Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; opgenomen in de Atlantische hoogtestroming is ex tropische cycloon Sebastien ten zuidwesten van de Britse Eilanden aangekomen. Aan zijn voorzijde wordt eerst nog zachte lucht aangevoerd waarbij een (zwak) warmtefront de noordelijke Alpen schampt. In het vervolg krijgen we met steeds koudere (maritiem) polaire luchtmassa’s te maken. Na een (mogelijk) korte föhnfase en verzachting volgt begin volgende week nog koudere polaire lucht met sneeuw tot in de lagere delen en dalen

Na föhn, koufront neerslag en afkoeling

Gisteren konden we onder zwakke hogedruk dan eindelijk overal weer eens profiteren van overwegend droog en ook zonnig herfstweer. De aangevoerde lucht was vrij zacht en mede ondersteund  door zwakke föhn steeg het kwik tot 14 a 17 graden. Ook hier in Oberwallis was het zeer zacht met in het dal 17+ graden en zelfs in Termen op 1000 meter hoogte 13+ graden. In de oostelijke Alpen was het minder zacht, topper was daar Innsbruck met 13+ graden. In de loop van de dag zorgde een zwak front in de noordelijke Alpen voor wat meer bewolking en een spat en hogerop een vlok neerslag.

Valtournenche-Bec-Carré-2891m
Matterhorn met blik skigebied Plain-Maison
Cervino-Plain-Maison-2425m.
Aan de noordkant heeft het zachte weer en de föhn de sneeuw al aardig doen smelten. Hasliberg
Niesen met pas vanaf 1800 a 200 meter sneeuw

Vandaag gaat het rustig verder en met weinig stroming en de steeds langer wordende en afkoelende nachten heeft zich op uitgebreide schaal weer Hochnebel en mist gevormd met een bovengrens meest zo tussen de 700 en 1000 meter.

RAdarbeeld Alpen 10h00
Blik vanuit de weerkamer in Termen met de Hochnebel vanmorgen ook boven het Rhonedal

Overdag krijgen we te maken met een mix van wolken(velden) en zon en het is opnieuw vrij zacht voor de tijd van het jaar. De maxima komen uit tussen 3 en 12 graden en op 2000 meter tussen de 1 en 3 graden. De vorstgrens vinden we terug tussen de 2200 en 2700 meter.

Ondertussen zien we ten zuidwesten van de Britse Eilanden ex hurricane Sebastien in beeld verschijnen en dit systeem met koers naar het zuiden van Scandinavie gaat een koudere weerfase inleiden.

In het voorveld van Sebastien nemen de drukverschillen tussen de zuid en noord Alpen weer toe en met een zuid overdruk oplopend tot 6 a 8 hPa krijgt de noordkant in de loop van de dag weer te maken met de Föhn.

Morgen op nadering en passage van het koufront föhneinde en van west naar oost opkomende neerslag. Met de aanvoer van koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens naar circa 1500 meter in de zachtere lucht voor het front uit sneeuw vanaf 1800 a 1900 meter. Donderdag en vrijdag onbestendig met af en toe neerslag of een bui, sneeuwvalgrens 1300 a 1700 meter, vrijdag 1300 tot 800 meter en lokaal kan het aan de noordkant tot 600 a 500 meter sneeuwen.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Zaterdag volgt een tussenhoog, het is dan meest droog en de zon komt er weer aan te pas. In de nacht en ochtend kans op Hochnebel en mist. Temperaturen geheel afhankelijk van de zon of mist en Hochnebel tussen de 8 en 0 graden.

Vanaf zondag wordt het dan interessant! Een volgend Atlantisch laag zal in de loop van de zaterdagavond bij Frankrijk het Europese vasteland optrekken met net als al gisteren berekend een koers ten zuiden van de Alpen richting de noordelijke Adriatische Zee (zondagavond).

GFS zaterdag met het laag net ten zuiden van Bretagne op koers noord Italië – Adriatische Zee

In het voorveld van het systeem en een meelopend koufront wordt tijdelijk wat zachtere lucht aangevoerd. Na passage van het front volgt met een naar noordwest en later noordoost draaiende stroming veel koudere lucht.

GFS maandag 2 december, het laag is boven de noordelijke Adria aangekomen en gaan in die contreien veel neerslag en in de bergen sneeuw geven

In zake neerslag (sneeuw) gaat het dan spannend worden. Bepalend voor de sneeuwval en sneeuwverdeling zal de precieze koers gaan worden. Zoals het er nu naar uitziet zal de meeste neerslag in de noordwestelijke Balkan gaan vallen met in de bergen een dik pak sneeuw! Voor de Alpen hieronder nog de sneeuwkaarten cumulatief tot dag 3 en dag 5 WRF-ARW model (GFS)

Gezien de nog lange termijn tot dato voor wat betreft neerslag  wil ik me nog even niet vastpinnen op de sneeuw en verdeling als ook de sneeuwvalgrens. Algemeen lijkt het er echter op dat de sneeuwval grens rond de 1200 a 1000 meter zal liggen, in de koudere lucht maandag dan dalend tot in de lagere delen en dalen en het Alpenlaagland!

In het verdere verloop gaat een Brits hoog zich met het west Europese weer bemoeien. Ook voor wat betreft deze ontwikkelingen (exacte positie hoog, hoogteas) bestaat nog de nodige onzekerheid.

GFS midden volgende week met de hogedruk tot over de Alpen.

De waarschijnlijkheid dat we evolueren naar rustig winters hogedrukweer lijkt echter groot. Voor de Alpen (bergen) betekent dit Kaiserwetter en kan genoten worden van de sneeuw en heerlijke vergezichten, in de lagere delen weer kans op Hochnebel en mist en koud!

Op de nog langere termijn, pak hem beet vanaf 7 – 8 december neemt de hogedruk weer in kracht af en is het met de subsidentie inversie en het geleidelijke weer gedaan. Ook in de bergen gaan de temperaturen dan weer een dalende trend volgen met mogelijk de overgang naar een (veel) kouder weertype in het verdere vervolg!

De komende dagen en met name het weekend gaan dus “winter technisch” interessant worden en dat geldt met name voor de sneeuw en sneeuwverdeling in de Alpen. Hoe dat allemaal zal gaan evolueren daarover de komende dagen dan meer.

Vanuit een overwegend bewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst. Ciao

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 2.659 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer