Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De langdurige sneeuwval aan de zuidkant van de Alpen is voorbij. Ook is de föhn gaan liggen en bevinden de Alpen zich in wat koudere lucht. In deze koudere lucht vallen vooral aan de noordkant, en met name in Oostenrijk nog wat buitjes. Een welkome opfrisser, maar of dit een lang leven beschoren is?

Qua sneeuw zit je vooral in Italië nu goed. Het afgelopen weekend is daar een dik pak gevallen, de afgelopen berichten hebben we veelvuldig geschreven over de stau aan de zuidkant van de Alpen. Nog één fotootje dan om het af te leren. Deze foto is genomen in Macugnaga Verbano-Cusio-Ossola, Italië. Genomen door Berny Bisselink.

Vandaag veel bewolking, noordkant kans op wat sneeuw

De dag begint vandaag bewolkt en aan de noordkant van de bergen is in met name Zwitserland en Oostenrijk kans op een bui of wat lichte neerslag. Heel veel zal dit niet zijn, dus het weer op zichzelf zal geen spelbreker zijn om te wintersporten. De sneeuwvalgrens schommelt rond de 1000 meter. De bewolking blijft vandaag de hele dag wel de overhand houden, en bovendien is de wind vooral op hoogte nog goed aanwezig. Vanmiddag ligt de temperatuur gemiddeld rond de 1 á 2 graden boven het vriespunt op 1500 meter hoogte.

Maandagavond meer sneeuwbuien aan de noordkant van de Alpen. Bron: WXcharts / ICON.

Vanavond draait de wind naar het noordwesten en neemt geleidelijk wat in kracht af. De buiigheid gaat toenemen en met name in Zwitserland en Oostenrijk gaan dan sneeuwbuien vallen, wederom alleen aan de noordkant. De sneeuwbuien blijven de gehele avond en ook nacht vallen. De hoeveelheden zijn niet schokkend veel, maar zijn wel een mooie opfrisser voor veel plaatsen. De hoeveelheden liggen veelal tussen de 5 tot 10 centimeter. In het Salzburgerland kan wat meer vallen, mogelijk een lokale uitschieter richting de 20 centimeter.

De verwachting wat betreft sneeuwval tot dinsdagmiddag.

Morgen mooi weer om te wintersporten

Dinsdag gaat de beste dag van de week worden om lekker de bergen in te trekken. We beginnen nog met wat bewolking en vooral in Oostenrijk vallen nog steeds wat sneeuwbuien. Vanuit het westen gaat het echter al snel overal droog worden en opklaren. Dit hebben we te danken aan een hogedrukgebied wat tijdelijk even zijn invloed uit kan oefenen. Er staat niet veel wind en vooral in Oostenrijk is het wat kouder, daar temperaturen in de middag op 1500 meter iets onder het vriespunt. Elders net als maandag een paar graden boven het vriespunt.

De temperatuur op 1500 meter hoogte dinsdagmiddag. In Oostenrijk, en dan met name Tirol en het Salzburgerland, is het wat kouder. Bron WXcharts / ICON.

Terugkeer zachte lucht, regen en sneeuw

Dinsdagavond gaat op nadering van een warmtefront de bewolking in Zwitserland vanuit het westen snel toenemen. Rond middernacht zal het daar dan gaan regenen en sneeuwen, wederom alleen aan de noordkant van het gebergte. Aanvankelijk ligt de sneeuwvalgrens nog op een meter op 900, maar deze zal steeds verder gaan oplopen gedurende de nacht.

Woensdagochtend sneeuwt en regent het dan in Zwitserland en het westen van Oostenrijk. Deze zone zal zich gedurende de dag naar het oosten verplaatsen langs de noordkant. Door de veel zachtere instromende lucht stijgt de sneeuwvalgrens richting de 1800 meter vanuit het westen. De wind neemt weer in kracht toe. In de middag zal het droog worden in Zwitserland. Als laatste zal de neerslag woensdagavond het Salzburgerland verlaten.

In veel dalen zal de sneeuw dus overgaan in regen en zal de sneeuw die maandag en dinsdagnacht is gevallen weer snel wegsmelten. Dan zijn we weer terug bij af, prima sneeuwcondities hogerop op, maar sneeuwarmoede lager met groene dalen. Boven de sneeuwvalgrens valt wederom gemiddeld tussen de 5 en 10 centimeter, wederom geen grote hoeveelheden.

Föhn en meer lente dan winter

Donderdag lijkt een droge dag te worden, bewolking heeft de overhand maar de zon zal niet geheel verstek laten gaan. Het meest in het oog springende is de uitzonderlijk hoge temperatuur. Op 1500 meter stijgt het kwik naar meer dan 12 graden ( 10 tot 14 graden boven normaal). De vorstgrens stijgt zelfs naar ongeveer 3000 meter. De Alpennoordkant krijg daarnaast weer te maken met de föhn. Vanaf vrijdag dan weer wat minder zacht. Ook op de langere termijn is geen winterweer met vorst en sneeuw tot in de lagere delen / dalen in zicht. Ook Februari zal dus als zacht in de weerboeken verdwijnen.

Wat een hoge temperaturen op 1500 meter aankomende donderdag, mede aangewakkerd door de föhn aan de noordkant van de Alpen. Bron WXCharts / ICON.
(Visited 5.704 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier