier steeg het kwik tot 28 a 31 graden, elders was het met 18 tot 24 graden nog duidelijk koeler.

Vandaag zaterdag draait de stroming verder naar het zuidwesten en gaat het kwik verder omhoog en zal ondersteund door veel zon stijgen naar 25 tot 33 graden. De lucht wordt echter ook vochtiger en dus instabieler van opbouw met als het gevolg dat de kans op lokale warmte onweders weer een thema gaat worden.

Eindelijk dan ook weer zon en warmer in de oostelijke Alpen! / Saalfelden Leogang – Salzburg
Zell am See Kaprun – Tirol
Speichersee Leogang – Asitz


Met name de westelijke Alpen hebben ook te maken met overtrekkende (hogere) wolkenvelden en met het vorderen an de dag ontstaan er stapelwolken.  Vooral de centrale zuidelijke Alpen en het Oberwallis moeten vandaag in de middag en avond met onweersbuien rekening houden, echter ook elders kunnen de stapelwolken tot een lokale onweersbui gaan uitgroeien.

Radarbeeld 09h00

De zondag en ook de eerste dagen van de nieuwe week en met een beetje geluk ook de tweede helft van de week gaan zeer warm, of zeg maar gerust heet verlopen. De hoogste temperaturen zijn voor de oostelijke Alpen noordkant voorbestemd met woensdag ondersteund door een Südföhn 35 tot 37 graden. Ook elders is het met 30 tot 35 graden zeer warm en voor het gevoel is het door de vrij hoge luchtvochtigheid voor het gevoel benauwd warm.

Verkoeling vind je de komende dagen aan en in het water of gewoon hogerop in de bergen
Wel eens gezwommen in een bergmeertje op 2800 meter hoogte in de hoogzomer!? Foto Bortelsee (Oberwallis) augustus 2016
Het is de komende dagen wel zaak om goed de lucht en de opbollende stapelwolken in de gaten te houden!!

Opvallend ook de zeer hoge temperaturen op het 850 hPa vlak (circa 1500 meter), dinsdag en vrijdag voor de Alpen extreme 24 tot zelfs 26 graden! Zou me niet verbazen wanneer er op dinsdag of vrijdag / zaterdag lokaal warmte records gaan sneuvelen! Kijken we nog even naar de vorstgrens dan zien we die ergens rond de 4800 meter uitkomen, arme gletsjers!

ECMWF T850 hPa voor dinsdag 1 augustus. Lokaal 24 tot 26 graden in de Alpen !

Zeer hoge dauwpunten
Het dauwpunt is een parameter die goed gebruikt kan worden voor de mate waarin we de temperatuur ervaren of beleven. Algemeen geldt dat de meeste van ons dauwpunten vanaf  16 graden als onaangenaam warm ervaren (benauwd, zwoel, klam, broeierig). Bij een dauwpunt hoger dan 16 graden is de luchtvochtigheid zo hoog dat verdamping van zweet via de huid niet zo gemakkelijk meer gaat. Het lichaam koelt dan moeilijker af waardoor het weer als warm en vooral ook als benauwd wordt ervaren. Kijk nu maar eens naar de dauwpunten op de onderstaande kaart, maar liefst oplopend tot 20 tot 24 graden aan de noordkant! Voor menige bewoner van onze gematigde klimaatzone wellicht wat teveel van het goede!

Onweer
Onweersbuien gedijen echter prima in deze vochtige warme luchtmassa’s en dus moeten we vanaf vandaag en de gehele volgende week rekening houden met onweersbuien. Lokaal kunnen dit pittige exemplaren zijn met plensregens, hagel en zware windstoten. Het is helaas onmogelijk om precies aan te geven waar en wanneer de buien hun lading zullen lossen. Mocht je op pad gaan hou dan goed de weersverwachtingen (radar / App) in de gaten en in het bijzonder de lucht!

Naast de verkoelende onweersbuien is het raadzaam om het water op te zoeken of gewoon uit te wijken naar wat grotere hoogtes! Op 2000 meter is het met 18 tot 22 graden prima vertoeven en daarbij is de lucht er ook een stuk droger en dus voor het gevoel stukken aangenamer!

Met deze “tropische” vooruitzichten laten we het voor deze zaterdag, fijn weekend en niet vergeten goed in te smeren. Vanuit een bewolkt Oberwallis een fijn weekend gewenst en ciao…


De UV index kan met de zon deze dagen in de bergen waardes tussen de 9  (1000 meter hoogte)  en 11 (3000m hoogte)  bereiken. Dit betekent dat huid en ogen beschermd dienen te worden! Meer over het thema UV straling en hoe daar mee om te gaan zie – UV Index

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 990 times, 1 visits today)

één reactie op “Alpen – Extreme hitte / toenemende onweerskansen”

  • Martijn
    29 juli 2017 at 17:01

    Het is hier (uttendorf) inderdaad lekker opgewarmd vandaag. Ben benieuwd hoever de temperatuur gaat stijgen deze week

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier