klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen: Aan de voorzijde van een koufront wordt warme, instabiele en vochtige lucht aangevoerd. Op maandag nog warm, dinsdag afkoeling met het binnen trekken van een koufront.
Gisteren hadden de Alpen wederom te maken met de aanvoer van zeer warme lucht vanuit het zuidwesten. Het werd op uitgebreide schaal boven de 30 graden met in de zuidelijke Alpen temperaturen die opliepen tot zelfs 35 graden. Het was prachtig weer en genieten geblazen. In de loop van de middag ontstonden hier en daar wel wat stapelwolken die vooral in de zuidelijke Alpen voor een enkele pittige warmte onweersbuien zorgden.
 Prachtig weer voor een wandeling in de zuid Franse Alpen.
Grossglockner
Ook bij de hoogste berg van Oostenrijk, de Grossglockner (3798 m), was gisteren geen wolkje aan de lucht en was het puur genieten.
Nog een prachtfoto uit Oostenrijk.
Later op de dag ontstonden er zoals hier in de Italiaanse Dolomieten enkele pittige regen- en onweersbuien.
De dag begint op de meeste plaatsen in het Alpengebied vandaag met mooi weer en hoge temperaturen voor zo vroeg in de ochtend. In de zuidelijke Alpen is op dit moment wat bewolking aanwezig en vanuit het westen nadert er langzaam een front met stevige regen- en onweersbuien.
radar
Actuele radarbeeld vanochtend 9.00u
Met een zuidwestelijke aanvoer wordt er vandaag nog altijd zeer warme lucht aangevoerd vanuit het zuidwesten. De dag begint overwegend zonnig. In de noordelijke Alpen hebben ze nog wat te maken met hogere sluierbewolking die het zonlicht wat kunnen dempen. Het is behoorlijk warm, maar vooral erg benauwd weer vandaag. In de loop van de dag zullen er boven de bergen in het gehele Alpengebied stapelwolken ontstaan die in de loop van de middag met name in de westelijke Alpen kunnen gaan uitgroeien tot soms stevige (onweers)buien. In de Oostelijke helft van de Alpen zal het beperkt blijven tot een enkel (onweers)buitje. Met een matige zuidwesten wind is het net als gisteren erg warm in de Alpen met op 2000 m temperaturen van 16 tot 21 graden. Met een vorstgrens die oploopt tot 4400 m.
Op dinsdag trekt er dan vanuit het noordwesten een koufront de Alpen binnen waarbij het in de Noordelijke Alpen soms langdurig kan gaan regenen. In de zuidelijke Alpen moeten ze rekening houden met stevige onweersbuien vanaf vroeg op de dag. Als U hier dus de bergen in wilt trekken, houd dan de lokale berichtgeving even goed in de gaten. De sneeuwvalgrens daalt gedurende de dag van 3600 m naar zo’n 2500 m in het noorden en 2800 m in het zuiden. Wat verder naar het oosten in de oosteijke helft van Oostenrijk is het in de ochtend nog warm en mooi alvorens ook daar krachtige buien in de loop van de middag binnen zullen trekken.
donderdag kaart
 Vanuit het noordwesten wordt er behoorlijk koele lucht aangevoerd waarbij er in de noordelijke Alpen boven de 2000 m ook sneeuw kan gaan vallen. Het thermische laagtepunt wordt op donderdag bereikt.
Ook op de woensdag hebben de Alpen nog te maken met buien en wordt het nog een graadje koeler als dinsdag. De sneeuwvalgrens lijkt zelfs te gaan dalen tot onder de 2000 m! Op grotere hoogte >3000 m kan er cumulatief zo’n 10 tot 20 cm verse sneeuw gaan vallen. Met een krachtige noordwestelijke stroming wordt het donderdag nog iets koeler met een vorstgrens die zo rond de 2500 m komt te liggen. Ook op vrijdag is het overwegend bewolkt in het westen en noorden van de Alpen. In het zuiden klaart het dan weer op en wordt het weer vriendelijk bergweer.
Richting het weekend gaat de temperatuur weer hoger en wordt het weer wat stabieler weer met meer zonneschijn.
Europaweer
Over het zomerweer in het zuiden van Europa, Spanje, Portugal, Griekenland, Turkije en grote delen van Italië kunnen we redelijk kort zijn. Het is hier op dit moment zonnig en behoorlijk heet zomerweer en hier lijkt voorlopig ook geen verandering in te komen. De temperatuur ligt vrijwel overal tussen de 30 en 36 graden. Aan de Spaanse costa’s misschien ietsje koeler met 28 tot 32 graden. In de binnenlanden van zuidelijk Spanje kan het erg heet worden met temperaturen die richting de 40 graden gaan.
In Frankrijk zijn de verschillen op dit moment behoorlijk groot. In het noordwesten is het vrij koel met zo’n 18 graden. On het oosten is het iets warmer met ook meer buien, terwijl het in zuid Frankrijk gewoon heerlijk zomerweer is met veel zonneschijn. Richting het weekend lijkt het overal beter te gaan worden en wordt het overal een stuk warmer.
Op de Britse eilanden is het koel met 17 graden in Schotland tot 22 in het zuiden van Engeland. Tot en met woensdag hebben ze nog te maken met een ietwat buiig weertype, maar daarna wordt het warmer en zonniger met in Londen temperaturen van 25-27 graden!
Voor Duitsland een beetje hetzelfde verhaal, tot woensdag koel en buiig met een temperatuur die maar nauwelijks boven de 20 graden uitkomt. Later in de week door opbouwende druk ook hier zonniger en een stuk warmer.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 25 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer