Advertentie 

Algemeen; aan de zuidwest flank van hoog – Rodegang – met kern boven oost Europa wordt ook vandaag nog warme en droge lucht aangevoerd. In de loop van de vrijdag – zaterdag gaat een eerste koufront vooral aan de noordkant voor kouder en onbestendig weer zorgen. Na een korte weersverbetering volgt maandag achter een volgend koufront een nieuw portie koudere lucht uit noordelijke breedtegraden.

Vooral noordkant markante afkoeling en onbestendiger

Laatste nazomerse dagen
Ook gisteren konden we onder invloed van hoog Rodegang weer profiteren van warm nazomerweer met temperaturen die ook in de hoogzomer niet zouden misstaan. Overdag hadden we door de dagelijks gang weer te maken met de vorming van stapelwolken die met name in de zuidoostelijke en zuidwestelijke Alpen als ook boven de Jura lokaal tot een regen of onweersbui uitgroeiden. Op de meeste plaatsen bleef het echter weer droog en met de zon steeg het kwik gewoon weer tot 25 a 31

Almagelleralp Saas-Almagell Oberwallis – Foto Doris Imhof
Endless Summer im Appenzell – Hoher Kasten. Foto Marko Prietzel

Ook vandaag verandert er in grote lijnen niet veel aan het voor de tijd van het jaar warme nazomerweer. Na lokale ochtendmist en Hochnebel boven de dalen van de Alpen noordkant stijgt het kwik met veel zon en de aanvoer van warme lucht vanuit het zuidwesten weer naar 23 tot 28 graden.

Warm is het ook in de bergen, op 2000 meter is het een graad of 15 en op 3000 meter nog altijd een graad of 6. De vorstgrens ligt ergens tussen de 3800 en 4100 meter.

Radarbeeld Alpen 08h30. Bron Wetteronline.de

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats

Eerste koufront / afkoeling
Vrijdag krijgen we samenhangend met een afzakkende hoogtetrog te maken met een weersverslechtering die zijn invloed vooral aan Alpen noordkant zal doen merken. In het voorveld van het opkomende koufront wordt eerst nog droge en warme lucht aangevoerd en stijgt het kwik nogmaals tot 23 a 27 graden. In de oostelijke Alpen kan met de zon en een opkomende Südföhn lokaal de 30 graden grens worden aangetikt.

GFS 850 hPa vrijdag 18h00

Van het westen en noordwesten uit neemt in de westelijke Alpen de bewolking steeds verder toe en in de middag en avond volgen met het koufront buiige neerslag. Daarbij trekt de wind aan en vooral op passage van het koufront moet in de bergen rekening worden gehouden met een harde tot stormachtige west tot noordwestelijke wind.

GFS 850 hPa voor zaterdagmiddag. Vooral de noordkant krijgt met de koudere lucht te maken.

Tussenhoog, tijdelijk herstel
Zaterdag trekt het koufront via de oostelijk Alpen weg en met stijgende luchtdruk op een inschuivend tussenhoog zullen de condities van west naar oost weer snel verbeteren. Het wordt ook naar het oosten toe weer droog en met de zon erbij kan het kwik vooral naar het westen toe weer wat gaan oplopen. In vergelijking met de afgelopen dagen is het dan in de maritiem polaire lucht een heel stuk afgekoeld.

Zatedag en deels ook zondag krijgen we te maken met een van west naar oost inschuivend tussenhoog

In de westelijke Alpen wordt het een graad of 15 tot 20, in de oostelijke Alpen onder de bewolking een graad of 10 tot 18. Ook in de bergen gaat het afkoelen, op 1500 meter (850 hPA) daalt het kwik aan de noordkant van 18 tot 20 graden pre-frontaal naar circa 6 tot 4 graden post-frontaal. De vorstgrens daalt aan de noordkant naar circa 2800 tot 2600 meter. De zuidkant profiteer van de noordelijke wind (Nordföhn) en dus dus drogere en warmere condities. Hier stijgt het kwik met zon tot een graad of 25.

GFS T850 hPa oostelijke Alpennoordkant
en voor de vorstgrens

Ook zondag hebben we nog te maken met de invloed van het naar het oosten doorschuivende tussenhoog. Mede door toedoen van een actieve (storm) depressie die dan via het noorden van Nederland naar het noordoosten trekt stroomt dan nog warmere lucht over de Alpen uit. Het belooft dan een heel aardige dag te worden met veel zon en afwisselend overtrekkende wolken(velden).

GFS 850 hPa met de advectie van warme lucht door een laag dat via het noorden van Nederland en Duitsland naar het noordoosten trekt

Vooral na passage van de hoogteas en op nadering van het laag zal met een naar zuid tot zuidwest draaiende hoogtestroming ook weer warmere lucht worden aangevoerd en in alle hoogtes gaat het kwik weer een aantal graden winst pakken. In de lagere delen en dalen en het Alpenlaagland wordt het 20 tot 25 graden.

Tweede koufront, verdere afkoeling
Maandag – dinsdag krijgen we via de achterdeur van het bovengenoemde laag met een volgende uitzakkende hoogtetrog en opkomend koufront te maken. In het voorveld van het koufront wordt nog wat warmere lucht vanuit het zuidwesten aangevoerd en daarbij wordt het föhnig.

GFS 850 hPa voor maandag 09h00 met de koudere lucht al tot over de noordelijke Alpen

Met zon en föhn kan het kwik nogmaals pieken tot 23 a 26 graden. met het koufront gaat dan opnieuw koudere lucht binnen stromen en vooral aan de noordkant van de Alpen belooft het onbestendig te gaan worden. De temperaturen gaan in alle hoogtes weer onderuit. Opnieuw profiteren de zuidelijke Alpen van de noordelijke wind en afdrogende Nordföhn condities.

Het ziet er echter naar uit dat ook deze kou inval van korte duur zal zijn want het westen uit schuift alweer een volgende hoog west Europa binnen. De atmosfeer kan dan weer tot rust gaan komen en geleidelijke weer van opwarmen. Dit geldt helemaal wanneer we vanaf woensdag aan de warme kant van het hoog belanden en er met een naar west tot zuidwest draaiende stroming nog warmere lucht zal worden aangevoerd!.

GFS 500 hPa voor woensdag 26 september

Vooral de noordkant moet op vrijdag en maandag dus rekening gaan houden met onbestendig en vooral ook kouder weer, dat geldt met name voor begin volgende week. In het weekend tussenhoog invloed. Vanaf dinsdag – woensdag nieuwe hogedruk impulsen en van west naar oost weersverbetering en stijgende temperaturen.

Tot zover voor vandaag. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl. Vanuit een praktisch onbewolkt  Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Een eigen “stekkie” in  Zwitserland !?

Via Alpenweerman komt u bij de mooiste en exclusieve koop en huurwoningen in Zwitserland (Wallis) vlak bij o.a. de bekende skigebieden van Saas Fee, Zermatt, Aletsch Arena.

Checking out new property for the real estate marketing

Villars-sur-Ollon

Nieuw in onze portefueille – In het familie-resort Villars-sur-Ollon in het hart van de Alpes Vaudoises, een uniek gelegen zeer stijlvol en ruim luxe duplex appartement op 2 etages hoog boven het Rhonedal en met een fenomenaal uitzicht richting de Dents-du-Midi en Mont Blanc-massief)!

Een aparte bijdrage over dit unieke stukje Zwitserse Alpen en dit unieke plekje zie onze aparte bijdrage zie – HIER – .

Zie ook Winter- en zomerkuuroord Villars-sur-Ollon in de Zwitserse gemeente Ollon!

Skolido.nl – Real Estate en vakantie woningen

Via de site van Skolido.nl bieden wij deze en doorlopende andere (nieuwe) objecten in Zwitserland en speciaal in Wallis aan en brengen u in contact met onze eigen “Alpenweerman makelaar” Daniel Ottersbach.

Daniel spreekt meerdere talen en zal u tijdens het gehele proces van dienst zal zijn. Of u nu informatie wilt over de omgeving, de Zwitserse wetgeving, klimaat, en onderkomen. Wij hebben diverse specialisten ter plaatse om u te ondersteunen in het kopen of huren van een woning in Wallis of Zwitserland.

Interesse? Kijk dan eens op Skolido of neem contact op met
Johann Geers: info@alpenweerman.nl

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 432 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier