Alpen - Exit Höhenkaltluft, vooral in de bergen met veel zon weer zachter
Algemeen; in navolging van de westelijke Alpen geraken ook de oostelijke Alpen toenemend onder de invloed van hogedruk en gaan de temperaturen vooral in de bergen weer markant omhoog. De zuidwestelijke en later in de week ook de westelijke Alpen (zuidkant) blijven gevoelig voor wat vochtigere luchtmassa’s die door een hoogtelaag boven de westelijke Middellandse Zee naar het noorden worden getransporteerd.
Wintersportweer (kort) Diagram prikpunt Weer Obergurgl (2013m)
Vandaag nogmaals (zeer) koud. In de oostelijke Oostenrijkse Alpen eerst nog veel bewolking en laatste sneeuw(buitjes). Geleidelijk ook in de oostelijke Alpen van het westen uit overgang naar zonnig(er) winterweer en vooral in de bergen weer oplopende temperaturen. Er staat een matige tot krachtige van noord naar oost draaiende wind, in de westelijke Alpen afnemend en van oost naar zuid draaiend
Overgang naar rustig hogedrukweer, in de bergen Kaiserwetter en een stuk zachter
Een hoogtetrog / hoogtelaag met vooral op wat grotere hoogte zeer koude lucht beïnvloede gisteren met name nog de noordelijke oostelijke Alpen en ook de noordkant van de Zwitserse Alpen viel er gisteren nog wat sneeuw of een sneeuwbui.
…..en omdat het zo mooi is nogmaals in slow motion – 18-01-2010
Daar waar de Nordstau goed tot zijn recht kwam is dit weekend zo’n 15 tot 35 cm centimeter sneeuw gevallen waarbij het tot in de lagere delen en dalen sneeuwde. Daarnaast was het in de koude polaire lucht en met de stevig doorstaande noordenwind ook nog eens snerpend koud. In de hogere Alpen werden gisteren lokaal zelfs de laagste temperaturen van deze winter (tot nu toe) gehaald!
De westelijke Alpen als ook de zuidelijke Alpen profiteerden van meer hogedruk invloed respectievelijk de afdrogende werking van de Alpenhoofdkam. De zon scheen er volop en enkele overtrekkende (hogere) wolkenvelden en boven de bergen wat overwaaiende cumulus wolken mochten geen naam hebben.
Prima wintersport weer dus maar wel zaak om je goed te beschermen tegen de snijdende kou. Hieronder een impressie vanuit de Oberwalliser Alpen alweer we gisteren op de ski’s onderweg waren.
Rosswald
Aletsch Arena
Nogmaals (zeer) strenge vorst
Gisteravond en in de nacht koelde het onder een heldere hemel en boven de sneeuw weer sterk af en op uitgebreide schaal vriest het vanmorgen weer matig tot streng en lokaal ook zeer streng. Ook in de hogere Alpen is het nogmaals zeer koud, zo vroor het gistermiddag op de Mittelallalin (3500 meter) een graad of 22 bij een dauwpunt temperatuur van -32 graden. Nog kouder was het op het Kleine Matterhorn met -24 graden en een dauwpunt van -24 graden. Ook de Glattalp (kanton Schwyz) meldde vannacht -24 graden als minimum. Niet extreem maar voor deze winter ook voor dit Kältelocht niet alledaags!
Weer zachter
Vandaag zien we de hoogtetrog en hoogtelaag boven de Alpen verder oplossen waarbij een apart hoogtelaag richting de westelijke Middellandse Zee is afgesnoerd en daar de komende dagen voor zeer ungemütliches Wetter zal zorgen met storm en zeer veel neerslag. In de hogere delen van Spanje en de westelijke Pyreneeën gaat zeer veel sneeuw vallen. Voor deze gebieden zijn inmiddels al diverse weer waarschuwingen van kracht!
De Alpen komen meer en meer onder de invloed van het Britse hoog, kerndruk vannacht mogelijk stijgend tot 1050 hPa (!), een waarde die sinds 1957 niet meer is gemeten en in de buurt komt van het record uit 1902! Door de subsidentie (dalende luchtbewegingen) binnen het hoog wordt de lucht niet alleen sterk afgedroogd maar ook steeds verder opgewarmd. De oostelijke Alpen (noordkant) hebben vandaag aanvankelijk nog met meer bewolking en laatste (lichte) sneeuwval te maken. Datzelfde geldt voor de westelijke Italiaanse Alpenhoofdkam alwaar ook wat vochtigere lucht stuwt door toedoen van het hoogtelaag.
In de onderste lagen van de atmosfeer gaat de deksel er op (inversie) wat wederom gaat resulteren in toenemende mist en Hochnebel kansen. Voor de wintersporters die deze week in de Alpen vertoeven dus weer Kaiserwetter met volop zon en aangename temperaturen, genieten dus!
Volg het weer in de Alpen / Kleinwalsertal ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
De lucht is de komende dagen nog gortdroog dus de sneeuw blijft ondanks de positieve temperaturen prima van kwaliteit en van smelten zal geen sprake zijn. Op 1500 meter stijgt het kwik tot woensdag tot 6 a 7 graden en op 2000 meter wordt het een graad of 2 tot 5. De vorstgrens kan dagelijks tot 2800 a 3000 meter hoogte pieken, in de nachten en ochtend echter afzakkend tot in de dalen en lagere delen als ook onder de inversie.
In de tweede helft van de week zien we het zwaartepunt van de hogedruk geleidelijk naar het oosten verplaatsen. Met een weer wat vlakkere drukverdeling en afnemende subsidentie gaat het kwik vooral in de bergen weer wat omlaag. Tevens kan het doordat de drukverschillen tussen de zuid en noordkant weer wat gaan oplopen aan de noordkant föhnig worden. Met de Südföhn kan het kwik lokaal tot 10 a 12 graden oplopen.
Vanaf vrijdag krijgen de zuidwestelijke en westelijke Alpen te maken met de invloed van het hoogtelaag als ook een apart laag boven de Golf van Lion. Er zal wat meer bewolking aan het zwerk verschijnen en ook nemen de neerslagkansen weer wat toe. Grotere neerslaghoeveelheden worden echter niet verwacht en meest blijft het nog gewoon droog. Sneeuwvalgrens in de zachte lucht meest tussen de 1200 en 1500 meter. In hoeverre de föhn aan de noordkant ook nog een rol gaat spelen is nog even afwachten.
Met de start van de nieuwe (volgende) week lijkt de hogedruk zijn invloed op het Alpenweer verder te gaan verliezen. Met een wat zuidelijkere en mogelijk tot over de Alpen koersende jetstream nemen de neerslagkansen dan verder toe. Het zonale karakter blijft echter ook dan nog behouden en we blijven voorlopig nog aan de warme kan van het geheel.
Tot slot hieronder nog de de GFS ensembles voor de westelijke Alpen prikpunt Tignes (1802m)
Ik ga zo de piste weer op en ben er morgen weer met een nieuw Alpenweerbericht. Fijne dag en cia vanuit Rosswald in Oberwallis, – 8.1°C en onbewolkt
Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar
Het Alpenweerman 2019 jaaroverzicht:
We hebben de mooiste en meest memorabele momenten van het weerjaar 2019 bij elkaar genomen in ons jaaroverzicht. Er is van alles voorbij gekomen: föhnstormen, lichtende nachtwolken en meters sneeuw in de Alpen. Je leest alles in het jaaroverzicht 2019:
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Alpenweerman Team zoekt versterking
Geïnteresseerd ? – meer info HIER
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.