Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Algemeen: De Alpen komen steeds meer en meer onder invloed te liggen van allerlei lage drukgebieden. Vandaag trekt een bijbehorend koufront van west naar oost over de Alpen heen. Het nazomerweer is daarmee echt verleden tijd en de herfst maakt z’n opwachting.

Gisteren hadden de oostelijke Alpen nog te maken met wat nazomer, maar daar is de warme lucht inmiddels helaas ook verdreven en is de herfst definitief ingetreden. Met het overtrekken van het koufront ontstonden hier en daar behoorlijk pittige onweersbuien.

Nog prachtig weer in de berchtesgader Alpen gisteren, maar in de loop van de dag kwam het koufront dichterbij en ontwikkelden zich hier en daar stevige (onweers)buien zoals op deze foto te zien is.

Vanochtend zien we dat de dag al behoorlijk onbestendig begint in grote delen van de Alpen. Met name in de Franse Alpen, west- Zwitserse Alpen, Oostenrijk en de Dolomiten regent het vanochtend al behoorlijk door met op grotere hoogte ook weer wat sneeuwval. De beste papieren zijn vanochtend voor de regio rond de Italiaanse meren in de buurt van het Zwitserse Ticino alwaar de zon nog te zien is.

radar

Het slechte weer van vanochtend in grote delen van de Alpen is goed terug te zien op het actuele radarbeeld

Dit weerbeeld houden we voor de rest van de dag ook een beetje vast met in de westelijke Franse en Zwitserse Alpen stevige buien en onbestendig weer met een flinke wind. De sneeuwvalgrens komt met het binnentrekkende koufront al behoorlijk laag uit, zo tussen de 2200 en 2600 m. Ook in de oostelijke helft van de Alpen blijft het lang onbestendig weer met veel regen, sneeuw en mist. In de loop van de namiddag wordt het hier wel langzaam wat droger en laat de zon misschien z’n gezicht nog even zien. Met een nulgraden grens van rond de 2500 m wordt er in de hogere bergen zo’n 15 tot 25 cm verse sneeuw verwacht. In de bergen staat er ook een stevige wind met snelheden tot boven de 60 km/h.

passthurn-2016_09_17_0930_hu

Het typische weerbeeld vandaag voor grote delen van de Alpen. Druilerig weer met regen, sneeuw en slecht zicht. Deze foto is van vanochtend uit Oostenrijk in de buurt van Mittersill en Pass Thurn.

wallackhaus-2016_09_17_0930_hu

In de hoger gelegen gebieden boven de 2200 meter valt er echter sneeuw zoals hier rond de Gross Glockner Hochalpenstrasse in Oostenrijk vanochtend.

Op zondag en maandag blijft het in het grootste deel van de Alpen onbestendig weer met slecht zicht, nevel, regen en sneeuwbuien. De temperatuur gaat zondag weer ietsje omhoog, maar op maandag trekt er dan weer een nieuw zwak koufrontje over waarbij de temperatuur weer een stapje terug doet. De sneeuwvalgrens komt uit tussen de 2200 en 2500 m hoogte. De beste papieren zijn dit zondag en maandag wederom voor de zuidelijke Alpen bij de Middellandse zee, Aosta en Ticino alwaar de zon zich heel regelmatig zal laten zien en het meest droog zal blijven.

weerkaart

Op de weerkaart van vandaag is goed het lage druk complex boven centraal Europa te zien met verschillende kernen. Langs de flanken van dit lage druk complex wordt ook veel koelere lucht aangevoerd waardoor de sneeuwvalgrens aanzienlijk is gedaald.

Komende week blijven de Alpen te maken hebben met deze lage druk invloeden en liggen ze in de koele en vochtige herfstlucht. Wel zal het na het weekend tijdelijk wat minder onbestendig zijn als de ergste neerslag wat wegtrekt richting het zuidoosten naar de Balkan en Griekenland waarbij de zon ook zeker nog z’n gezicht zal laten zien. Voor het beste weer in de Alpen wil, kan het beste naar de zuidelijke Alpen afreizen om nog een glimp van de zon op te kunnen vangen.

Voor het vakantie weer in de rest van Europa ziet het er helemaal niet zo onaardig uit. In Spanje er Portugal is prima nazomerweer en is het droog met veel zon en warme temperaturen van tussen de 25 en 30 graden. In de benelux, Frankrijk en delen van Engeland is het komende week meest droog en laat de zon zich ook regelmatig zien met aangename september temperaturen van 17 tot 21 graden. In Italië is het helaas wat wisselvalliger weer deze week met af en toe een bui. Deze buienkans neemt ook hier in de loop van de week echter af. Al met al helemaal niet zo’n slecht vooruitzicht voor grote delen van Europa. Voor de Alpen wordt het helaas wel een aantal dagen door de zure appel heen bijten, al heeft het ook wel weer wat om met een lekker warme trui en een warme choco op de bank te zitten met het kille herfstweer. Voor nu een fijne zaterdag!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 436 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer