Alpen - Europaweer | Strijd tussen subtropische en maritiem polaire luchtmassa's
Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!
Algemeen; aan de oostflank van een diepe (hoogte)trog die zich uitstrekt van IJsland tot boven het zuidwesten van Europa hebben we te te maken met een zuid tot zuidwestelijke hoogtestroming waarmee warme en vochtige lucht vanuit zuidelijke breedtegraden wordt aangevoerd. In deze stroming opgenomen verstoringen zorgen periodiek voor het opleven van de onweersactiviteit.
Op de langere termijn (hoog) zomers warm
Kijken we naar de weerkaarten dan zien we boven de Atlantische Oceaan een markante hoogtetrog welke zich uitstrekt van IJsland tot over het Iberische Schiereiland. Dit is tevens ook het gebied waar de polaire jet zich bevindt met aan de oost kant daarvan koudere maritiem polaire lucht die tot ver naar het zuiden uitstroomt. Aan de west kant wordt juist (zeer) warme maritiem subtropische lucht naar het noorden op transport gezet.
Met het nog wat verder uitzakken en naar het oosten uitbreiden van de hoogtetrog zien we in het overgangsgebied van de verschillende luchtmassa’s en op een daarmee samengaand naderend koufront en een gebied met convergentie de atmosfeer toenemend onstabiel van opbouw worden en onweersstoringen ontstaan.
Gisteren was dit vooral het geval in een gebied dat zich uitstrekte van Duitsland tot over de westelijke Alpen. In de de hier aanwezig onstabiele warme en vochtige luchtmassa’s ( T tot 32°C, DP tot 18 °C) en ondersteund door de dagelijkse gang was de bereidheid tot het ontstaan van onweersbuien groot. Lokaal vielen er hier vooral in de middag en avond pittige regen en onweersbuien met plensregens, hagel en ook zware windstoten.
Hieronder een mooie timelapse #convectie Zürichsee (CH)
Zeitraffer der Konvektion heute Nachmittag. Blick vom #Zürichsee Richtung #Wägital. pic.twitter.com/mVZM3IJRbP
— Daniel Gerstgrasser (@danivumalvier) 3 juni 2019
Vandaag dinsdag zien we lagedrukgebieden boven het noordwesten van Frankrijk en het noorden van Spanje liggen met daartussen in het koufront en boven Duitsland een warmtefront. Aan de oostflank van deze laagjes kan vandaag de warme en ook weer wat stabieler lucht naar het noorden toe gaan uitstromen.
Voor de Alpen betekent dat de onweerskansen wat minder groot zullen zijn dan gisteren. Lokale warmte onweders zijn echter ook vandaag mogelijk dus het is zeker zaak om de radarbeelden en de lucht goed in de gaten te houden. Dat geldt in het bijzonder voor de westelijke Alpenzuidkant alwaar wat vochtigere lucht aanwezig is.
Elders belooft het weer een zeer warme zomerdag te gaan worden met maxima die tot 28 a 32 graden kunnen gaan oplopen. Ook in de bergen gaat de sneeuw hogerop nu gevoelige klappen krijgen. Op 2000 meter wordt het 8 tot 16 graden en op 3000 meter 3 tot 6 graden. De vorstgrens ligt ergens rond de 3800 meter.
Woensdag zien we de frontale zone ietwat naar het oosten opschuiven. Aan de voorzijde van het wat dichterbij komende koufront boven Frankrijk nemen de drukverschillen tussen de zuid en noordkant wat verder toe en wordt het aan de noordkant föhnig. Met de föhn kan het kwik tot 33 a 23 graden oplopen.
Elders wordt de zon door meer (stapel)wolken getemperd en is het met 27 tot 30 graden ietwat minder warm. Vooral later op de dag en met voorkeur voor de bergen groeien de stapelwolken uit tot regen en onweersbuien met kans op hagel en zware windstoten. In de inner-alpine regionen algemeen geringere buienkans als ook intensiteit van de onweersbuien.
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
Donderdag schuift het geheel nog wat verder naar het oosten door en komen achter het koufront met name de westelijke Alpen in wat drogere en ook minder warme lucht terecht. Met en op passage van het koufront moeten we weer rekening houden met (pittige) regen en onweersbuien.
Vrijdag kan aan de voorzijde van een laag dat via de Golf van Biskaje naar de Britse Eilanden afbuigt de warmere lucht vanuit het zuidwesten weer tot over de Alpen naar het noorden toe uitbreiden. De temperaturen gaan weer omhoog, de kans op lokale warmte onweders blijft echter ook dan aanwezig!
Zaterdag gaat een koufront vooral in de noordelijke Alpen van het westen en noordwesten uit voor een (tijdelijk) afkoeling zorgen, in hoeverre dit ook neerslag van betekenis gaat opleveren is nog onzeker. Uitgaande van de laatste model uitdraai lijken de neerslagkansen dan niet bijzonder groot.
Zondag wordt tussen een apart hoogt met kern boven Polen en het Britse laag weer warmere lucht vanuit het zuidwesten van Europa naar het noorden en noordoosten op transport gezet en gaan de temperaturen weer flink in de lift.
Warm tot zeer warm zomerweer
Met de start van de nieuwe week lijkt zich aan het grootschalige geblokkeerde stromingspatroon niet veel te veranderen. De Alpen en grote delen van (west) Europa liggen dan aan de oostzijde van de hoogtetrog in een zuidelijke stroming waarmee warme lucht naar het noorden stroomt.
Een warme hoogterug zorgt dan vooral in centraal en oost Europa voor hoog zomerse condities. In de loop van de week gaat het oost Europese hoog wat kantelen en zoekt de stroming meer de zuidoost hoek op waardoor de warmte weer wat verder naar het westen en noordwesten terrein kan gaan winnen.
Het blijft na een dipje op de zaterdag dus warm tot zeer warm. In hoeverre kleinschalige storingen voor verfrissende onweersbuien gaan zorgen is nog afwachten! Daarover later dan meer.
Europa Vakantie weer
De komende dagen is het in het westen van Europa wat kwakkelen met het zomerweer. Warm en meest zonnig is het in zuid Europa en rond (aan) de Middellandse Zee. In het weekend en met de start van de volgende gaat het vooral in de centrale delen van Europa met veel zon weer flink opwarmen.
De Benelux, Frankrijk en ook het Iberische Schiereiland en de Britse Eilanden hebben dan eerst nog te maken met koelere Atlantische luchtmassa’s. De extreme warmte in zuidwest Europa (Iberische Schiereiland) is voorlopig even van de baan.
Algemeen geldt voor de komende dagen; hoe meer naar het westen en noorden hoe meer kans op neerslag (buien). De zuidelijke vakantie landen en met name de Middellandse Zee houdt het afgezien van een verdwaald warmte onweder (boven land en in de heuvels en bergen) droog.
Zeewater temperaturen
De zeewater temperaturen variëren tussen de 18 en 25 graden voor de Middellandse Zee, de hoogste waardes vinden we terug in de oostelijke Middellandse Zee. De Atlantische kustwateren (Portugal, Frankrijk van 18 tot 16 graden (zuid / noord) en voor de Azoren 19 tot 21 graden. De hoogste temperaturen vinden we in de Rode Zee alwaar het water 26 tot 28 graden warm is.
Vanuit een weer praktisch onbewolkt Termen in Oberwallis een heel fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER
Vanuit een weer praktisch onbewolkt Termen in Oberwallis een heel fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer. Volg ook Johann’s dagelijkse updates op x.com/alpenweerman