Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; aan de oostflank van een diepe (hoogte)trog die zich uitstrekt van IJsland tot boven het zuidwesten van Europa hebben we te te maken met een zuid tot zuidwestelijke hoogtestroming waarmee warme en vochtige lucht vanuit zuidelijke breedtegraden wordt aangevoerd. In deze stroming opgenomen verstoringen zorgen periodiek voor het opleven van de onweersactiviteit.

Op de langere termijn (hoog) zomers warm

Kijken we naar de weerkaarten dan zien we boven de Atlantische Oceaan een markante hoogtetrog welke zich uitstrekt van IJsland tot over het Iberische Schiereiland. Dit is tevens ook het gebied waar de polaire jet zich bevindt met aan de oost kant daarvan koudere maritiem polaire lucht die tot ver naar het zuiden uitstroomt. Aan de west kant wordt juist (zeer) warme maritiem subtropische lucht naar het noorden op transport gezet.

GFS 300 hPa met verloop jetstream dinsdag

Met het nog wat verder uitzakken en naar het oosten uitbreiden van de hoogtetrog zien we in het overgangsgebied van de verschillende luchtmassa’s en op een daarmee samengaand naderend koufront en een gebied met convergentie de atmosfeer toenemend onstabiel van opbouw worden en onweersstoringen ontstaan.

Hirlam met het koufront boven Frankrijk en een convergentie zone (onweersbuien) boven Duitsland tot over de Jura en de westelijke Alpen

Gisteren was dit vooral het geval in een gebied dat zich uitstrekte van Duitsland tot over de westelijke Alpen. In de de hier aanwezig onstabiele warme en vochtige luchtmassa’s ( T  tot 32°C, DP tot 18 °C)  en ondersteund door de dagelijkse gang was de bereidheid tot het ontstaan van  onweersbuien groot. Lokaal vielen er hier vooral in de middag en avond pittige regen en onweersbuien met plensregens, hagel en ook zware windstoten.

Vooral in de ochtend scheen nog de zon en werd het ook in de bergen weer zomers warm. Foto Mittelberg bvoen Mürren (Berner Alpen) Via Twitter Mürren – Schilthorn @murren007
Zomers warm ook in St Anton Arlberg.
In de middag vormden zich vooral in de westelijke Alpen en de Jura eerste onweerscomplexen. Deze onstond boven de Jura in Tavannes. Via Twitter Sturmarchiv Schweiz 🌪 @SturmarchivCH

Hieronder een mooie timelapse #convectie Zürichsee (CH)


Vandaag dinsdag zien we lagedrukgebieden boven het noordwesten van Frankrijk en het noorden van Spanje liggen met daartussen in het koufront en boven Duitsland een warmtefront. Aan de oostflank van deze laagjes kan vandaag de warme en  ook weer wat stabieler lucht naar het noorden toe gaan uitstromen.

KNMI Hirlam voor dinsdag

Voor de Alpen betekent dat de onweerskansen wat minder groot zullen zijn dan gisteren. Lokale warmte onweders zijn echter ook vandaag mogelijk dus het is zeker zaak om de radarbeelden en de lucht goed in de gaten te houden. Dat geldt in het bijzonder voor de westelijke Alpenzuidkant alwaar wat vochtigere lucht aanwezig is.

Radarbeeld Europa 08h15. Bron WetterOnline.de

Elders belooft het weer een zeer warme zomerdag te gaan worden met maxima die tot 28 a 32 graden kunnen gaan oplopen. Ook in de bergen gaat de sneeuw hogerop nu gevoelige klappen krijgen. Op 2000 meter wordt het 8 tot 16 graden en op 3000 meter 3 tot 6 graden. De vorstgrens ligt ergens rond de 3800 meter.

GFS T850 hPa voor vanmiddag met de aanvoer van de zeer warme lucht vanuit de subtropen
Meer in detail. 18 tot 20 graden op 850 hPA (1500meter) voldoende voor deels weer tropische 30 tot 32 graden in de lagere delen en dalen

Woensdag zien we de frontale zone ietwat naar het oosten opschuiven. Aan de voorzijde van het wat dichterbij komende koufront boven Frankrijk nemen de drukverschillen tussen de zuid en noordkant wat verder toe en wordt het aan de noordkant föhnig. Met de föhn kan het kwik tot 33 a 23 graden oplopen.

Elders wordt de zon door meer (stapel)wolken getemperd en is het met 27 tot 30 graden ietwat minder warm. Vooral later op de dag en met voorkeur voor de bergen groeien de stapelwolken uit tot regen en onweersbuien met kans op hagel en zware windstoten. In de inner-alpine regionen algemeen geringere buienkans als ook intensiteit van de onweersbuien.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats 

Donderdag schuift het geheel nog wat verder naar het oosten door en komen achter het koufront met name de westelijke Alpen in wat drogere en ook minder warme lucht terecht. Met en op passage van het koufront moeten we weer rekening houden met (pittige) regen en onweersbuien.

Vrijdag kan aan de voorzijde van een laag dat via de Golf van Biskaje naar de Britse Eilanden afbuigt de warmere lucht vanuit het zuidwesten weer tot over de Alpen naar het noorden toe uitbreiden. De temperaturen gaan weer omhoog, de kans op lokale warmte onweders blijft echter ook dan aanwezig!

Zaterdag gaat een koufront vooral in de noordelijke Alpen van het westen en noordwesten uit voor een (tijdelijk) afkoeling zorgen, in hoeverre dit ook neerslag van betekenis gaat opleveren is nog onzeker. Uitgaande van de laatste model uitdraai lijken de neerslagkansen dan  niet bijzonder groot.

ECMWF – Zaterdag stroomt er minder warme lucht de westelijke Alpen binnen

Zondag wordt tussen een apart hoogt met kern boven Polen en het Britse laag weer warmere lucht vanuit het zuidwesten van Europa naar het noorden en noordoosten op transport gezet en gaan de temperaturen weer flink in de lift.

Warm tot zeer warm zomerweer
Met de start van de nieuwe week lijkt zich aan het grootschalige geblokkeerde stromingspatroon niet veel te veranderen. De Alpen en grote delen van (west) Europa liggen dan aan de oostzijde van de hoogtetrog in een zuidelijke stroming waarmee warme lucht naar het noorden stroomt.

GFS 500 hPa voor woensdag 12 juni met nog steeds de uitzakkende hoogtetrog. Een warme hoogterug zorgt voor centraal en oost Europa en tot in de oostelijke delen van Scandinavië voor (zeer) warm zomerweer.

Een warme hoogterug zorgt dan vooral in centraal en oost Europa voor hoog zomerse condities.  In de loop van de week gaat het oost Europese hoog wat kantelen en zoekt de stroming meer de zuidoost hoek op waardoor de warmte weer wat verder naar het westen en noordwesten terrein kan gaan winnen.

GFS centrale noordelijke Alpen

Het blijft na een dipje op de zaterdag dus warm tot zeer warm. In hoeverre kleinschalige storingen voor verfrissende onweersbuien gaan zorgen is nog afwachten! Daarover later dan meer.

Europa Vakantie weer
De komende dagen is het in het westen van Europa wat kwakkelen met het zomerweer. Warm en meest zonnig is het in zuid Europa en rond (aan) de Middellandse Zee. In het weekend en met de start van de volgende gaat het vooral in de centrale delen van Europa met veel zon weer flink opwarmen.

T2m anomalie voor begin volgende week. Met het vorderen van de week breidt de warmte zich ook weer naar het westen toe uit

De Benelux, Frankrijk en ook het Iberische Schiereiland en de Britse Eilanden hebben dan eerst nog te maken met koelere Atlantische luchtmassa’s. De extreme warmte in zuidwest Europa (Iberische Schiereiland) is voorlopig even van de baan.

Algemeen geldt voor de komende dagen; hoe meer naar het westen en noorden hoe meer kans op neerslag (buien). De zuidelijke vakantie landen en met name de Middellandse Zee houdt het afgezien van een verdwaald warmte onweder (boven land en in de heuvels en bergen) droog.

Zeewater temperaturen 
De zeewater temperaturen variëren tussen de 18 en 25 graden voor de Middellandse Zee, de hoogste waardes vinden we terug in de oostelijke Middellandse Zee. De Atlantische kustwateren (Portugal, Frankrijk van 18 tot 16 graden (zuid / noord) en voor de Azoren 19 tot 21 graden. De hoogste temperaturen vinden we in de Rode Zee alwaar het water 26 tot 28 graden warm is.

Zeewater temperaturen Europa, via WetterOnline

Vanuit een weer praktisch onbewolkt Termen in Oberwallis een heel fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 

Vanuit een weer praktisch onbewolkt Termen in Oberwallis een heel fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 

(Visited 417 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer