Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: De Alpen komen steeds meer en meer onder invloed te liggen van allerlei lage drukgebieden. Vandaag trekt een bijbehorend koufront van west naar oost over de Alpen heen. Het nazomerweer is daarmee echt verleden tijd en de herfst maakt z’n opwachting.

Gisteren hadden de oostelijke Alpen nog te maken met wat nazomer, maar daar is de warme lucht inmiddels helaas ook verdreven en is de herfst definitief ingetreden. Met het overtrekken van het koufront ontstonden hier en daar behoorlijk pittige onweersbuien.

Nog prachtig weer in de berchtesgader Alpen gisteren, maar in de loop van de dag kwam het koufront dichterbij en ontwikkelden zich hier en daar stevige (onweers)buien zoals op deze foto te zien is.

Vanochtend zien we dat de dag al behoorlijk onbestendig begint in grote delen van de Alpen. Met name in de Franse Alpen, west- Zwitserse Alpen, Oostenrijk en de Dolomiten regent het vanochtend al behoorlijk door met op grotere hoogte ook weer wat sneeuwval. De beste papieren zijn vanochtend voor de regio rond de Italiaanse meren in de buurt van het Zwitserse Ticino alwaar de zon nog te zien is.

radar

Het slechte weer van vanochtend in grote delen van de Alpen is goed terug te zien op het actuele radarbeeld

Dit weerbeeld houden we voor de rest van de dag ook een beetje vast met in de westelijke Franse en Zwitserse Alpen stevige buien en onbestendig weer met een flinke wind. De sneeuwvalgrens komt met het binnentrekkende koufront al behoorlijk laag uit, zo tussen de 2200 en 2600 m. Ook in de oostelijke helft van de Alpen blijft het lang onbestendig weer met veel regen, sneeuw en mist. In de loop van de namiddag wordt het hier wel langzaam wat droger en laat de zon misschien z’n gezicht nog even zien. Met een nulgraden grens van rond de 2500 m wordt er in de hogere bergen zo’n 15 tot 25 cm verse sneeuw verwacht. In de bergen staat er ook een stevige wind met snelheden tot boven de 60 km/h.

passthurn-2016_09_17_0930_hu

Het typische weerbeeld vandaag voor grote delen van de Alpen. Druilerig weer met regen, sneeuw en slecht zicht. Deze foto is van vanochtend uit Oostenrijk in de buurt van Mittersill en Pass Thurn.

wallackhaus-2016_09_17_0930_hu

In de hoger gelegen gebieden boven de 2200 meter valt er echter sneeuw zoals hier rond de Gross Glockner Hochalpenstrasse in Oostenrijk vanochtend.

Op zondag en maandag blijft het in het grootste deel van de Alpen onbestendig weer met slecht zicht, nevel, regen en sneeuwbuien. De temperatuur gaat zondag weer ietsje omhoog, maar op maandag trekt er dan weer een nieuw zwak koufrontje over waarbij de temperatuur weer een stapje terug doet. De sneeuwvalgrens komt uit tussen de 2200 en 2500 m hoogte. De beste papieren zijn dit zondag en maandag wederom voor de zuidelijke Alpen bij de Middellandse zee, Aosta en Ticino alwaar de zon zich heel regelmatig zal laten zien en het meest droog zal blijven.

weerkaart

Op de weerkaart van vandaag is goed het lage druk complex boven centraal Europa te zien met verschillende kernen. Langs de flanken van dit lage druk complex wordt ook veel koelere lucht aangevoerd waardoor de sneeuwvalgrens aanzienlijk is gedaald.

Komende week blijven de Alpen te maken hebben met deze lage druk invloeden en liggen ze in de koele en vochtige herfstlucht. Wel zal het na het weekend tijdelijk wat minder onbestendig zijn als de ergste neerslag wat wegtrekt richting het zuidoosten naar de Balkan en Griekenland waarbij de zon ook zeker nog z’n gezicht zal laten zien. Voor het beste weer in de Alpen wil, kan het beste naar de zuidelijke Alpen afreizen om nog een glimp van de zon op te kunnen vangen.

Voor het vakantie weer in de rest van Europa ziet het er helemaal niet zo onaardig uit. In Spanje er Portugal is prima nazomerweer en is het droog met veel zon en warme temperaturen van tussen de 25 en 30 graden. In de benelux, Frankrijk en delen van Engeland is het komende week meest droog en laat de zon zich ook regelmatig zien met aangename september temperaturen van 17 tot 21 graden. In Italië is het helaas wat wisselvalliger weer deze week met af en toe een bui. Deze buienkans neemt ook hier in de loop van de week echter af. Al met al helemaal niet zo’n slecht vooruitzicht voor grote delen van Europa. Voor de Alpen wordt het helaas wel een aantal dagen door de zure appel heen bijten, al heeft het ook wel weer wat om met een lekker warme trui en een warme choco op de bank te zitten met het kille herfstweer. Voor nu een fijne zaterdag!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 431 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer