Advertentie 

Zeer turbulente weerfase in de maak

De komende 48 uur moeten we ons in de Alpen gaan opmaken voor extreem weer. In grote lijnen is er ten opzichte van de eerdere model uitdraai niet veel veranderd, voor wat betreft de details is echter nog lang niet alles in kannen en kruiken!

Op dit moment zitten we nog volledig in de Höhenkaltluft (-25 graden 3500 m). Onder invloed van een zwak tussenhoog gaat het vannacht vooral ook in de dalen verder sterk afkoelen en het belooft dus een zeer koude nacht en ochtend te gaan worden!

Verzachting, opkomende sneeuwval
Morgen gaat het kwik geleidelijk omhoog door de instroom van steeds zachtere lucht vanuit het westen tot zuidwesten. Samenhangend daarmee gaat het in de ochtend in de westelijke Alpen sneeuwen. Overdag breidt de sneeuwval zich naar het westen uit en zal verder intensiveren !

Arpege met de 2 depressies die voor zeer turbulent en extreem weer gaan zorgen

Met de 2 depressie op koers Benelux (zondag / maandag) gaan tegens de drukvershillen tussen zuid en noord toenemen met als resultaat een inzettende Südföhn en Südstau fase. De föhngebieden krijgen te maken met een föhnstorm (orkaan) met windsnelheden die tot 140 a 180 km/h (dal / berge) gaan pieken.

Arpege T850 hPa met de extreme verschillen vooral op maandag.

In de West en Südstau gaat zeer veel neerslag vallen, in het hooggebergte hoofdzakelijk als sneeuw, tijdelijk kan het tot 2000 tot 2200 ook regenen. Inner-alpine en aan de zuidkant meeste neerslag in vaste vorm met sterk variende sneeuwvalgrens (koudererservoirs). Zee zacht wordt het in de noordelike föhngebieden, lokaal stijgt het kwik hier tot 15 graden of zelfs nog wat meer!

Arpege met de verwachte sneeuwval cumulatief tot en met dinsdag ochtend
EC cumulatief tot dinsdag 07h00 (Bergfex ZAMG)

Ook in het verdere verloop van de week volgen er meer sneeuwval storingen. Dinsdag op woensdag en woensdag van west naar oost tijdelijk even wat rustiger /droger naar ook weer kouder! Sneeuw dan weer tot in de dalen en lagere delen

EC cumulatief tot donderdag 07h00 (Bergfex ZAMG)
GFS-WRF komende 5 dagen

Het is zeker zaak de komende 48 uur de weers en verkeers verwachtingen -informatie  goed in de gaten te houden. De bergen kunnen beter vermeden worden, vele ski gebieden zullen tijdelijk de poorten / liften niet kunnen gebruiken wegens de (sneeuw) storm. Het lawine gevaar gaat vanaf morgen door de sterk wisselend condities (temperaturen, wind) en vele neerslag sterk toenemen!

Het verkeer van en naar de west Alpen en op de noord-zuid as moeten rekening houden met overlast! Veelal zal er een Kettenobligatorium worden ingesteld op de kleinere doorgaande wegen en passen!

Verdere updates a.d.v.d laatste kaarten vanavond binnen dit topic en natuurlijk morgen weer in onze reguliere ochtend weerpraat voor Benelux en Alpen!

Benelux
Ook voor de Benelux belooft het zeer spannend te gaan worden met zowel op zondag als ook op maandag sneeuwval! Bijkomende opglijdings processen ook nog (veel) meer kunnen gaan vallen. Neerslagafkoeling en isothermie gaan afhankelijk van koers ook nog een belangrijke rol spelen. 20 tot 25cm is zeker niet onrealistisch bij dit soort grens situaties! (Harmonie / EC)  Noorden lijkt vlgs alle modellen enkel met neerslag in vaste vorm (sneeuw) te maken gaan krijgen.

Voor de geinteresseerden sneeuw Benelux kijk of discussier mee ons partner weer forum van Onweer OnlineWinter Disscussie Topic (Benelux)

Vooruitzichten langere termijn
Voor de wat langere tot langere termijn kunnen we kort zijn; zowel het GFS als ook het ECMWF als ook een grote meerderjheid van de diverse ensemble oplossingen gaan na de thermische opleving van maandag en in zwakkere vorm op woensdag-donderdag uit van een terugkeer van en aanhouden van het koude tot zeer koude winterweer. Periodiek vallen er op door trekkende storingen sneeuw of sneeuwbuien.

Samenvatting korte termijn

 • Sterke föhnstorm – orkaan föhndalen -bergen
 • Zondag zware sneeuwval westelijke Alpen
 • Zondag harde tot sterke ZW wind westelijke Alpen en de Jura
 • Zware sneeuwval vanaf zondag tot dinsag zuidelijke Alpenhoofdkam
 • Kans op bevriezende regen (ijsregen) en ook ijzel vanaf zondag ochtend tot maandag middag in de lagere delen
Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

(Visited 1.405 times, 1 visits today)
Advertentie

3 Reactie op “Alpen – Extreem weer opkomst / Avond Update”

 • Josiane
  9 december 2017 at 19:56

  Goedenavond Johan,
  Dat ziet er heftig uit voor de komende dagen, hoop dat het niet te erg word voor de bewoners ,
  Geniet van de vele sneeuw maar hou het veilig,
  Groetjes uit Belgie van Josiane

 • Henrik
  9 december 2017 at 20:44

  Thanks voor de update weer! Ik ben benieuwd wat de sneeuwgrens gaat doen en hoeveel er gaat vallen. Veel modellen geven toch een fors hoge sneeuwgrens aan van rond de 1700m. Hopelijk zorgt de aanwezige kou voor sneeuw tot in de dalen! Daarnaast morgen ook een dump in Nederland hopelijk dus een spannend weekend op weergebied!

  • Johann
   9 december 2017 at 20:55

   1500 tot 2000 meter is reeel! Deels echter ook nog hoger. Hüre spannend wordt het vwb de SVG voor de inner-alpine gebieden en (west) zuidkant! Morgen en mn overmorgen allemaal maar een Hautnah verfolgen!

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier