Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; uitgaande van een stormdepressie welke vandaag via Duitsland naar het oosten trekt nadert een actief koufront de Alpen. Aan de voorzijde van het front wordt vandaag eerst nog zeer warme subtropische lucht aangevoerd, achter het front markant koudere maritiem polaire lucht. In de avond en nacht frontpassage met stormachtig wind en in de bergen zware storm (orkaan).

Opkomend koufront met zware storm (orkaan) in de bergen

Vandaag in de Alpen nog een laatste keer genieten van een warme nazomerse dag. Op nadering van een koufront om 14h00 gevorderd tot de lijn Parijs – Köln  Hannover – is het in de Alpen föhnig geworden en met veel zon is het kwik gestegen tot 25 a 29 graden- Zelfs hier in Oberwallis op 1020 meter hoogte kon ik bijna 26 graden noteren.

Om 14h00 lag het front op een lijn Parijs – Hannover. Vanavond en vannacht zal het de Alpen binnentrekken en voor markant kouder en vooral zeer onstuimig weer gaan zorgen.
Termen Oberwallis vanmiddag met föhnige luchten boven de zuidelijke Walliser Alpen (Simplon) en zomerse 26 graden.

Vanavond en vannacht op nadering en passage van een zeer actief koufront snelle toename van de bewolking en opkomende buiige neerslag deels ook met onweer. Het is echter niet zozeer de neerslag die een rol gaat spelen maar veel meer de wind.

(Zware) storm /Orkaan bergen
Deze trekt aan tot en zal hard tot stormachtig worden met kans op (zeer) ware windstoten tijden frontpassage! Vooral in de bergen gaat het stormen met op de hoogste toppen windsnelheden die orkaankracht gaan bereiken. 120 tot 180 km/h en lokaal zijn windstoten van meer dan 200 km/h mogelijk.

Vooral vanavond op frontpassage zeer zware windstoten, in de bergen orkaankracht (120-180 km/h)
Estofex met een level 2 waarsschuwing voor zware tot zere zware storm met kans op tornado’s tijdens de zwaarste buien!. www.estofex.org

Achter het koufront koelt het in alle hoogtes markant af (Temperatursturz) en morgen is het 10 tot 15 graden kouder. Aan de noordkant daalt de sneeuwvalgrens tot 1600 a 1300 meter, aan de oostelijke Alpennoordkant tot 1000 meter! Veel neerslag (sneeuw) wordt echter niet verwacht. Vorstgrens dalend van 4000 meter vanmiddag naar 1500 tot 1200 meter achter het koufront!

Sneeuwvalgrens dalend, morgenavond aan de noordkant tot 1300 a 1000 meter

Maandag is het ergste weer voorbij en met stijgende luchtdruk komt de atmosfeer weer tot rust. Het langst onbestendig, onrustig en koud blijft het in de oostelijke delen en noordkant.

Vanaf dinsdag dan ook daar inzettende weersverbetering en weer oplopende temperaturen. Het warme nazomerweer met zomerse of tropische temperaturen behoort dan echter tot de verleden tijd en langzaam maar zeker evolueren we naar meer normale temperaturen voor de tijd van het jaar en (licht) onbestendig herfstweer. (hieronder de GFS en ECMWF ensembles centrale Alpennoordkant)

Tot zover voor dit moment, meer Alpen en Benelux weer in onze reguliere weerpraatjes. Ciao

(Visited 617 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier