Advertentie 

Algemeen: laag – Hubert –  trekt vandaag via Nederland naar Duitsland en stuurt een warmtefront met neerslag vanaf Frankrijk richting de Alpen, een tweede actiever warmtefront, in het oosten als occlusiefront volgt morgen dinsdag. Woensdag tijdelijk beter in aanloop naar een Südföhn en Südstaufase op donderdag en vrijdag. In het weekend volgen nieuwe storingen die neerslag en sneeuw van betekenis zullen gaan geven, het wordt geleidelijk dan weer kouder.

Onbestendig, zachter, Südföhn -Stau en later weekend weer sneeuw

Gisteren konden we in de Alpen nog even genieten van de zon en voor de tijd van het jaar vrij aangename temperaturen. Lokaal steeg het kwik in de dalen en het laagland tot een graad of 10 en in de bergen was het op 2000 meter met nog net wat licht vorst prima vertoeven. Mede door de droge lucht en weinig wind was er van dooi in de bergen nauwelijks tot geen sprake. Inmiddels is het al weer een tijdje geleden dat er neerslag (sneeuw) van betekenis viel en dat gaan we langzaam ook merken aan de sneeuw en sneeuwcondities. Vooral de zuid geëxponeerde lagere hellingen beginnen door de steeds krachtig worden zon steeds meer groen te vertonen en de sneeuw op de pistes is inmiddels al aardig hard en vraagt om een verse laag. Die verse laag gaat er de komend dagen, het is echter nog even afwachten vanaf welke hoogtes precies en hoe dik die laag gaat worden.

Aan het droge en schrale hogedruk komt een einde en de lippenbalsem kan voorlopig in het vet! Foto via Willem Karssenberg™ ‏@trendmatcher die onze “extra service @Alpenweerman! ism met @hansterbraak wel kon waarderen!
Veel meren in de Alpen (ook de grotere ) zijn inmiddels dichtgevroren. In Zwitserland spreekt men van dan van “Seegfrörni” Foto Greifensee via Ruben Welsch ‏@ruben_welsch Meer
Voorlopig is het met dit soort mooie plaatjes even voorbij. Via Valmorel ‏@Valmorel_alps

De langdurige periode van hogedruk die in grote delen van west Europa en de Alpen voor rustig winterweer zorgde wordt vandaag al in de westelijke Alpen beëindigd en morgen volgen dan ook de oostelijke Alpen. Verantwoordelijk daarvoor is een eerste laag luisterend naar de naam -Hubert – welke vandaag via Nederland naar Duitsland trekt. Een eerst warmtefront met bewolking wat neerslag heeft inmiddels de Frankrijk en Zwitserland bereikt.

Tot de avond zal het front afzwakkend verder trekken en ook de westelijke delen van de oostelijke Alpen bereiken. Omdat we met een warmtefront te maken hebben zal de sneeuwvalgrens in het westen en noorden (noordelijk van de Alpenhoofdkam) rap stijgen naar circa 1000 tot 1500 meter. Inner-alpine sneeuwt het nog geruime tot in de dalen (500 – 800 meter) en aan de zuidkant blijft het gewoon koud(er)

Actuele radar 09h30 via WetterOnline.de
Prachtige zonsopkomst vanmorgen in de Walliser Alpen Via Meteo-Oberwallis.ch

De oostelijke Alpen profiteren vandaag nog even van de drogere lucht en vooral in de ochtend schijnt de zon nog. In de middag dan van het westen uit toenemend (hogere) bewolking met eerste neerslag in de westelijke delen. De uiterste oostelijke en zuidoostelijke delen hebben te maken met Hochnebel waaruit ook wat sneeuw kan vallen. De temperaturen lopen na een nog frostiger start vandaag op naar een graad op 4 tot 7, in oosten nog kouder. Op 2000 meter wordt het -2  tot 0 graden.

In oosten vandaag nog een keer overwegend zonnig en lokaal natuurlijk weer de Hochenbel. Webcam Gmundner Hütte am Traunstein (1666m)

Het laagje dat vandaag naar Duitsland krijgt morgen de eigenschappen van een hoogtelaagje en trekt verder naar Tsjechië. Dat betekent dat de neerslag ook in de oostelijke Alpen in de nacht gaat intensiveren en ook morgen overdag is het trübe en nat met steeds weer neerslag. Daarbij zien we een tweedeling tussen het westen en zuiden voor wat betreft temperaturen. Aan de voorzijde van het laag wordt namelijk zachte lucht aangevoerd, in het oosten heeft het front echter de kenmerken van een occlusie front en daar kan koudere lucht binnenstromen. Terwijl in de westelijk Alpen de sneeuwvalgrens tot 1500 a 2000 meter verder stijgt sneeuwt het in het net noordoosten en oosten tot in de lagere delen. In de westelijke Oostenrijkse Alpen varieert de sneeuwvalgrens tussen 1200 en 1500 meter. Kouder en een lagere sneeuwvalgrens vinden we eveneens terug aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam waar de zachter lucht niet of minder makkelijk kan binnenstromen!

(Hoogte)laagje dinsdag met in noordoosten de tijdelijke instroom van wat koudere lucht
GFS berekende sneeuwvalgrens voor dinsdagmiddag Bron wetter.net

Naast de sneeuw bestaat er ook nog een kans dat in het overgangsgebied van de verschillende luchtsoorten de neerslag in vloeibare vorm op een nog sterk onderkoelde onderste laag gaat vallen waardoor deze onderkoeld kan raken dan wel in de vorm van ijzel gaat vallen. Het moge duidelijk zijn dat vooral het verraderlijke gladheid kan ontstaan. Boven de 1000 a 1500 meter in het westen boven de 1800 tot 2000 meter wordt het glad door sneeuw.

Neerslag (sneeuw) cumulatief komende 72 uur

Woensdag profiteren we van een tussen hoog en het wordt weer droog. Op de weerkaarten zien we dan lagedruk boven de Atlantische Oceaan en hogedruk boven oost Europa. Met een toename van de drukgradiënt tussen zuid en noord Alpen krijgen we te maken met een Südföhn en aan de zuidkant inzettende Südstau situatie. De aangevoerde lucht is zacht en krijgt door de Föhn nog een extra duwtje in de rug. Met de föhn kan het kwik in de föhndalen tot 12 a 15 graden  gaan stijgen en ook elders is het met 5 tot 10 graden zacht. Op 1500 meter (850hPa) stijgt het kwik van 2 naar 5 graden aan de noordkant en -2 tot 2 graden aan de zuidkant. De vorstgrens stijgt naar 1800 tot 2000 meter in westen to 2300 a 2500 meter!

Donderdag-vrijdag föhn!
GFS trend T850hPa geopotentiaal centrale noordelijke Alpen
Vorstgrens

De zuidkant gaan zich gaan opmaken voor neerslag die vanaf donderdag zal gaan inzetten en zich geleidelijk naar het oosten toe gaat uitbreiden. De sneeuwvalgrens kent daarbij een grote variatie, algemeen zal deze donderdag tussen de 900 en 1200 meter liggen, in de wat meer afgesloten dalen echter ook een stuk lager of zelfs gewoon tot in het Talgrund!

In zuiden inzettende Stau

In het weekend zou het dan met de föhn en de Südstau voorbij moeten zijn. De jetstream den de depressies met hun storingen gaan dan een zuidelijkere koers volgen en wie zien zelfs een apart laag boven de Golf van Genua ontstaan. Tegelijkertijd gaat er dan ook koudere (maritiem polaire) lucht tot over de Alpen uitstromen waardoor de sneeuwvalgrens overal weer gaat dalen tot rond de 1000 meter, de zuidkant en het zuidoosten krijgen dan tijdelijk met wat zachter lucht te maken die aan de voorzijde van het Italië laag van het zuiden wordt aangezogen.

GFs voor zaterdag met een zuidelijkere jet en zonale stroming en een (eerste) Genualaag

Voor details met betrekking tot neerslaghoeveelheden, neerslagverdeling en sneeuwvalgrens  moet we op deze termijn nog even voorzichtig zijn. Globaal berekenen de modellen echter neerslaghoeveelheden tussen de 30 en 80 mm en lokaal meer dan 100mm. Dat betekent dat er in de bergen en dan vooral hogerop waar alles in vaste vorm valt tussen de 50 en 100cm kan gaan vallen en mogelijk ook nog meer!

Neerslag cumulatief tm zondag EC model Oostenrijk
En Zwitserland Bon WetterOnline.de
Neerslag sneeuw cumulatief komende 7 dagen. Bron Bergfex.ch

Hoe en of dat allemaal in zijn werk zal gaan daarover de komende dagen meer.  Dus graag weer tot morgen en hou ons onze extra informatie op Facebook en Twitter in de gaten. Fijne dag vanuit een half bewolkt Termen in Oberwallis. Ciao.

Lawinegevaar
Buten de pistes blijft het lawine gevaar op de loer liggen met lokaal soms nog precaire sneeuw(dek)condities.

Algemeen geldt er in de Alpen een code geel  Mede door de oudere Triebschneeansammlungen zijn de condities soms verraderlijk dan wel precair. Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

De  winter is in volle gang. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)

rehall-logo-2015

                                                                                                                                        Winter is coming – be prepared –

image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.013 times, 1 visits today)

één reactie op “Alpen – Exit Kaiserwetter, veel Neuschnee in de hogere Alpen verwacht”

  • Karin
    30 januari 2017 at 11:51

    zou het dan echt voor de zuidkant??????

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier