klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen; aan de voorzijde van een omvangrijk (hoogte)laag  met kern boven het zuidwesten van de Britse Eilanden heeft zich boven de Alpen een markante Südstau en Südföhn stroming ontwikkelt welke het weekend zal aanhouden.

Südföhn(storm)

Weer technisch belooft een zeer spannende vrijdag als ook weekend te gaan worden waarover het laatste woord ook nog niet gesproken is. Onder invloed van een markant (hoogte)laag luisterend naar de naam – Wenke -en op nadering van een koufront is de Föhn in de Zwitserse Alpen prefrontaal inmiddels al aardig aangetrokken.

Wenke vanmiddag met kern boven het VK en het langzaam inlopende koufront in de westelijke Alpen

Dit is mooi af te lezen aan de temperaturen die in de Föhndalen en noordelijke Föhn regio’s al is opgelopen tot 12 graden in de plus. Pakken we de dauwpunten erbij dan zien we dat die in de bergen dik negatief zijn tussen de -4 en -8 graden en hogerop zelfs nog meer. Droge (föhn) lucht dus.

Met de föhn is ook de wind in de loop van de nacht al behoorlijk aangetrokken tot hard of stromachtig en de in bergen Föhnstorm met windstoten tot orkaankracht. Het weerstation Tiftsee in het Berneroberland kwam al tot 145 km/h.

De föhn heeft zich inmiddels tot over de westeliijke oostelijke Alpen uitgebreid en ook hier is het kwik al flink gestegen. In Warth (1475m) in de Vorarlberg waar het tot ver in de nacht nog vroor is het inmiddels een 2.5 graden boven het vriespunt met een dauwpunt van -9.6 graden.

Südstau

Als keerzijde van de Südföhn natuurlijk de inzettende Südstau. Prefrontaal en met een een polaire jet die zuid noord georiënteerd op ramkoers Alpen ligt wordt met met de zuidelijke stroming veel vocht vanuit de Middellandse Zee aangetapt en tegen de zuidelijke Alpenhoofdkam gestuwd. De lucht wordt gedwongen op te stijgen, koelt af en er gaat neerslag vallen, heel veel neerslag.

Verloop jetstream zaterdag 00h00
In de westelijke Alpen sneeuwt het deels ook al behoorlijk op het koufront. In de Zwitserse zuidelijke Alpen door de Südstau. Het Oberwallis en Wallis is meest nog droog door de Föhn (ZW stroming)

Stau sneeuwval  in het Italiaanse Courmayeur aan de andere (zuid)kant van de Walisser Alpen

Variatie sneeuwvalgrens

Omdat er aan de zuidkant een koude reservoir is opgebouwd zal de neerslag mede ook door begeleidende neerslag afkoeling hier tot in de lagere delen en dalen meest in vaste vorm gaan vallen. In de wat uitgebreidere vlakkere regio’s kan de sneeuwvalgrens, en dat geldt met name naar het oosten toe ook hoger gaan uitpakken (1200 tot 1500 meter). Ook de noordkant moet het, tot zover met de Föhn een thema en droog, met een hogere sneeuwvalgrens doen.

Onzekerheid

De grote vraag is in hoeverre het koufront (polaire front) naar het westen toe gaat opschuiven en ook wat een apart laag wat zich in het weekend boven noord Italië en de Middellandse Zee gaat doen.

Het slepende koufront zondag 00h00 rechts ervan de zachtere lucht en Föhn. Links ervan de koudere lucht en sneeuw(gebieden)

Gisteren zagen we de weer modellen plotseling al met behoorlijk verschillen tevoorschijn komen en ook vandaag bestaat nog de nodige onzekerheid. Deze zal vooral betrekking hebben op het aanhouden van de Föhn, de neerslaghoeveelheden maar ook de temperaturen en sneeuwvalgrens.

Gisteren plotseling toch wel grote verschillen neerslagverdeling. Kaart met de 72-uur totale neerslag tot zondag 06.12.2020 18 UTC van de IFS. Modelberekening vanaf 3 december 2020 06 UTC (links) en 2 december 2020 12 UTC (rechts). Met dank aan Meteo-Schweiz

De verwachting is dat het koufront vrijdag / zaterdag tot over de westelijke oostelijke Alpen zal doorschuiven. Daar dus geleidelijk van het zuiden overgrijpende neerslag waarbij het tot in de lagere delen en dalen gaat sneeuwen. De zuidkant en met zwaartepunt de centrale en oostelijke zuidkant krijgen te maken met aanhoudende Stauneerslag.

Langs de zuidelijke westelijke Alpen vanaf zaterdag waarschijnlijk afnemend en mogelijk zondag weer oplevend. Opmerkelijk zullen ook de soms grote lokale verschillen zijn mede ook veroorzaakt door de orografie van de Alpen en de diverse micro klimaatjes.

T850 hPa (temp. op 1500 meter hoogte) voor zondagnacht. Dit beeld en verdeling zal het gehele weekend zo’n beetje hetzelfde blijven.

Sneeuwverachting

Met nog een flinke slag om de arm (verdeling, aanhoudende Stau en sneeuwvalgrens) mogen we ook vandaag echter rekenen op veel neerslag in de Südstau en later ook de westelijke noordelijke Alpen. Zwaartepunt zal de centrale Alpenzuidkant zijn. Hier kan tussen de 100 en 200 cm sneeuw gaan vallen en mogelijk hogerop ook nog veel meer. Elders zal er tussen de 20 en 70 gaan vallen, onder gunstige omstandigheden ook nog meer.

ECMWF Bergfex met de sneeuw en sneeuwverdeling voor de komende 48 uur
Het Franse Arpege model tot en met zondag

Minder tot geen neerslag en sneeuw valt er in de noordoostelijke Oostenrijkse Alpen. Hier zal vooral de Föhn en de zachte lucht het weerbeeld bepalen.

Hoe het precies allemaal zal gaan evolueren gaan we vandaag en de komende dagen op de voet volgen. Hou ook onze updates via de sociale media in de gaten. Vragen discussie en aanvullingen graag hieronder in de reacties.

Langere termijn

Tenslotte nog even een blik op de wat langere termijn. Uitgaande van de laatste modeluitdraai lijkt de koude anomalie (lagedruk Europese continent) nog tot het einde van de volgende week aan te houden. Daarna komt het ECMWF met een duidelijke verzachting vanuit het westen en zuidwesten.

ECMWF maandag 14-12 met de noordelijker verlopende jetstream en veel zachtere lucht vanuit het ZW

Het GFS is vanmorgen een stuk kouder met een vrij zuidelijk verlopende jetstream (ten zuiden van de Alpen).

Het GFS met de zuidelijker verlopend jetstream en duidelijk koudere variant voor de Alpen

Tot zover voor dit moment vanuit de weerkamer in Oberwallis. Sinds een paar minuten vallen hier dan ook de eerste vlokken en is de temperatuur aan het dalen (Föhneinde). Actueel nog 0.9 (na een maximum van 2.5 graden in de vroege ochtend) en een DP van -3 graden.

Acutele webcambeeld sneeuwmeetveld tuinvijver
Blik vanuit de weerkamer over het westelijke Rhonedal
(Visited 855 times, 1 visits today)

4 Reactie op “Alpen – Extreem weer en weersverschillen”

  • Johann
    4 december 2020 at 11:18

    In het zuiden van Zwitserland en aangrenzende Italië sneeuwt het krachtig tot in de lagere delen. Zelfs aan de oevers van het Lago Maggiore valt sneeuw. Beeld Lopagno (Tessin, 598m)

  • Erwin
    4 december 2020 at 20:31

    De laatste EC OPER (12u) is ook behoorlijk verrassend met matige vorst in Limburg met sneeuwval. We zagen het al ruim een week terug in de kaarten staan. Oper run zal laag in ensemble zitten maar toch een spectaculaire run hoor!

    • Erwin
      4 december 2020 at 20:32

      tijd voor een LL update naar aanleiding van toch wel spectaculaire OPER EC

  • Erwin
    4 december 2020 at 22:36

    Na een toch spectaculaire EC oper zet de pluim ons weer met beide beentjes op de grond in de LL.

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer