Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Algemeen: Na het binnentrekken van het koufront vanuit het noordwesten hebben vandaag vooral de oostelijke alpen
nog te maken met buien en wolkenvelden. In het westen is het door luchtdrukstijgingen droger en zonniger.
Met het binnentrekken van het koufront gisteren deden de temperaturen met name aan de noordelijke zijde van de Alpen een stukje terug. Van lage dertigers naar lage twintigers. Dit ging in delen van de Alpen gepaard met stevige regen en onweersbuien. Vooral in delen van Oostenrijk kwam er in korte tijd een enorme hoeveelheid water naar beneden en stroomde het water door de straten.
 Ondergelopen straten in delen van Tirol en het zuidoosten van Oostenrijk. Foto: zeitungsfoto.at.
Vandaag begint de dag in het grootste deel van de Alpen droog, met in de westelijke Alpen op dit moment al volop zonneschijn. In Oostenrijk is het nog bewolkt en valt er momenteel hier en daar nog een buitje. Vooral in het zuidoostelijke deel zitten nog een paar pittige exemplaren.
radar
Actuele radarbeeld van het Alpengebied met vooral aan de noord en oostelijke zijde van de Alpen bewolking en wat neerslag.
Door het mooie weer in de westelijke Alpen vanochtend is het perfect weer om er vroeg op uit trekken voor een mooie tocht in de bergen. Zoals hier op onderstaande plaatjes goed te zien is, is het op dit moment goed toeven hier.
 Mooie zonsopkomst hier bij een van de vele berghutten in de Italiaanse Dolomieten vanochtend
Ook in de Franse Alpen is het vandaag uitstekend weer voor een mooie trektocht. Genieten geblazen!
Na het passeren van het koufront is het in de oostelijke alpen erg bewolkt en is het zicht erg beperkt. Het ergste is dit in het zuidoosten. Er kan in de gehele oostelijke alpen een bui vallen. Tegen de avond wordt het dan droger en komen er meer en meer opklaringen. De meeste zon is te verwachten in Vorarlberg en rondom het Gardameer. Verder naar het westen hebben de Alpen te maken met stabiel bergweer met op uitgebreide schaal veel zonneschijn. In de loop van de middag kunnen er wel wat kleine stapelwolken ontstaan waarbij er aan de Italiaanse zijde hier en daar een druppel kan gaan vallen. Veel stelt dit echter niet voor en onweer wordt er niet echt verwacht. De oostelijke helft van Zwitserland kan nog wel te maken hebben met wat meer wolkenvelden, maar ook hier klaart het gedurende de dag steeds meer op. Het is zomers warm met een nul-graden grens die stijgt in het noorden van 3000 naar zo’n 3500 m. In het zuiden ligt deze nog hoger en komt de nul-graden grens uit tussen de 4000 en 4400 m. In de dalen is het op uitgebreide schaal zomers warm met temperaturen van tussen de 24 en 30 graden.
maandag
 Op maandag door luchtdruk stijgingen in grote delen van centraal Europa en de Alpen waardoor het behoorlijk zonnig en warm zomerweer belooft te worden.
Op maandag stijgen de temperaturen ook in de oostelijke Alpen steeds verder en wordt het ook hier steeds zonniger, droger en stabieler weer met een enkel onschuldig stapelwolkje. Perfect weer om er op uit te trekken dus. In de westelijke Alpen is het ook warm met hier iets meer bewolking waarbij met name aan de Italiaanse zijde een enkele onweersbui kan ontstaan. Verder is het ook hier behoorlijk zonnig en warm bergweer. Op dinsdag wordt het in het gehele Alpengebied zwoel weer. De temperatuur is hoog en het is erg vochtig en klam weer. Het weertype wordt langzaam iets labieler. De dag begint zonnig met in de namiddag stijgende kans op enkele onweersbuien die lokaal best pittig kunnen uitpakken.
Het weer voor de dagen daarna is nog wat onzeker. Het lijkt er op dat er vanuit het westen een storing binnentrekt die voor enkele (onweers)buien kan gaan zorgen. Vanaf donderdag lijkt de hogedrukinvloed weer terug te komen en lijkt er weer stabiel zomerweer in zicht met veel zonneschijn en zomerse temperaturen. Later in de week richting het weekend misschien zelfs zeer warm met op uitgebreide schaal temperaturen tussen de 30 en 35 graden in de dalen met lokaal misschien wel uitschieters richting de 40 graden!
volgend weekend

Richting het weekend lijkt er zelfs zeer warme lucht het Alpengebied te gaan binnen stromen met temperaturen tussen de 30 en 40 graden in sommige dalen!

Al met al ziet het er helemaal niet zo slecht uit voor de Alpen de komende tijd. Houd zoals altijd de lokale berichtgeving goed in de gaten. Voor alle mensen die komende week richting de Alpen trekken veel plezier en vergeet niet af en toe een kijkje te nemen op de website, Facebook of twitter pagina van Alpenweerman voor de laatste weer updates. Een fijne zondag toegewenst!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 28 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer